به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه اینترنتی روزنامه کریستین ساینس مانیتور چاپ آمریکا، در مقالهای به قلم "اسکات پیترسون" نوشت: بیش از سی ماه گفتگوی هستهای با ایران به اوج سراسیمهی دیپلماتیک خود قبل از سررسید دوشنبه 24 نوامبر، نزدیک میشود. با این حال هنوز توازنی که مورد توافق دو طرف باشد، دور از دسترس به نظر میرسد.
دو مانع از موانع اصلی بر سر راه دستیابی به توافق جامع، مقدار ظرفیت غنیسازی ایران و این که برنامه هستهای این کشور باید تا کی تحت نظارت باقی بماند، به حساب میآیند. برای دستیابی به توافق، هر دو طرف نیاز به سازش و مصالحهی بیشتر دارند.
رضا مرعشی، مدیر تحقیقات شورای ملی ایرانی آمریکایی مستقر در واشنگتن گفت: فشردگی مذاکرات نشان میدهد که دو طرف در رابطه با سررسید از پیش اعلام شده، بسیار جدی هستند و تلاش دارند تا این سررسید، گفتگوها را به سر و سامان برسانند.
مرعشی استدلال آورد که آمریکا باید سازشهای دردناکی درباره تحریمها پیش از امضای توافقنامه انجام دهد تا ایرانیان ترغیب به امضای توافق شوند. دلآزردگی ایران از این است که طرف مقابل از ایران خواسته است در ازای تعلیق موقت تحریمهای آمریکا، به اقداماتی دست بزند.
مسئله دیگر تعداد سانتریفیوژها است. در حالی که ایران نوزده هزار سانتریفیوژِ نصب شده دارد، تا کنون تقریباً نیمی از آنان هرگز مورد استفاده قرار نگرفته است. گروه پنج بهعلاوهیک قبلاً از ایران خواسته بود، تعداد سانتریفیوژها را به مقدار جزئی فقط چند صد سانتریفیوژ، کاهش دهد که برای ایران غیرقابل قبول بود. اکنون گفته می شود که تعداد چهار هزار الی هشت هزار سانتریفیوژ شاید رقمی باشد که دو طرف بتوانند برسر آن باهم کنار بیایند.
نویسنده این مقاله در خاتمه افزود: با این حال، تلاشهای فشرده دیپلماتیک ممکن است تا 24 نوامبر، دستکم چارچوب اصلی توافق را مشخص کند، هرچند شاید تا این سررسید نتوان به توافق کاملِ نهایی و جامع دستیافت.
انتهای پیام./