به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ عصارخانه يعني همان كارخانه روغن كشي و عصارخانه شاهي در دوره صفويه بدستور شاه عباس اول بنا گرديد . اين اثر تاريخي در بازار مخلص ميدان نقش جهان و در زميني با مساحت ۳۶۰ مترمربع و با زيربناي ۷۰۰ مترمربع واقع گرديده است.
قبلا جلوي عصارخانه باراندازي بوده كه پس از تعطيل شدن كارخانه به پاساژ تبديل گرديده است . ورودي بنا در حال حاضر بوسيله دربي از سمت بازار بدون هشتي است ، فضاي اصلي عصارخانه در يك طبقه با ارتفاعي حدود ۱۱ متر است كه اين فضا توسط سه فضاي گنبدي شكل ايجاد شده است وقسمت هاي جانبي آن داراي دو طبقه است.
( تنها پوشش سقف فضاي هشت ضلعي شرقي داراي كاربندي مختصري مي باشد) فضاي هشت ضلعي واقع در شرق بنا محل انبار كيسه هاي دانه هاي روغني و فضاي شمال محل نگهداري خمره هاي روغن بوده كه هنوز هم ديده مي شوند .
در اين ساختمان با توجه به قرارگرفتن آن در كنار بناهاي ديگر بازار درب يا پنجره هاي ديده نمي شود .روشنائي عصارخانه توسط نورگيرهايي كه در سقف تعبيه شده است تأمين مي گردد.قابل ذكر است كه سقف ها به صورت طاق و چشمه مي باشد.
چون اين بنا درنقش كارخانه كاربري داشته بنابراين فضاهاي داخلي عاري از تزئينات است و همه قسمتها با آجر خشتي شكل گرفته اند .
ابزارهاي موجود در عصارخانه عبارتند از : دو سنگ آسياب بزرگ در فضاي اصلي كه نقش خردكردن دانه ها رابه عهده داشته اند و تنه هاي درخت چنار كه به يكديگر متصل گرديده و به عنوان عنصر فشاري بر روي دانه هاي آسياب شده عمل مي كرده اند .
عصارخانه در سال ۱۲۹۷ با توجه به پيشرفت تكنولوژي كاركرد خود را از دست داده وتعطيل و متروكه گرديده و در سال ۱۳۷۹ شهرداري منطقه سه بنا را از مالك خريداري و سازمان نوسازي و بهسازي شهرداري اصفهان مرمت و احياي اين اثرتاريخي را برعهده گرفت.
آدرس:اصفهان؛میدان نقش جهان؛ابتدای بازار مخلص
انتهای پیام/
منبع:مجله دلگرم