حفظ و حراست و جلوگیری از تخریب جنگل های منطقه زاگرس از مهمترین مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شهرکرد؛ یک میلیون و 400 هزار هکتار از کل مساحت استان چهارمحال و بختیاری، معادل 85 درصد آن را عرصه های منابع طبیعی تشکیل می دهد.


افزون بر 307 هزار هکتار از این میزان، جنگل و یک میلیون و 93 هزار هکتار آن مرتع می باشد که به ترتیب 22 و 78 درصد از سطح عرصه های ملی این استان را به خود اختصاص داده است. 


جنگل های منطقه زاگرس، از بهترین نوع جنگل از لحاظ حفاظت خاک، جلوگیری از تغییر وضعیت آب و هوایی، حفظ آب شیرین در سفره های زیرزمینی، و تغییرات سخت اقلیمی به شمار می رود.


حفظ و حراست و جلوگیری از تخریب این جنگل ها، از مهمترین دغدغه ها و مسائل زیست محیطی و منابع طبیعی در استان چهارمحال و بختیاری به شمار می رود که البته نیازمند مشارکت و همکاری همگانی است، چرا که این جنگل های ارزشمند، بدلیل مسائل اقلیمی و خشکسالی، اقتصادی و اجتماعی با خطر تخریب و خشکیدگی مواجه شده است.


مدیرکل حفاظت محیط زیست استان چهارمحال و بختیاری، حل بنیادی بحران های زیست محیطی را مستلزم تدوین شیوه نامه های کلان و زیربنایی توسعه منطبق با قوانین حفاظت محیط زیست می داند و می گوید: وابستگی معیشتی مردم، خشکسالی های چند ساله اخیر و افزایش ریزگردها از جمله مشکلات منجر به فشار چند برابر ظرفیت به محیط زیست این استان است.


شهرام احمدی، با اشاره به اهمیت مشارکت و همکاری مردمی و تلاش و برنامه ریزی همه جانبه برای حفظ منابع زیست محیطی و جنگلی، اجرای برخی طرح های زیربنایی نظیر طرح «هر مدرسه یک نهالستان» در مدارس مناطق جنگل نشین چهارمحال و بختیاری را گامی برای آموزش، فرهنگ سازی و مشارکت دانش آموزان در حفاظت از تنوع زیست بومی زاگرس مرکزی و بویژه حفظ گونه جنگلی بلوط زاگرس اعلام می کند.


وی در مورد جزئیات اجرای این طرح با مشارکت ادارات آموزش و پرورش، منابع طبیعی و آبخیزداری، و حفاظت محیط زیست، اضافه می کند: اولین کارگاه آموزشی طرح « هر مدرسه یک نهالستان » پیرامون اهمیت حفظ و احیای جنگل ها، اهمیت بلوط در حفظ تنوع زیستی زاگرس، و نحوه کاشت، پرورش و نگهداری بذر بلوط، در مدرسه شبانه روزی شهید رحیمی فرد روستای دورک منطقه مشایخ شهرستان کیار برگزار شد.


احمدی با بیان اینکه در این طرح، تولید نهال بلوط توسط دانش‌آموزان صورت می گیرد، می گوید: هر دانش آموز، با دریافت بذر سالم و اصلاح شده بلوط، آن را داخل گلدانی کاشته و پرورش می دهد که در نهایت، این نهال توسط اداره کل حفاظت محیط زیست، خریداری و در دامان طبیعت و عرصه های جنگلی تخریب شده کاشته می شود.


به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری، وابستگی معیشتی مازاد بر توان از مهمترین عوامل تخریب محیط زیست است که سبب نابودی پوشش گیاهی و جنگلی و آب و خاک حوضه های آبخیز می شود.


خسرو عبدالهی سرانه جنگل در این استان را 4 دهم هکتار، یعنی دو برابر میانگین کشوری اعلام می کند، اما می گوید: چهارمحال و بختیاری تا دستیابی به استاندارد جهانی یعنی سرانه 8 دهم هکتار، راه درازی در پیش دارد.


به گفته کارشناسان، نبود جایگزین برای تأمین سوخت فسیلی در روستاهای حاشیه جنگل ها، از عوامل مهم نابودی سالانه افزون بر یک هزار هکتار از جنگل های زاگرس است و تا وقتی که چاره ای در این زمینه اندیشیده نشود، همچنان روند نابودی جنگل ها و افزایش فاصله سرانه جنگل تا استاندارد جهانی در این استان ادامه دارد.


تمرکز سد سازی، با 8 سد بزرگ ساخته شده، در دست ساخت و یا در حال مطالعه در استان چهارمحال و بختیاری هم دیگر عامل نابودی بیش از 10 درصد از جنگل های بلوط این بخش از زاگرس بیان می شود، چرا که تقریباً همه این سدهای بزرگ مخزنی و برق آبی در مناطق جنگلی این استان قرار دارد.



انتهای پیام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.