در دنیای امروز ارتقای دانش و مهارت از مجاری رسمی نظیر ثبت نام در دانشگاه و یا نشستن در کلاسهای حضوری فقط یکی از راههای یادگیری است. روشهای آموزشی در اینترنت بسیار متنوع هستند که دریچه برای شما بازگو می‌کند.

به گزارش دریچه فناوری اطلاعات باشگاه خبرنگاران؛ گاه دانستن یا ندانستن یک نکته یا مهارت بیشتر از رقیب می تواند به موفقیت یا عدم موفقیت شغلی ما منجر شود. در واقع یادگیری، فراموشی و زوال حافظه را در ما به تأخیر  می اندازد. حالا با این اوصاف، ممکن است همگان وقت و استطاعت مالی حضور در دانشگاهها و کلاسهای رسمی را نداشته باشند. دریچه به شما روش هایی را می آموزد که در دسترس ترین آن ها اینترنت می باشد.



اول باید بگیم؛ دوره های آموزشی کورسرا هیچ چیز از کلاس درس واقعی کم ندارند. برای هر درسی بخشهای مختلفی وجود دارد. شرح درس و فصل های مختلف آن، منابع درسی، فروم برای مباحثه، ویدئوی استاد که درس می دهد و فرمت متنی درس در کنار آن و… همه و همه بستر مناسبی برای یک یادگیری عمیق و آسان ایجاد نموده اند. بی شک یکی از موهبت هایی که اینترنت به ما عطا کرده است امکانات متنوع یادگیری مستقل و غیررسمی در همه شکل ها و قالب ها و در همه زمینه های موضوعی است به طوری که یادگیری مستقل و مادام العمر به راحتی امکانپذیر شده است. می توان گفت که در دنیای امروز ارتقای دانش و مهارت از مجاری رسمی نظیر ثبت نام در دانشگاه و یا نشستن در کلاسهای حضوری فقط یکی از راههای یادگیری است. روشهای آموزشی در اینترنت بسیار متنوع هستند. در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود:

۱- ویدئوهای آموزشی: در این سایت ها می توانید کلاسهای درس دانشگاهها را ببینید و یا در برخی از آنها همه افراد می توانند ویدئوی آموزشی خود را با دیگران به اشتراک بگذارند. از نمونه های خارجی خان آکادمی و لیندا قابل ذکر هستند و از نمونه های وطنی این سایتها فرادرس، تخته سفید، کلاس درس و مکتبخونه.



۲- آموزش از طریق ایمیل: در این نوع آموزش، درسها بصورت فایلهای متنی در دوره های زمانی معین به ایمیل شخص ارسال می شوند. سایتهایی مانند درسنامه و پارس ام بی ای از این نوع هستند.



۳- کلاس‌های درسی دانشگاه‌ها: برخی دانشگاه های معتبر دنیا مثل ام.آی.تی، کالیفرنیا، استنفورد، اوپن و جان هاپکینزویدکست و یا پادکست کلاس های درسشان را برای عموم به صورت آنلاین و رایگان قرار داده اند.



۴- موک یا MOOC: Massive Open Online Courses : موک که در فارسی به آموزش آنلاین فراگیر برای همه ترجمه شده است به دوره‌های آنلاینی گفته می‌شود که همه می‌توانند از طریق اینترنت به آنها دسترسی داشته باشند. مردم می‌توانند دور‌ه‌های موک را برای پیشرفت در حرفه‌شان، آماده شدن برای ورود به دانشگاه، ایده گرفتن و یا صرفا برای تفریح بگذرانند. گذراندن دوره‌های موک می‌تواند اولین قدم برای تغییر زمینه شغلی باشد. موک‌ها معمولا رایگان هستند. هر سه سازمان عمده که دوره های موک را ارائه می دهند یعنی کورسرا، اوداکس و اودسیتی  در سال ۲۰۱۲ تأسیس شده اند.

۵- اپلیکیشن‌ها یا برنامک‌های گوشی های هوشمند: گوشی تلفن همراه همیشه همراه انسان استو می تواند ابزاری بی‌نظیر برای یادگیری در همه فرصت های ممکن باشد. از این روست که  یادگیری از طریق برنامک‌های تلفن های هوشمند هم بسیار فراگیر شده است. برنامک های آموزشی متنوعی از آموزش ریاضیات و اشکال هندسی به کودکان گرفته تا آموزش زبان انگلیسی و آموزش های دانشگاهی تولید شده است که می توان آنها را در سایت‌هایی که برنامکهای گوشی‌های هوشمند را ارائه می‌دهند یافت.

۶- آموزش از طریق شبکه های اجتماعی: با استفاده های متنوعی که از شبکه های اجتماعی می شود، ارتباطات با دوستان و آشنایان فقط یکی از کارکردهای آنهاست. آموزش، کسب و کار و بازاریابی از دیگر کارکردهای شبکه های اجتماعی هستند. بسیاری از صفحات در شبکه های اجتماعی مانند فیسبوک و گوگل پلاس به مسائل مختلف آموزشی اختصاص یافته است. در این صفحات مطالب آموزشی از نحوه پوست گرفتن کیوی تا آموزش پارتیشن بندی هارد دیسک رایانه به شیوه ای مختصر و قابل فهم را می توانید ببینید. برخی آموزشها متنی و برخی دیگر فایلهای صوتی یا ویدئویی اند. از صفحات آموزشی فارسی می توانم به انگلیسی مثل آب خوردن ولذت یادگیری اشاره کنم.

موتورهای جستجوی آموزشی
با گسترش تعداد و تنوع دوره های آموزشی در اینترنت، موتورهای کاوشی هم مخصوص بازیابی آنها ایجاد شده است. که به برخی از آنها اشاره می شود. البته برخی موتورهای کاوش عمومی مثل بینگ نیز دوره های آموزشی آنلاین را به نتایج جستجوی خود افزوده اند.



Skilledup
این موتور کاوش بیش از هفتاد هزار دوره آموزشی را نمایه کرده است. همه انواع دوره های آموزشی (موک، کلاسهای درسی دانشگاهها و …) را تحت پوشش دارد. درآمدش از طریق دوره های آموزشی غیررایگان است. به این معنی که مبلغی از وجه دریافتی ثبت نام افرادی که از طریق این موتور کاوش آنها را یافته اند به این سایت تعلق می گیرد. می توانید جستجوی خود را محدود به دوره های رایگان نمایید.







Open Education Consortium
این سایت منابع آموزشی و کلاسها و دوره های آموزشی را در بر دارد. بزرگترین حامی آن دانشگاه ام آی تی است که با هدف در دسترس قرار دادن رایگان منابع و کلاسهای آموزشی دانشگاههای معتبر به سرتاسر دنیا این سایت را ایجاد نموده است. در این سایت ۴۲۵۴۵ دوره آموزشی از ۸۰ مرکز آموزشی گردآوری شده اند. می توانید در جعبه جستجو موضوع موردنظر خود را تایپ نمایید یا بر اساس دسته بندی های موضوعی، مرکز ارائه دهنده آموزش و یا بر اساس زبان آموزش، دوره های آموزشی را مرور نمایید.




SlideRule
این موتور کاوش آموزشی، بیش از ۱۸۰۰۰ دوره آموزشی را نمایه کرده است. برخی آموزشها از طرف دانشگاهها ارائه شده اند و برخی از طرف سازمانهای غیرانتفاعی مانند آکادمی خان. در این موتور کاوش می توانید مرور موضوعی دوره های آموزشی را داشته باشید و یا در جعبه جستجو آنچه به دنبالش هستید را تایپ نمایید. می توانید جستجوی خود را محدود به سطح خاصی (دشوار، متوسط، آسان) نمایید یا بر حسب روش آموزش (متن، صوت، ویدئو و اینکه آیا آموزش بصورت تعاملی است یا خیر) آنرا محدود نمایید. بیشتر دوره های آموزشی آن رایگان هستند.



RedHoop
شامل ۲۵۷۰۹ ویدئوی آموزشی و ۴۴۸۵ دوره آموزشی رایگان است. مانند بقیه موتورهای کاوش آموزشی می توان جستجو را از تایپ در جعبه جستجو آغاز کرد و یا به مرور موضوعی دوره های آموزشی پرداخت.





MERLOT
این موتور کاوش که توسط دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در سال ۱۹۹۷ ایجاد شده است به منابع آموزشی اختصاص دارد. در این سایت ده ها هزار منبع آموزشی و آزمونهای درسی و …نمایه شده اند.






یک موتور کاوش معنایی است که قابلیت های فراوانی برای محدود کردن جستجو و هدایت افراد به دوره آموزشی مناسب آنها دارد. هر کدام از نتایج جستجو بصورت توصیف کامل دوره آموزشی در یک کادر مستقل نمایش داده می شوند

گزارش از مریم عبدالهی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۵
در انتظار بررسی: ۰
Netherlands
ناشناس
۰۹:۲۷ ۰۸ مهر ۱۳۹۵
با سلام و تشکر از گزارش خوب شما.
در میان نمونه های وطنی سایتهایی که ویدیوهای آموزشی ارایه میکنند،که در زمینه مهندسی کنترل مشغول فعالیت بوده و از بهترین مدرسین این حوزه (از جمله رتبه یک کارشناسی ارشد و دکترا) بهره می برد.
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۲:۵۲ ۲۱ شهريور ۱۳۹۴
سلام علیکم
ممنون از گزارش خوب شما
در حوزه علوم انسانی و اجتماعی ( مدیریت و اقتصاد) و همچنین روش تحقیق خوب است به وب سایت vdars.com نیز مشاهده شود. باتشکر
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۲:۴۹ ۱۳ آذر ۱۳۹۳
ممنونم از پست خوبتون
Iran (Islamic Republic of)
علی ناصری
۱۵:۵۳ ۱۳ آذر ۱۳۹۳
مخوب بود اگه میشه در مورد ساختار گوشی ها و نرم افزارها ودرمورد این طور مطالب ها بیشتر بگید ممنونئ میشم.
Iran (Islamic Republic of)
فرخ
۱۵:۳۸ ۱۳ آذر ۱۳۹۳
فوق العاده بود واقعاً متشکرم