به گزارش حوزه
سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران وزرای امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و پرتغال در حاشیه ملاقات با یکدیگر، طی مراسمی از کتابی در خصوص روابط ایران و پرتغال تحت عنوان « امپراتوری باشکوه پارس، روابط ایران و پرتغال در عصر جدید » رونمایی کردند.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در این مراسم تصریح کرد: ایران و پرتغال روابط بسیار دیرینهای دارند و امروز میزبان وزیر امور خارجه پرتغال هستیم و با یکدیگر در خصوص موضوعات منطقهای و بینالمللی از جمله موضوع افراطیگری و همچنین موضوع هستهای گفتوگو کردیم، همزمان با این دیدار کتاب روابط ایران و پرتغال به فارسی ترجمه شده و همراه با وزیر امور خارجه پرتغال از این کتاب رونمایی میکنیم.
شایان ذکر است کتاب «امپراتوری باشکوه پارس، روابط ایران و پرتغال در عصر جدید» توسط نویسنده و تاریخ پژوه پرتغالی بنام ژوئائو تلش ای کونیا به رشته تحریر درآمده است که در مراسم نیز حضور داشت. این کتاب حاوی مطالب مفید و دست اولی از وضعیت دولت تازه تاسیس صفویه، شرح ظهور و زوال قدرت دریایی پرتغال در خلیج فارس و تلاش دولت پرتغال بویژه حکومت هند شرقی آن برای ایجاد اتحاد با ایران است.
اطلاعات کتاب مذکور مبتنی بر اسناد و سوابق تاریخی موجود در مراکز آرشیوی پرتغال و دیگر کشورهای اروپایی است، از این رو اثر منحصر به فردی در روابط ایران و پرتغال محسوب میشود، این کتاب نوع روابط پرتغال با دولت صفویه را متفاوت از مناسبات بقیه کشورهای اروپایی با ایران بر میشمارد، در این کتاب همچنین اشاره شده که پرتغالیها با صفویه روابط دوستی بر قرار کردند و برای توسعه قدرت دریایی و تجارت با منطقه، وارد آبهای خلیج فارس شدند.
در این کتاب نویسنده بعنوان یک محقق و پژوهشگر پرتغالی تلاش کرده با یک برش تاریخی 250 ساله ( 1750 – 1507) در روابط ایران و پرتغال، مستندات و اسناد تاریخی روابط دو کشور را مورد بررسی قرار دهد.
در فرآیند آماده سازی کتاب مذکور، مراکز پژوهشی و اسنادی پرتغال از جمله مرکز اسناد ملی «Torre de Tombo » و بنیاد گلبانکیان با نشر وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران همکاری کردهاند.
پر واضح است که بررسی تاریخی گذشته و مطالعه فرهنگ، تمدن و مشترکات تاریخی دو کشور میتواند بر آن بخش از زمینههای مغفول در روابط دو جانبه پرتو انداخته و روند توسعه مناسبات دو کشور را در حوزههای مختلف شتاب بیشتری بخشد.
نویسنده کتاب «ژوئائو تلش ای کونیا» از تاریخ پژوهان شناخته شده در پرتغال میباشد، وی متولد سال 1967 است، دارای مدرک دکترا در رشته تاریخ است و فارغ التحصیل دانشکده علوم جدید و انسانی لیسبون میباشد، موضوع اصلی پژوهشهای تاریخی وی بر محور جهان هم مرز با غرب اقیانوس هند با تاکید بر هند و خلیج فارس از نگاه اقتصادی میباشد و همچنین مطالعات مربوط به پدیدههای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و مذهبی را دنبال میکند.
در پایان لازم به ذکر است این نوسینده به مدت حدود یکماه در سال 2008 سرپرستی علمی نمایشگاه روابط پانصد ساله میان ایران و پرتغال را عهدهدار بود، وی یکی از تاریخ پژوهان شناخته شده در مراکز اسنادی پرتغال از جمله مرکز ثبت اسناد و اوراق پرتغال به نام توردی در تمبو ( Torre de Tombo ) میباشد.
انتهای پیام/