به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ در حالی که شاخص بورس از دیماه سال گذشته ریزش خود را از ارتفاع 89 هزار واحدی آغاز کرده و در تابستان امسال تا ارتفاع 70 هزار واحد نیز کاهش پیدا کرده بود، شاخص بورس در انتهای آبان به ارتفاع 76 هزار واحد نزدیک شد اما به ناگه ورق دوباره برگشت و مسائل سیاسی خارج از بورس، بهانهای کافی برای بازار سهام شد تا هیجان عرضه و تشکیل صف فروش باعث شود نماگر بازار سرمایه تمام راههای رفته خود طی چند هفته را در مدت چند روز بازگردد؛ و این تنها بهانه بورس و سهامدارانش برای بدبینی به معاملات بازار سرمایه نبود.
قیمت جهانی نفت را شاید این روزها بتوان همدرد شاخص بورس و بازار سرمایه کشور دانست؛ چرا که چند ماهی میشود طلای سیاه هم نزد جهانیان از ارزش افتاده است و قیمت آن به مثابه نماگر بورس سربهزیری را در پیش گرفته است و ارزش هر بشکه نفت تا این لحظه به پایین ترین حد خود در 4 سال گذشته رسیده و همانگونه که سهامداران بورسی به ویژه حقیقیها چشم به راه تدابیری از سوی مدیران بازار سرمایه و حقوقیها هستند، بازار جهانی نفت نیز چشم به دور همنشینی اعضای اوپک داشت تا شاید درمانی برای درد کاهش قیمت آن تدبیر شود.
بر اساس این گزارش، با این حال یکصد و شصت و ششمین نشست وزیران سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) که یکسوم فروش جهانی نفت را در اختیار دارد، در شهر وین برگزار شد تا فکری به حال تب کاهش نفت کنند، اما مخالفت عربستان به عنوان بزرگترین تولیدکننده نفت در جهان به دلیل این که میخواهد قیمت نفت را به رقمی برساند که تولید نفت شل را توجیهپذیر کند، مانع از کاهش تولید و قیمت نفت شد.
برخی کارشناسان حوزه انرژی بر این باورند که این اقدام باعث خواهد شد تا تولید این نوع نفت بهویژه در آمریکا مقرون به صرفه نباشد و اوپک بار دیگر نقش مسلط خود در بازار نفت را بازیابد.
اما تبعات افت قیمت نفت خام بر بازار سرمایه و سودآوری شرکتهای بورسی نیز موضوعی است که در حال حاضر اثرات خود را بر بورس گذاشته است و برخی معتقدند در صورت ادامه روند کاهشی قیمت نفت خام میتوان تاثیر مستقیم و غیرمستقیم کاهش طلای سیاه بر سودآوری شرکتهای بورسی را انتظار داشت.
همچنین صنایع و شرکتهایی چون پالایشیها، صنعت پتروشیمی و یا صنعت فولاد و سیمان که مصرفکننده سوخت فسیلی هستند به لحاظ این که قیمت نفت در کشور از نوسانهای جهانی تبعیت نمیکند از منظر کاهش هزینهها بدون تاثیر است.
بعلاوه این که از لحاظ کاهش فروش یا سودآوری شرکتهای بورسی در صنایع مختلف از جمله پالایشیها به دلیل آنکه اغلب فرآوردههای آنها در بازار داخلی به فروش میرسد و تنها حجم اندکی از محصولات آنها از قبیل نفت کوره یا سایر محصولات پایین دستی همچون قیر یا مواد روانکار از طریق بازارهای صادراتی به فروش میرسد؛ کاهش قیمت نفت خام تاثیر منفی بر سودآوری این شرکتها خواهد داشت.
بر اساس این گزارش، برخی خریداران نفتی نیز در این شرایط دست از سفارشهای جدید میکشند و مصرفکنندگان برای کاهش بیشتر قیمتها و خریدهای ارزانتر صبر میکنند که به هر ترتیب بر درآمد فروش عرضه کنندگان کالا نیز تاثیر کاهشی خواهد داشت و در سایر صنایع و شرکتهای بورسی از جمله صنعت سیمان و فولاد و یا پتروشیمیها هم افت قیمت نفت خام تاثیرگذار خواهد بود.
انتهای پیام/