مجله شبانه باشگاه خبرنگاران؛
سوره 33. احزاب آیه 21
لَقَدْ کانَ لَکمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن کانَ یرْجُواْ اللَّهَ وَ الْیوْمَ الْآخِرَ وَذَکرَ اللَّهَ کثِیراً
همانا برای شما در (سیرهی) رسول خدا الگو و سرمشقی نیکوست، (البتّه) برای کسانی که به خدا و روز قیامت امید دارند و خدا را بسیار یاد میکنند.
«اُسوة» در مورد تأسّی و پیروی کردن از دیگران در کارهای خوب به کار میرود. در قرآن دوبار این کلمه دربارهی دو پیامبر عظیم الشّأن آمده است: یکی درباره حضرت ابراهیمعلیه السلام و دیگری درباره پیامبر اسلامصلی الله علیه وآله. جالب آن که اُسوه بودن حضرت ابراهیم در برائت از شرک و مشرکان است و اسوه بودن پیامبر اسلام در آیات مربوط به ایستادگی در برابر دشمن مطرح شده است.
نقش پیامبر در جنگ احزاب، الگوی فرماندهان است: هدایت لشکر، امید دادن، خندق کندن، شعار حماسی دادن، به دشمن نزدیک بودن و استقامت نمودن. حضرت علیعلیه السلام فرمود: در هنگامهی نبرد، خود را در پناه پیامبر اکرمصلی الله علیه وآله قرار میدادیم و آن حضرت از همهی ما به دشمن نزدیکتر بود. «اتّقینا برسول اللّهصلی الله علیه وآله فلم یکن منّا اقرب الی العدوّ منه»( نهجالبلاغه، حکمت 260)
این آیه در میان آیات جنگ احزاب است؛ امّا الگو بودن پیامبر، اختصاص به مورد جنگ ندارد و پیامبر در همهی زمینهها، بهترین الگو برای مؤمنان است.
* در الگو بودن پیامبر شک نکنید. «لقد»
* الگو بودن پیامبر، دائمی است. «کان»
* گفتار، رفتار و سکوت معنادار پیامبر حجّت است. «لکم فی رسول اللّه اسوة حسنة»
* معرّفی الگو، یکی از شیوههای تربیت است. «لکم - اسوة»
* باید الگوی خوب معرّفی کنیم، تا مردم به سراغ الگوهای بَدَلی نروند. «رسول اللّه اسوة»
* بهترین شیوهی تبلیغ، دعوت عملی است. «اُسوة»
* کسانی میتوانند پیامبر اکرم را الگو قرار دهند که قلبشان سرشار از ایمان و یاد خدا باشد. «لمن کان یرجوا اللّه ...»
* الگوها هر چه عزیز باشند؛ امّا نباید انسان خدا را فراموش کند. «رسول اللّه اُسوة - ذکر اللّه کثیرا»
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید