در حالی که بسیاری از فعالان و مسئولان محیط زیست طی چند ماه اخیر تکثیر و پرورش انبوه گونه آبزی تیلاپیا را تهدیدی جدی برای اکوسیستم آبی کشور میدانند و نسبت به ان هشدار داده‌اند اما همچنان شاهد اصرار سازمان شیلات بر تولید و تکثیر انبوه این گونه در اکو سیستم آبی هستیم .

به گزارش  خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران طی هفته های اخیر در خواست های غیر منتظره و غیر محیط زیستی از رئیس جمهور محیط زیستی کشور ، اوج گرفته است ، در حالیکه 151 نماینده مجلس طی نامه ایی خطاب به روحانی خواستار تسریع جاده ابر و به نوعی تخریب طبیعت بکر جنگل ابر شدند اینبار سازمان شیلات  بر تکثیر و پروروش ماهی تیلاپیا اصرار دارد  .
 
در حالی که بسیاری از فعالان و مسئولان محیط زیست طی چند ماه اخیر تکثیر و پرورش انبوه گونه آبزی تیلاپیا را تهدیدی جدی برای اکوسیستم آبی کشور میدانند و نسبت به ان هشدار داده اند اما متاسفانه شاهد اصرار سازمان شیلات بر تولید و تکثیر انبوه این گونه در اکو سیستم آبی هستیم .

به رغم تجربه‌های تلخ و ناموفق  از ورود گونه های مهاجم و غیر بومی به اکوسیستم های طبیعی کشور ناباورانه سازمان شیلات کشور در ریسکی پر خطر درصدد وارد کردن گونه ایی ماهی مهاجم به نام تیلاپیا به اکوسیستم آبی و دریایی کشور است که این امر اعتراضات جدی مسئولان محیط زیست و فعالان این عرصه را به دنبال داشته است .

احمد علی کیخا معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اینکه اجازه نمیدهیم تجربه ماهی آمور در تالاب هامون تکرار شود گفت: تا به این یقین نرسیم که تکثیر و توسعه ماهی تیلاپیا در راستای حفظ منافع کشور و حفظ محیط زیست ایران است، هرگز با آن موافقت نخواهیم کرد.

وی با یادآوری اصل 50 قانون اساسی ج.ا.ایران، گفت: اگرچه این اصل قانونی حفاظت از محیط زیست کشور در برابر هر نوع آلودگی و تخریب را وظیفه همگان می داند اما سازمان حفاظت محیط زیست به صورت ویژه مسئولیت این امر را بر عهده دارد و از این رو تکلیف خود می داند تا نرسیدن به یقین حفظ محیط زیست در انجام فعالیتی، مانع انجام آن شود.

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بخش قابل توجهی از آسیب های وارده به محیط زیست کشور به دلیل تصمیم های نادرست و شتابزده بوده، اظهار داشت: قطعا اجازه نمیدهیم تجربه ماهی آمور تکرار شود.آمور نیز در اقدامی شتاب زده ولی بر اساس هدفی خیر در دهه 1360 در تالاب هامون رهاسازی شد و اگرچه به واسطه رشد خوبی که داشت و صید و صیادی رونق بخشید در ابتدا موجب شادمانی شد، اما بعدها یکی از دلایل مهم خشک شدن هامون شد.

کیخا با بیان اینکه قبلا مرکز تحقیقات شیلات صرفا برای پرورش این گونه در محدوده‌ای محصور و بسته برای انجام کارهای تحقیقاتی مجوز پرورش این ماهی را گرفته است، گفت: با رهاسازی بدون ضابطه این گونه آبزی به شدت مخالف هستیم.

وی با تاکید بر این موضوع که محور رفتاری سازمان حفاظت محیط زیست، تعامل با کلیه نهادها و ارگان هاست و سازمان مخالف توسعه پایدار، ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی نیست، افزود: اما سوال اینجاست که آیا چنین اقداماتی می تواند نتایج مثبت اقتصادی همراه با حفظ محیط زیست داشته باشد یا خیر؟

معاون سازمان حفاظت محیط زیست با طرح این پرسش که در صورت راهیابی این ماهی به محیط‌های طبیعی و ایجاد خسارت‌های گسترده کدام سازمان یا فرد پاسخگو است، گفت: تا به این یقین نرسیم که تکثیر و توسعه این نوع آبزی غیر بومی در راستای حفظ منافع کشور و حفظ محیط زیست ایران است، هرگز با آن موافقت نخواهیم کرد.

وی اشاره به اینکه موضوع ماهی تیلاپیا به عنوان یک ماهی غیربومی و مورد درخواست سازمان شیلات از سال ۸۵ در سازمان محیط زیست مطرح شده است، گفت: پس از کش و قوس‌های فراوان در سال ۸۷ سازمان حفاظت محیط زیست با ورود و پرورش این گونه ماهی به صورت پایلوت در مرکز تحقیقات بافق استان یزد و زیرنظر مؤسسه تحقیقات شیلات موافقت کرد.

کیخا مقاومت در برابر بیماری‌ها را دلیل تهدید شدن محیط زیست بومی توسط این گونه ماهی دانست و گفت: در صورتیکه این ماهی به عنوان یک گونه مهاجم غیربومی وارد محیط‌های آبی شود به دلیل مقاومت بالایی که دارد رقیب جدی سایر گونه‌های بومی می‌شود و از این رو لازم است قبل از هر گونه معرفی این ماهی به محیط زیست مطالعات دقیق صورت گیرد و ساز و کار مدیریتی برای آن در نظر گرفته شود.

وی با بیان اینکه سازمان حفاظت محیط زیست مجوز تکثیر ماهی تیلاپیا را تنها برای مرکز تحقیقات شیلات در بافق یزد صادر کرده است، تصریح کرد: تاکنون هیچگونه مجوزی برای واردات بچه ماهی تیلاپیای نر در کشور صادر نشده است.

ماهی تیلاپیا بومی قاره آمریکاو افریقاست که از سوی سازمان جهانی حفاظت از طبیعت در فهرست 100  گونه مهاجم  GISD  قرار دارد و نسبت به تاثیر بسیار تخریبی آن بر طبیعت هشدار داده شده است .

حال از سوی گروه هم‌اندیشی سازمان‌های غیردولتی تالابی کشور نامه ایی خطاب به رئیس جمهور اراسل شده تا با توجه به رویکرد مثبتی که به مسایل زیست محیطی دارد از ورود این گونه مهاجم جلوگیری شود./گزارش از کیسه‌چی

انتهای‌پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار