به گزارش
خبرنگار دانشگاه باشگاه خبرنگاران، جعفر قنادباشی در نشست تخصصی بررسی تکنیکهای رسانهای داعش که در دانشکده خبر برگزار شد، بیان کرد: در خصوص نحوه تشکیل داعش و عقبه فکری این گروه تروریستی نظریههای مختلفی وجود دارد و ساختار مخفیانه این گروه نیز بر ابهامها افزوده است؛ اما آنچه مشخص است اینکه قدرتهای منطقهای و جهانی در بوجود آمدن این گروه نقش داشتهاند و نباید فکر کنیم داعش خود به خود و در عصر برخی تحولات تشکیل شده است.
وی افزود: هم اکنون گروه داعش و گروههای هم پیمان با این گروه در تقاط مختلف غرب آسیا و شمال آفریقا حضور دارند، برای مثال انصار بیت المقدس در صحرای سینا، بوکو حرام در سومالی و انصار الشرعیه در لیبی و تونس فعال هستند.
این کارشناس مطالعات خاورمیانه و آفریقا گفت: فضای اصلی تحت سیطره این گروه منطقه بین عراق و سوریه میباشد، جایی که از گذشتههای دور بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که هرکه بر این منطقه تسلط داشته باشد، صاحب آینده سرنوشت جهان اسلام است.
وی ادامه داد: در نقشههایی که به عنوان آرمان تشکیل دولت مد نظر خویش منتشر کردهاند قلمرو آنان از نیمه شمالی آفریقا تا مالزی میباشد که ایران را نیز با عنوان ولایت خراسان شامل میشود.
قناد باشی تصریح کرد: بسیاری از افرادی که در این گروه حضور دارند الزاما مردمان پوست کلفت صحراهای لیبی نیستند، بلکه جوانهای نازپرورده کشورهای اروپاییاند که تحت تاثیر کار فکری سنگینی که روی آنان انجام میشود به مرزی میرسند که میتوانند چاقو دست بگیرند و به این وضع فجیع سر افراد را از تن جدا کنند.
کارشناس مطالعات خاورمیانه و آفریقا یادآور شد: تا قبل از فروپاشی کمونیسم، غربی ها بصورت علنی با دین داران درگیر نمی شدند بلکه بر عکس از دین به عنوان سلاحی در مقابل پیشروی کمونیسم استفاده میکردند، چنانچه شاهد بودیم پس از لشکرکشی شوروی به افغانستان در این کشور جهاد مذهبی به راه انداختند.
وی افزود: این در حالیست که دقیقا پس از فروپاشی کمونیسم هجمه به ادیان و بویژه دین اسلام آغاز شد، مدت کوتاهی پس از فروپاشی شوروی شاهد انتشار کتاب آیات شیطانی بودیم که نه به صورت یک کتاب آکادمیک بلکه در قالب رمان منتشر شد تا گستره وسیعتری داشته باشد، رمانی که مورد توجه رسانههای غربی قرار گرفت و جایزه دریافت کرد.
قناد باشی اضافه کرد: پس از فروپاشی کمونیسم غربیها که دیگر خطری از این ناحیه نسبت به خود نمیدیدند شروع به انتشار مطالب توهین آمیز علیه مسلمانان کردند، فیلم ساختند، کاریکاتور پیامبر اسلام را کشیدند و موارد مشابه بسیار دیگر را رقم زدند.
کارشناس مطالعات خاورمیانه و آفریقا گفت: پدیده داعش از منظر اصحاب رسانه به این سبب اهمیت ویژه دارد که یکی از خبرسازترین پدیدههای دو دهه آینده دنیاست، چنانچه دیدم آمریکایی برای مقابله با داعش زمان مشخصی تعیین نکرد یا به روایتی دیگر یک دوره سی ساله را عنوان کرد.
وی تصریح کرد: داعش یک پدیده سیاسی اقتصادی است که مشخصا ابعاد اقتصادی دارد و جالب است که همیشه در سرزمینهایی که نفت دارند ظهور می کند، همچون موصل، شمال سوریه و مناطق نفت خیزی که در نیجریه واقع است.
قناد باشی افزود: از سوی دیگر پدیده داعش یکی از بهترین حوزهها برای خبرنگاران کنجکاوی است که میخواهند پا میدان ماجراجویی بگذارند و سر از توطئهها و اسناد محرمانه در بیاورند که این خود سبب پوشش رسانهای هرچه بیشتر تحرکات این مجموعه تروریستی میشود.
کارشناس مطالعات خاورمیانه و آفریقا گفت: داعش پاسخ دروغین به خواستههای بیش از یک هزار ساله یک تمدن قدیمی به جهان اسلام تحمیل شده است، زیرا مسلمانان برای بیش از یک هزار سال گذشته همواره آرزوی تشکل یک حکومت اسلامی مقتدر را داشتهاند که توسط افرادی اسلامی اداره شود، احکام اسلامی در آن اجرا شود و ایدئولوژی اسلامی داشته باشد.
وی یادآور شد: قبلا هم در راستای پاسخ دروغین به آرزوهای تمدنی مسلمانان شاهد حضور چهرههای دست نشانده سازمانهای امنیتی غربی در کشورهای اسلامی همچون مورد خلیفه داعش بودهایم که در این خصوص میتوان به مورد ظهور ژنرال جعفر نمیری در سودان اشاره کرد که عمامه به سر گذاشته بود و مشروب فروشی ها را تخریب میکرد.
قناد باشی ادامه داد: در خصوص اینکه داعش و پدیدههای مشابه آن از کجا بروز کردهاند با توجه به تجربیات قبلی میتوان گفت فعالیتهای آنان تقلید و کپی برداری از گروه "تکفیر و الهجره" مصر به رهبری مصطفی شکری میباشد، آنان برداشتهای ناصحیح از فریضه جهاد در اسلام دارند و روش نادرست در مواجه با استکبار و استبداد و استعمار را در پیش گرفتهاند.
کارشناس مطالعات خاورمیانه و آفریقا تصریح کرد: آنچه مشخص است تربیت و تعالیم سری و غیر مستقیم سرویسهای جاسوسی و امنیتی غربی بویژه انگلستان و آمریکا در حرکات آنان مشهود است، بسیاری از اقدامات داعش کارشناسان را به یاد فرقه سازیهای انگلستان می اندازد.
وی یادآور شد: از سوی دیگر ایجاد داعش و فعالیتهای آن نسخه بروز رسانی شده پروژه ساخت القاعده آمریکاییهاست که در افغانستان اجرا شد. در آن پروژه نیز طراحی با آمریکا و انگلیس، پول و ایدئولوژی با عربستان سعودی و مکان اجرای آموزش های نظامی با پاکستان بود که مورد آخر در خصوص داعش به اردن و ترکیه سپرده شده است.
انتهای پیام/