در سال 1993 میلادی، مرحله دیگری از یهودی سازی قدس آغاز شد که شامل ترسیم مرزهای جدید برای شهر موسوم به قدس بزرگ بود و زمینهایی بهمساحت 600 کیلومتر مربع یا معادل 10 درصد مساحت کرانه باختری را در برمیگرفت تا حلقه جدیدی از ساخت شهرکهای صهیونیست نشین در خارج از مرزهای شهر قدس آغاز شود که هدف اساسی آن، پیوستگی و ارتباط اقلیمی و جغرافیایی میان این شهرکها برای تحکیم سیطره کامل بر شهر قدس بوده است.
سیاست یهودیسازی بیت المقدس از سال 1967 میلادی تا کنون
اول: موضع دولت رژیم صهیونیستی در قبال مقدسات اسلامی
دوم: سیاست رژیم صهیونیستی در قبال اعراب یا فلسطینیهای ساکن بیت المقدس
سوم: نقش شهرکهای صهیونیست نشین موجود در بیت المقدس در سیاست یهودی سازی
چهارم: تحمیل محدودیتهای اقتصادی و فرهنگی بر فلسطینیهای ساکن قدس
حفاری زیر مسجد الاقصی مقدمهای برای تخریب آن
رژیم صهیونیستی بهبهانههای مختلف و البته برای هدف نهایی یعنی تخریب مسجد الاقصی، حفاریهای زیرزمینی را آغاز کرده است که این اقدامات همچنان ادامه دارد و شامل مناطق زیر است:
1 ــ زیر دیوار غربی مسجد الاقصی از زاویه جنوبی تا سمت شمال بهطوری که طول این حفاریها در حال حاضر به بیش از 300 متر بهشکل تونلی میرسد که عمق آن در زیر زمین، 9 متر است که این اقدامات باعث بروز شکاف در برخی ساختمانهای آن شده است که شامل مدرسه عثمانیه، املاک الشهابی، مدرسه المنجکیه که مقر شورای اسلامی عالی قدس و اداره اوقاف اسلامی است.
2 ــ حفاریها در جنوب مسجد الاقصی که سبب نمایان شدن آثار اسلامی و بیزانسی و خاک برداری از جنوب دیوار مسجد الاقصی تا عمق زیاد شد.
3 ــ حفاریهای محل النبی داوود(ع)
4 ــ حفاریهای قلعه قدس که سلطان سلیمان عثمانی آن را بنا کرد.
آتشسوزی عمدی مسجد الاقصی
در آگوست سال 1969 میلادی، مسجد الاقصی هدف حمله یک صهیونیست افراطی قرار گرفت و به آتش کشیده شد، اما بهسبب کوتاهی و سهل انگاری صهیونیستها در مهار آتشسوزی، خسارتهای زیادی به مسجد الاقصی وارد شد و شرارههای آتش، بخش جنوب شرقی مسجد را در بر گرفت و منبر المطعم را که از عاج در دوره صلاحالدین ساخته شده بود، از بین برد و خسارتهایی هم به سقف مسجد وارد شد.
مقامات صهیونیست در راستای سیاستها و اقدامات تحریک آمیز خود، اجازه ورود یهودیان به داخل مسجد الاقصی را صادر کردند که واکنش شدید فلسطینیهای خشمگین را بهدنبال داشته است.
نکات قابل توجه در خصوص اقدامات رژیم صهیونیستی و تجاوزات آشکار این رژیم به مقدسات اسلامی
1 ــ کوتاهی عمدی مقامات صهیونیست در نجات مسجد الاقصی بهطوری که اجازه دادند آتش سمت شرقی مسجد را در بر گیرد و ستونهایی از دود به آسمان بلند شود و خود در مقابل این جنایت سکوت کردند.
2 ــ آتشسوزی عمدی در مسجد الاقصی، واکنش فوری مسلمانان ساکن بیت المقدس را بهدنبال داشت بهطوری که دهها هزار نفر از هر نقطهای بهسوی مسجد الاقصی سرازیر شدند و با هر وسیلهای که در اختیار داشتند برای مهار آتشسوزی تلاش کردند.
3 ــ جهان اسلام، این جنایت زشت اشغالگران قدس را محکوم کرد.
4 ــ نقض قانون بین المللی مربوط به مناطق باستانی و اسلامی از سوی رژیم صهیونیستی
روز 30 آگوست 1970 میلادی، صهیونیستها به غصب اراضی اطراف بیت المقدس و روستاهای کفری الرام، قلندیا و بیت حنینا در شمال و روستاهای النبی صموئیل و بیت اکما در غرب و روستاهای بیت صفاتا و صور و باهر در جنوب این شهر در راستای اهداف توسعه طلبانه و رسیدن به هدف ایجاد قدس بزرگ دست زدند.
رژیم صهیونیستی همچنان به اقدامات تجاوزکارانه خود در بیت المقدس ادامه داد بهطوری که دوم آگوست سال 1971 میلادی، بنیامین مزار مدیر حفاریهای رژیم، گزارش مفصلی از حفاریهای انجام شده نزدیک دیوار جنوبی قدس به موشه دایان وزیر جنگ وقت رژیم صهیونیستی ارائه کرد و وی نیز دستور ادامه حفاریها و عدم تأخیر در انجام آن را صادر کرد.
در می 1972 میلادی، تلاشهای صهیونیستها در عملیات حفاری در امتداد دیوار موسوم به دیوار ندبه افزایش یافت بهطوری که 180 متر از دیوار نمایان شد و 160 متر تا رسیدن به رکن شمال غربی دیوار باقی ماند و شکافهایی در ساختمانهایی که متعلق به عصر حکومت ممالیک بود، به وجود آمد و این ساختمانهای قدیمی در معرض فروپاشی قرار گرفت. صهیونیستها همچنان به عملیات حفاری ادامه دادند که سبب بروز شکافهایی در دیوار حرم قدسی شد و با وجود تلاشهای گسترده برای متوقف کردن حفاریها، کابینه رژیم صهیونیستی هیچ اعتنایی به درخواستها برای توقف این اقدامات تجاوزکارانه نکرد و بهعکس تعداد بیشتری از بولدوزرها و ماشین آلات حفاری را روانه محله المغاربه قدس کردند تا آن را بدون هرگونه ترس یا نگرانی تخریب و صدها خانواده فلسطینی را از این منطقهای که در آن ساکن بودند، اخراج کنند.
اداره اوقاف عربی بیت المقدس از طریق صدور بیانیههایی برای مردم و هشدار به آنها درباره تلاشهای رژیم صهیونیستی برای سیطره بر زمینی تابع این نهاد که در منطقه سلوان قرار دارد، منطقهای بهمساحت 36 دونم [بیش از 3.5 هکتار] در سمت جنوب شرقی مسجد الاقصی در منطقه باب الرحمه و امتداد مقبره اسلامی، با این تلاشها به مقابله پرداخت.
با وجود مخالفتهای فلسطینیها، مقامات صهیونیست بر دامنه اقدامات تجاوزکارانه خود افزودند و حتی تابلوهایی را در داخل مسجد الاقصی نصب کردند که در آن نوشته شده بود که منطقه باب الرحمه، مکان معبد ادعایی آنهاست.
صهیونیستها همچنین برای داشتن بهانه ادامه حضور در مسجد الاقصی، بازدیدهای مدرسهای منظم را در دستور کار قرار دادند.
در 13 آگوست 1980، سرهنگ وارن اقدام به گشایش تونل احداث شده میان دیوارهای قدس غربی و جاده قایتبای کرد که هدف صهیونیستها ادامه حفر تونل بهسمت صخره شرقی بود، اگرچه اداره اوقاف اسلامی آن را با دیوار سیمانی بسته بود، اما رژیم صهیونیستی توانست به اهداف خود درباره این تونل دست یابد.
اقدامات تجاوزکارانه علیه مسجد الاقصی تنها در این حد خلاصه نشد، بلکه یک گروه تروریستی صهیونیستی در ژانویه 1984 میلادی، برای تخریب مسجد الاقصی تلاش کرد، اما هنگامی که نقشه کثیف صهیونیستها بر ملا شد، پلیس آنها به منطقه شتافت و برای فریب افکار عمومی و جلوگیری از توفان خشم فلسطینیها، دو عضو انجمن افراطی دفاع یهودی بهرهبری خاخام مائیر کاهانا را متهم و دستگیر کرد، اما طولی نکشید که با تبرئه کردن آنها از اتهام وارده، آزادشان کرد تا این بازی نمایشی هم به پایان برسد، اقدام این گروه صهیونیستی بر حجم همدستی حکومت با گروههای افراطی یهودی در ارتکاب جنایت علیه مسلمانان و مقدسات دینی آنها دلالت میکند.
اظهارات یکی از اعضای این گروه تروریستی صهیونیستی بهنام شمعون برده که نقشه تخریب مسجد الاقصی را در سال 1984 طراحی کرده بودند، مبنی بر اینکه این عملیات یک عملیات سازمان یافته و برنامه ریزی شده بر اساس فواصل زمانی مشخص برای آن است،از عمق همسویی رژیم صهیونیستی با گروههای افراطی صهیونیستی در ارتکاب جنایات علیه مقدسات اسلامی فلسطین پرده برمیدارد.
عملیات حفاری از طریق مشارکت وزارت باستانی و ادیان رژیم صهیونیستی و شهرداری قدس برای احداث تونلی زیر ساختمانهای اداره اوقاف و مدرسه العمریه برای اتصال به جاده المجاهدین و بیت صهیون و مراکز تجاری ادامه پیدا کرد، این تونل در سمت شرق و بهشکل تونل دیگری از زیر مدرسه العمریه امتداد یافت؛ این تونل بهعرض یک متر و ارتفاع دو متر در طول دیوار غربی مسجد الاقصی و زیر اموال عربی بهطول 480 متر حفر شد.
صهیونیستها همچنین به حفر تونلی بهشکل نیمدایره با ارتفاع بیش از دو متر و عرض یک متر و نیم و حفر سکویی زیر زمین دست زدند که این اقدامات موجی از محکومیت را از سوی طرفهای متعدد بهویژه اداره اوقاف اسلامی قدس به راه انداخت بهطوری که نشست فوری برای بررسی این مسئله در یازدهم جولای 1994 میلادی برگزار شد که در این نشست نمایندگان اوقاف و نمایندگان رژیم صهیونیستی حضور یافتند که طی آن طرف اسرائیلی در توجیه حفاریهای زیر مسجد الاقصی مدعی شد: هدف از این حفاریها، حفر تونل کمربندی است و کار توسعه آن بهسمت شرق در حال انجام است. کار بهکندی انجام میشود تا از بروز هرگونه شکاف در صخره طبیعی که پایههای ساختمانهای اسلامی بر آن استوار است، جلوگیری شود. هدف اصلی از احداث تونل کمربندی یا منطقه گسترش یافته بهسمت شرق این است که تعداد بیشتری از زائران بتوانند از طریق تونل وارد مسجد الاقصی و خارج شوند.
اما اداره اوقاف اسلامی قدس در رد ادعاهای طرف اسرائیلی تأکید کرد هدف از حفاریهای اسرائیلی این است که آثار اسلامی موجود در منطقه را از بین ببرند و در این زمینه داستان سرایی کردهاند که آثاری زیر آثار اسلامی شهر قدس وجود دارد.
اداره اوقاف اسلامی قدس به تلاشهای دائمی مقامات رژیم صهیونیستی برای از بین بردن بسیاری از آثار تاریخی در خیابان المغاربه و نیز مناطق اطراف باب الاسباط و باب الرحمه اشاره کرده است.
اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در بیت المقدس و بهطور مشخص علیه مسجد الاقصی ادامه یافت بهطوری که یکصد یهودی افراطی برای ورود به مسجد الاقصی و مسجد قبة الصخره بهبهانه روز عزای یهودی ادعایی تلاش کردند، این روز مورد ادعای یهودیان سالروز تخریب معبد ادعایی سلیمان است که مدعی هستند در این مکان ساخته شده بود و رومیان در سال 370 میلادی، آن را تخریب کردند، صهیونیستها برای تخریب مسجد الاقصی بهبهانه ساخت معبد ادعایی خود تلاش میکنند.
مقامات صهیونیست و دادگاه عالی آنها به یهودیان افراطی برای ورود به مسجد الاقصی اجازه دادند که پیامدهای فاجعهباری برای این مکان مقدس داشته است بهطوری که عدنان غالب الحسینی مدیر اوقاف قدس گفته بود فلسطینیها از همان ابتدا به تلاشهای دادگاه اسرائیلی برای دخالت در امور اسلامی قدس اعتراض کرده بود.
مقامات رژیم صهیونیستی، در برهه اخیر اقدامات تجاوزکارانه خود را در بیت المقدس تشدید کرده و بارها مانع برپایی نماز جمعه هزاران فلسطینی در مسجد الاقصی شدهاند بهطوری که هر جمعهای که از راه میرسد، ارتش رژیم اشغالگر قدس این شهر را به پادگان نظامی تبدیل و هزاران نظامی را با پشتیبانی بالگردها و زرهپوشهای خود در جادههای منتهی به قدس برای جلوگیری از ورود فلسطینیهای ساکن کرانه باختری به این شهر مستقر میکند.
صهیونیستها همچنین بهصورت ناگهانی به حفر تونلی بهطول 488 متر در امتداد دیوار ندبه پرداختند که از زیر مسجد الاقصی عبور میکند و تا نزدیکی باب الاسباط در محله المسلم قدس امتداد یافت تا بار دیگر به هتک حرمت مقدسات اسلامی دست بزنند.
با این حال حفاریهای انجام شده از سوی صهیونیستها نشان داد که معبد مورد ادعای آنها هزاران سال پیش از بین رفته است و این مسئله بهصراحت از سوی مراجع یهودی مورد تأکید قرار گرفته است بهطوری که کاتلین کابنیوس مدیر حفاریهای مدرسه باستانی انگلیسی قدس عدم وجود اثرات معبد سلیمان را مورد تأکید قرار داده است. نکته دیگری که حفاریها اثبات کرد این بود که مسجد الاقصی در مکانی که معبد ادعایی قرار داشته است، ساخته نشده است، بلکه این مکان مقدس بهسمت کعبه مشرفه قرار گرفته، در حالی که معبد ادعایی مستطیل الشکل و از غرب به شرق قرار داشت.
نکته دیگر اینکه هیچ دلیل و مدرک تاریخی مبنی بر اینکه دیوار البراق که یهودیان، نام دیوار ندبه بر آن قرار دادهاند، بخشی از معبد ادعایی باشد، وجود ندارد و نکته دیگر اینکه نام واقعی آن، دیوار البراق بوده است که گفته میشود منتسب به البراقی است که در یک حدیث منتسب به پیامبر(ص) ذکر شده است.