ریاض، قطر را اینگونه تهدید کرد که اگر سیاست خود را تغییر ندهد به همراه دیگر اعضای شورای همکاری و بحرین و امارات از شرکت در این پست امتناع می‌کنند و لذا ریاست جمهوری دوره‌ای شورا به قطر واگذار نخواهد شد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، در رابطه چرخش سیاست قطر در قبال مصر، شواهد حاکی از آن است که یکی از دلایل آن واسطه‌گری‌های عربستان سعودی بوده، بر همین مبنا نکاتی چند را باید مد نظر قرار داد.
 
پیش از این برخی اخبار حکایت از این داشت که در پی میانجی‌گیری پادشاه عربستان در راستای بهبود روابط قاهره و دوحه، رئیس جمهور مصر با فرستاده ویژه امیر قطر دیدار کرده است.


 
 قرار است دیداری میان عبدالفتاح سیسی، رئیس‌جمهوری مصر و تمیم بن حمد، امیر قطر تا قبل از پایان امسال برگزار شود اما منابع وابسته به مصر اعلام کردند که این نشست در ژانویه برگزار خواد شد.
 
نزدیکی بیش از پیش روابط مصر و قطر به یکدیگر چنان است که این دو کشور بعد از وقفه‌ای تقریبا یک سال و نیمه، مجددا روابط با یکدیگر را از سر گرفته‌اند، اینکه آیا این نزدیکی تاثیری بر وضعیت گروه‌هایی چون اخوان المسلمین و حماس داشته که پیش از این از حمایت‌های این دولت بهره‌مند بوده‌اند، سوالی است که این روزها مورد توجه قرار گرفته است؟

 پیش از این سیاست‌های قطر در دوحه در جهت حمایت از اخوان المسلمین بوده که گروه حاکمیتی پیشین مصر بوده‌اند اما با ریاست جمهوری السیسی برخورد‌های قهرآمیزی با این گروه در مصر صورت‌ گرفته است.

یک منبع مصری اعلام کرده است که وزارت خارجه مصر از اقدامات قطر برای تسهیل روابط خود با مصر استقبال کرده و قطر در دعوتی رسمی قرار است در نشست کشورهای اهدا کننده برای حمایت از اقتصاد مصر حضور پیدا کند، هفته گذشته دو کشور در جهت بهبود روابط با یکدیگر به اقداماتی از جمله اینکه مصر رئیس سازمان امنیت خود را برکنار کرد و قطر نیز شبکه الجزیره مصر را بست، دست زده‌اند.
 
در همین زمینه "احمد کاظم زاده "کارشناس مسائل خاورمیانه در گفتگو با خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگارن مطرح کرد:
 اینکه چرا قطر در مورد مصر تغییر سیاست داشته، به نحوی که قبلا از اخوان المسلمین حمایت می‌کرده اما اکنون در سیاست خود تجدید نظر کرده است باید به چند عامل توجه کرد.

وی افزود: سیاست‌ اخوانی کردن منطقه در نهایت شکست خورده و به بن بست رسید و در واقع این مهمترین عامل در تغییر رویکرد قطر بود، قطری‌ها با میل و سیاست از پروژه اخوانی کردن خاورمیانه که بعد از خیزش‌‌های مردمی حمایت کرده  و این کشور  به همراه ترکیه در اجرای آن سیاست پیشگام بوده است، بنابراین آنها از این سیاست عقب نکشیدند بلکه قطری‌ها با فشارهایی که از سوی عربستان و دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس مثل بحرین و امارات وارد شدند در این امر تردید کردند .
  
تهدید قطر به از دست دادن ریاست شورای همکاری خلیج فارس

 این کارشناس مسائل خاورمیانه تصریح کرد: قطر در شرایطی ناچار به همراهی با رویکرد این سه کشور شد و علت آن با توجه به تغییر ریاست نشست‌های دوره‌ای شورای همکاری خلیج فارس و انتقال ریاست این شورا از کویت به قطر منتقل عنوان می‌شود.



کاظم زاده تاکید کرد: عربستان از این مساله استفاده کرده و قطر را اینگونه تهدید کرد که اگر سیاست خود را تغییر ندهد ریاض به همراه دیگر اعضای شورای همکاری و بحرین و امارات از شرکت در این پست امتناع می‌کنند و لذا ریاست جمهوری دوره‌ای شورا به قطر واگذار نخواهد شد.
 
وی بیان کرد: با توجه به اینکه قطر بعد از شکست پرو‍ژه اخوانی سازی در حاشیه قرار گرفته و نتوانسته مثل سابق ایده‌های خود را در منطقه پیگیری کند و ضرورت به دست گرفتن ریاست شورا را احساس می‌کند لذا با برخی از خواست‌های عربستان همراهی کرده  تا بتوانند این ریاست دوره‌ای را بر عهده گیرد.
 
این کارشناس سیاست خارجی گفت: معلوم نیست که این امر به چه اندازه محقق شده است و در مجموع این کشور نه با میل و رغبت بلکه با اعمال فشار و زور عربستان به سمت آشتی با سه دیگر عضو شورای همکاری خلیج فارس گام برداشته و در مسیر عادی‌سازی روابط با مصر حرکت کرده است.

وی در پایان خاطر نشان کرد: در حال حاضر به درستی معلوم نیست که آیا قطر همچنان مسیر همکاری را ادامه خواهد داد  یا در پی فرصتی برای بازگشت به سیاست‌های یکجانبه خود در منطقه است و آیا خواهد توانست به تعهدات خود به عربستان، امارات و بحرین پایبند بماند؟

انتهای پیام/
برچسب ها: مصر ، قطر ، بهبود رابطه ، ریاض
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار