جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفت: اینکه شما جای پای شهید تهرانی‌مقدم را در جنگ 33 روزه و یا در جنگ‌های غزه می‌بینید، مؤید این است که بُعد جغرافیایی برای این شهید بزرگوار معنا و مفهوم نداشت.

به گزارش حوزه دفاعی- امنیتی باشگاه خبرنگاران، سردار "سید مجید موسوی" جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفتگویی با ویژه‌نامه «قیام سجیل‌ها» (ویژه سی‌امین سال اقتدار موشکی و سومین سالگرد شهادت شهید حسن تهرانی‌مقدم) انجام داده است.
 
سردار موسوی در ابتدای این گفتگو با اشاره به برخی مقاطع تاریخی تشکیل یگان موشکی سپاه در سال‌های دفاع مقدس از جمله همکاری با کشورهایی نظیر کره شمالی و چین در پی عدم ادامه همکاری لیبی با ایران اظهار داشت: به واسطه مراوداتی که با کشورهای دیگر مثل کره شمالی صورت گرفت، ما توانستیم عقبه تأمین سلاح موشکی‌مان را هم با کشور کره ببندیم و عملاً توانستیم یک حجم قابل توجهی از موشک‌ها را از منبع دیگری بیاوریم که دستمان -به تعبیری- زیر ساطور لیبیایی‌ها نباشد و یک مسیر جدید برای تأمین موشکی فراهم شد.
 
وی افزود: البته در همان دوران دفاع مقدس تلاشی هم برای تأمین سلاح دقیق‌تر و توسعه ظرفیت موشکی انجام گرفته بود.
 
تیم مذاکره کننده ایران در کره شمالی، شهیدان تهرانی مقدم و شفیع زاده و سرداران رفیق‌دوست و وحیددستجردی در این تیم حضور داشتند.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه با بیان اینکه این مذاکرات در زمان خودش نتیجه‌بخش بود و معامله نیز انجام گرفت، اظهار داشت: در آن مقطع، موازنه قدرت در سطع جهانی بین دو کشور شوروی و آمریکا تنظیم می‌شد و چین کشور قدرتمندی به مفهوم نظامی نبود که بخواهد محلی از اعراب داشته باشد.

از طرف دیگر چون این کشور در کانون مدیریت دو بلوک شرق و غرب عمل می‌کرد، به نظر می‌رسید تلاشش بر این بود که در این عرصه ورود کند، اما بدون دادن هزینه و بدون ایجاد زمینه‌ای برای پاسخگویی در جنگ.


 


* موشک "تندر 69" چگونه وارد سازمان موشکی ایران شد؟
 
سردار موسوی تصریح کرد: این موشک‌ها می‌توانست تأثیر اساسی در جنگ داشته باشد و معمولاً کشورها نیز سعی نمی‌کردند در این موضوع به نحوی عمل کنند که احیاناً در قبال افکار جهانی و به‌خصوص فشارهای دو بلوک قدرتمند آن موقع، پاسخگو باشند.
 
وی ادامه داد: برای مثال، مذاکرات سیاسی و قطعی شدن  قرارداد تأمین سلاح «تندر69» که چینی‌ها به آن «B610» می‌گفتند، در همان سال‌های جنگ انجام شد اما تحویل و واگذاری موشک‌ها به بعد از جنگ کشید و عملاً در سال‌های جنگ، این امکان برای ما فراهم نشد که از این موشک -که می‌توانست موازنه جنگ شهرها را به شکل اساسی‌تری تحت‌تأثیر قرار بدهد و شاید مسیر جنگ را تغییر می‌داد- استفاده کنیم. این موشک در سال 69 وارد سازمان موشکی ما شد و برای همین اسم آن را «تندر 69» گذاشتیم.


 


مذاکرات موشکی‌ با چینی‌ها در تایلند
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه با اشاره به محل این مذاکرات گفت: مذاکرات در تایلند انجام شد و مسئولیت مذاکرات نیز با وزارت سپاه بود. افرادی نظیر سردار وحیددستجردی جزء عناصر اصلی این معامله و قرارداد بود و شهید تهرانی‌مقدم نیز در این مذاکرات حضور داشت.
 
سردار موسوی ادامه داد: جالب اینجاست که سفر به تایلند بار منفی هم داشت. این کشور به لحاظ اجتماعی، کشوری منفی تلقی می‌شود که مسائل خاص خودش را دارد. آن موقع در دوران جنگ هر کسی به تایلند یا رژیم صهیونیستی می‌رفت، پاسپورت و گذرنامه‌اش را می‌گرفتند و باطل می‌کردند. اما اقتضای جنگ این بود که با همه این مسائل، این مذاکرات محرمانه بماند. از طرف دیگر، برای چینی‌ها هم این موضوع مهم بود که مذاکرات در تایلند انجام شود.
 
وی افزود: ایام ماه مبارک رمضان بود و شهید تهرانی‌مقدم شبهای قدرش را در تایلند گذراند. اما برکتش این بود که بعد از جنگ، یک سلاح دقیق و به‌روز که جزء تسلیحات مطرح دنیا بود، وارد سازمان موشکی شد که بعدها پایه فعالیت‌های توسعه‌ای و علمی ما در ادامه کار قرار گرفت.
 

* هدف "تندر 69" زدن شهر بغداد
 
سردار موسوی درباره ویژگی‌های موشک تندر69، هدف از خرید این موشک را «زدن شهر بغداد» عنوان کرد و گفت: در ابتدای قرارداد، بُرد این موشک 125 کیلومتر بود اما به جهت نیاز عملیاتی ما، روی بُرد 150 کیلومتر توافق کردیم و قرارداد بسته شد که دقتی زیر 250 متر داشت.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه تصریح کرد: تفاوت عمده این موشک با اسکاد در دقت آن بود چون سامانه‌های دقیق ناوبری و هدایت کنترل روی آن قرار داشت. ضمن اینکه بالاخره نگرانی‌هایی هم در همان مقطع در تأمین سلاح از یک کشور تنها وجود داشت. برای همین باید سورس‌های متعدد و منابع موازی می‌داشتیم که بعداً دچار آن اشکالی که لیبیایی‌ها بوجود آوردند، نشویم.
 
سردار موسوی اظهار داشت: جنگ بعد از 31 فروردین 67 -که آخرین موشک ایران به سمت عراق شلیک شد- و حتی پس از پذیرش قطعنامه توسط ایران، ادامه پیدا کرد اما عملیات موشکی متوقف شد.
 
وی افزود: عراق اگرچه به موشک‌های با بُرد بیش از 300 کیلومتر با نام «الحسین» دست پیدا کرد اما نتوانست دست بالا را داشته باشد. برای همین آن‌ها پذیرفتند که در 67.1.31 دست از جنگ شهرها بردارند و در صحنه زمینی با ما درگیر باشند. این مقطع، دورانی است که پرسنل موشکی به مأموریت‌های زمینی رفتند و حتی برخی از آن‌ها شهید، اسیر و یا مجروح شدند.
 

نقش بیشتر شهید تهرانی‌مقدم در توسعه یگان موشکی
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه با اشاره به توسعه یگان موشکی بعد از جنگ اظهار داشت: با پایان جنگ، به نوعی وزن‌کشی شد که ببینیم هر یگان و هر سیستم سلاح، چقدر در صحنه جنگ اثرگذار بوده است. البته نقش فرماندهان و مسئولان نیز برای جا انداختن اهمیت موضوع، تأثیر داشت و شاید اینجا بتوان نقش شهید تهرانی‌مقدم را بیشتر احساس کرد.
 
سردار موسوی ادامه داد: ایده‌های او از جهت تأثیرات فکری و نوع نگاه بلندی که داشت، مورد قبول همه مسئولان بود و با وجود آنکه بالاخره پایان جنگ یعنی دوره بازسازی و برگشت به یک وضعیت آرامش و سرمایه‌گذاری در بخش‌های غیرنظامی، اما چون حسن آقا شخصیت کاریزمایی بود، می‌توانست تأثیر روانی جدی در مخاطبینش ایجاد کند. او برای پذیرش توانمندی موشکی به عنوان یک مؤلفه مؤثر در تأمین امنیت کشور، از آبروی خودش مایه گذاشت.
 
وی تصریح کرد: البته از حق نگذریم، سردار رفیق‌دوست نیز در این موضوع نقش مهم و اساسی داشتند. بالاخره زیرساخت‌های شکل‌گیری صنعت موشکی را این بزرگوار در وزارت سپاه ایجاد کرد.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه افزود: از طرف دیگر، صرفاً ما در موضوع نظامی دچار اختلال نشده بودیم، کشور به لحاظ اقتصادی هم تحت فشار جدی بود اما با همه این اوصاف، شهید تهرانی‌مقدم توانست مسیری را باز کند که در کنار این شرایط، بخش دفاع موشکی یک نقطه شاخص محسوب شود.
 
وی اظهار داشت: امروز اگر پیشرفتی حاصل شده و ما حتی وارد موضوعات فضایی و سامانه‌های با سطح تکنولوژی بالا شده‌ایم، مرهون همان حرکتی است که آن موقع با این شکل ایجاد شد و در کنار همه محدودیت‌های اقتصادی، تجاری و بازرگانی، ریشه‌های خوبی در سپاه و بعد هم در وزرات دفاع شکل گرفت.
 

موشک‌های تُندر، سوخت جامد و موشک‌های اسکاد
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه ادامه داد: یک مقداری که جلو رفتیم دیدیم که نه مثل اینکه این سازمان، به تعبیر خود شهید تهرانی‌مقدم مانند گلدانی است که ظرف این حجم امکانات و تجهیزات نیست لذا ابتدا گروه‌های دیگری شکل گرفت.
 
سردار موسوی تصریح کرد: در واقع همین لفظ یگان موشکی که الان هم می‌گوییم، 3 مجموعه را مدیریت می‌کرد؛ مجموعه موشک‌های تُندر، سوخت جامد و موشک‌های اسکاد. این 3 مجموعه، شاکله مجموعه فرماندهی موشکی در آن مقطع بود.



 

* باید ابزار قدرت حضرت ولی‌عصر(عج) را تأمین کنیم
 
وی با بیان اینکه راهبرد شهید تهرانی‌مقدم یک راهبرد بلندمدت و با یک نگاه آرمانی بود، گفت: شاید نقطه روشن این تفکر راهبردی، برداشت‌های درستی بود که از نگاه حضرت امام خمینی(ره) و حضرت آقا داشت. اگر امروز افق‌های دید حضرت آقا افق‌هایی در سطح جهان است و بشریت را مورد توجه قرار می‌دهند و یا تمدن اسلامی را مطرح می‌کنند و یا حضرت امام(ره) این انقلاب را زمینه‌ساز انقلاب جهانی حضرت مهدی (عجل‌الله تعالی فرج شریف) می‌دانستند، شهید تهرانی‌مقدم نیز با چنین نگرشی موضوعات را دنبال می‌کرد.
 
سردار موسوی افزود: شهید تهرانی‌مقدم می‌گفت که این ابزار، ابزار ولایت است و ما باید زمینه‌ساز ظهور حضرت مهدی (عجل‌الله تعالی فرجه‌الشریف) باشیم و ابزار قدرت حضرت را تأمین کنیم.
 

* باید در اولین اقدام عملیاتی، به رژیم صهیونیستی ضربه وارد کنیم
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه تأکید کرد: شهید تهرانی‌مقدم استکبار را به عنوان جبهه مقابل انقلاب اسلامی می‌دید و رژیم صهیونیستی را به عنوان ولد نامشروع آن‌ها و می‌گفت در مقابله با استکبار باید بتوانیم در اولین اقدام عملیاتی، به رژیم صهیونیستی ضربه وارد کنیم.
 
وی ادامه داد: پروژه‌هایی هم که داشت، ژول‌ورنی و فقط طرح اتود شده روی کاغذ نبود. این‌ها روی زمین آمد و آزمایش شد و دشمن هم پیامش را گرفت. ما مدارکی داریم که دشمنان اعلام کرده بودند که جمهوری اسلامی به شیوه‌هایی دست پیدا کرده که باید نگران بود.
 

* نقطه آرمانی: زدن رژیم صهیونیستی
 
سردار موسوی با بیان اینکه سردار تهرانی‌مقدم سازمان رزم را هم به یک سمتی بُرد که محدود نشود به اینکه دشمنان ما همین دشمنان پیرامونی هستند، گفت: ما برای مقابله با تهدیدات باید همه حواشی خودمان را در بُرد مطمئنه داشته باشیم تا هر هدفی که به عنوان نقطه تهدید ما مطرح می‌شود، مورد اصابت قرار بدهیم.
 
وی تأکید کرد: اما نقطه آرمانی در کف انتظارات حسن آقا، زدن رژیم صهیونیستی بود که حتماً باید مورد تهاجم قرار بگیرد. خودش را هم در این مسیرها درگیر می‌کرد. این نبود که امری را بگوید و فعلی را انتظار داشته باشد که خودش در آن نقشی نداشته باشد. اگر لازم بود از جهت علمی ورود کند، ورود می‌کرد.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه گفت: شما اگر سال‌های آخر عمر شریف ایشان را با زمانی که در مجموعه نیرو فرماندهی می‌کرد، مقایسه کنید، با هم متفاوت است. اینجا چهره علمی حسن آقا بر چهره مدیریتی‌اش غالب است. این نبود که به عنوان یک خریدار و مطالبه‌کننده، صرفاً در ساختمان شیک و خوش رنگ و لعاب بنشیند و انتظار داشته باشد دیگران برایش کار کنند.
 

* دشمن اصلی ما رژیم صهیونیستی است/ بُردهای 2هزار کیلومتر کفایت می‌کند
 
سردار موسوی در بخش دیگری از این گفتگو به وضعیت فعلی توان موشکی سپاه اشاره و تصریح کرد: واقعیت این است که ما در حوزه دفاعی و تسلیحات دفاع موشکی با توجه به تدابیر مؤکدی که از جهت بُرد و دقت داریم، در اوج هستیم.
 
وی ادامه داد: امروز مراکز صنعت موشکی ما یا مراکزی مثل جهاد نیرو به چنان ظرفیت و قابلیت‌هایی رسیده‌اند که شما متناسب با نیاز و خواسته‌هایی که دارید، آنجا محصول تحویل می‌گیرید.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه تأکید کرد: ما هیچ‌گاه متوقف نشدیم. اگر از جهت بُرد، فرمانده معظم کل قوا برای ما یک حدی گذاشته‌اند، فرض بر این‌ است که دشمن اصلی ما رژیم صهیونیستی است و اگر قرار باشد ما درگیری داشته باشیم درحدود بُردهای 2هزار کیلومتر کفایت می‌کند اما در حوزه‌های دیگر، توانمندسازی‌ها و اثربخشی‌ها و تاکتیکی کردن سامانه‌ها جزو اقدامات دائمی ماست.


 


* "راه روشن" کدام پروژه است؟

سردار موسوی گفت: وقتی در حوزه بُرد، محدودیت‌هایی ایجاد شد، شهید تهرانی‌مقدم برای اینکه این مسیر کماکان رو به جلو باشد و ارتباط با دانش روز دنیا قطع نشود، مسیر فضایی را انتخاب کرد و ابتدا پژوهشکده فضایی و بعد سازمان جهاد سپاه با مأموریت ساخت حامل ماهواره‌های کلاس سوخت جامد شکل گرفت. این مسیر، همان مسیری بود که حضرت آقا از آن به نام «راه روشن» یاد می‌کنند.
 
وی درباره سختی ورود به موضوعات فضایی اظهار داشت: در اینجا قرار است ماهواره‌ای را در فضا قرار بدهید که از جهت قیمت و ارزش بسیار گران و پرهزینه است لذا استانداردها بالاتر می‌رود.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه ادامه داد: کار در حوزه دقت‌افزایی موشک‌ها و حامل ماهواره انجام گرفت و در زمینه تجهیزاتی هم نیاز به سامانه‌هایی بود که بتواند علاوه بر هدایت و اصلاح مسیر طولی موشک، رول موشک را با تراسترهای کم پیشران کوچک تأمین کند که این‌ها زمینه‌های جدید و نو در مجموعه فعالیت‌های موشکی در آن دوره بود.
 

* شهید تهرانی‌مقدم در عرصه سوخت جامد ورود کرد
 
سردار موسوی افزود: این حرکت در جهادخودکفایی سپاه با عنایت فرمانده کل سپاه و تأیید حضرت آقا، با مدیریت مستقیم خود شهید تهرانی‌مقدم انجام گرفت که با صنعت متفاوت بود. صنعت در حوزه سوخت مایع وارد عرصه فضا شده بود اما شهید تهرانی‌مقدم در عرصه سوخت جامد ورود به این موضوع کرد.
 
وی درباره تفاوت این دو حوزه گفت: تفاوت در نوع پیشران‌هاست. هر کدام از پیشران‌ها علم و دانش خاص خود را دارد. اینجا کار در ظاهر از لحاظ اجزا ساده‌تر است اما پیچیدگی‌هایش در ترکیب سوخت و مواد سوختی بود. استفاده از سوخت جامد کمک می‌کند به اینکه شما با سامانه‌های فضایی و حامل ماهواره‌های کوچک‌تر، محموله‌های سنگین‌تری را در فضا قرار بدهید.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه تصریح کرد: با توجه به محدودیت‌ها و ملاحظات فنی که ما در کشور داریم، شاید برای لایه‌های فراتر از لایه پایین مدار که لایه‌های مِئو و ژِئو می‌شود، این محصول کارآمدتر است و می‌تواند ما را زودتر به موفقیت برساند.
 

هدف‌گذاری شهید تهرانی‌مقدم، رسیدن به حامل ماهواره‌هایی برای رسیدن به مدار ژئو
 

وی اظهار داشت: در واقع ما در فضا با 3 لایه روبرو هستیم. لایه لِئو که لایه کوتاه است و موشک سفیر ما ماهواره امید را در آن مدار قرار داد تا ما وارد باشگاه فضایی شویم. لایه مئو لایه میانی جو است که ارتفاع مشخصی دارد و برای ماهواره‌هایی است که تعیین مختصات می‌کنند، عکس‌برداری هوایی و به نوعی تصویربرداری از سطح زمین و پردازش داده‌های سطح زمین را انجام می‌دهند.

لایه ژئو هم بالاترین مدارست که تقریباً 36 هزار کیلومتر است. در این ارتفاع، ماهواره‌های مخابراتی یا رادیو تلویزیونی قرار می‌گیرند که سطح پوشش بیشتری را ایجاد می‌کنند.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه تأکید کرد: هدف‌گذاری شهید تهرانی‌مقدم، رسیدن به حامل ماهواره‌هایی برای رسیدن به مدار ژئو بود که بتواند بالاترین سطح از حامل ماهواره‌ها را داشته باشد.


 


* سوریه پل آموزش موشکی ایران به حزب‌الله لبنان و مقاومت اسلامی فلسطین
 
سردار موسوی در ادامه به موضوع کمک‌های نظامی ایران به گروه‌های مقاومت در منطقه خصوصاً حزب‌الله لبنان و مقاومت فلسطینی در حوزه موشکی اشاره و تصریح کرد: سیاست‌های جمهوری اسلامی در حمایت از نیروهای مقاومت و جبهه مقاومت، توانمندسازی آن‌ها برای ساخت و تولید محصولات خودشان است. یعنی ما به جای اینکه بیاییم قلاب ماهی‌گیری به آن‌ها بدهیم، از ابتدا تصور این بود که باید ماهی‌گیری و توانمندی ساخت را به آن‌ها آموزش بدهیم.
 
وی افزود: این استراتژی در موضوع موشکی پیش رفت. البته شاید یکی از نقاط قوت در پیاده‌سازی این استراتژی و راهبرد نیز همراهی کشور سوریه در مجاورت مجموعه‌های مقاومت در لبنان و فلسطین بود که توانست پل خوبی برای این موضوع باشد.
 

سوریه تاوان حمایت از مقاومت را می‌دهد
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه ادامه داد:‌ شاید امروز همه مسائلی که سر مردم و دولت سوریه آمده است به واسطه حمایت‌ها و نقشی است که این کشور در ایجاد این ارتباط تنگاتنگ و تقویت جبهه مقاومت از خود نشان داد اما اساساً جمهوری اسلامی از زمانی که برای این هدف برنامه‌ریزی کرد، مبنای کار بر این بود که با اعزام مستشار و متخصص و دادن آموزش‌ها و تأمین اجزا و اقلام مرتبط، این توانمندسازی در آنجا بومی شود و نتیجه کار هم آن شد که شما در جنگ‌های متعدد با رژیم اشغالگر قدس شاهد بودید.
 

* شهید تهرانی‌مقدم بانی ضربات موشکی مقاومت اسلامی به رژیم صهیونیستی
 
سردار موسوی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی طعم تلخ ضربات موشکی را در جنگ‌های 33 روزه، 22 روزه، 8 روزه و 51 روزه اخیر چشید، اظهار داشت: بانی اساسی این حرکت، شهید تهرانی‌مقدم بود که صنایع مرتبط را حمایت و کمک کرد تا هم حزب‌الله و هم فلسطینی‌ها، در فاصله زمانی کم، همه توانمندی‌های لازم را برای ساخت و تولید و به کارگیری سامانه‌ها داشته باشند.
 
وی افزود: البته قدر و منزلت سامانه‌های موشکی نیز برای آن‌ها کاملاً در این درگیری‌ها مشخص شد، تأثیرگذاری موشک‌ها در صحنه نبرد از عناصر اصلی بود که آن‌ها را متقاعد و علاقمند کرد به اینکه اگر قرار است در بخش‌هایی توسعه داشته باشند و ظرفیت‌افزایی کنند، نقطه شاخص و کلیدی آن، همین سامانه‌های موشکی باشد.
 

* توانمندی عملیات موشکی مقاومت اسلامی تا کلاس موشک‌های «فاتح»/ از جنوب تا شمال سرزمین‌های اشغالی
 
سردار موسوی درباره توان راکتی و موشکی گروه‌های مقاومت گفت: آن‌ها از جهت بُرد موشک می‌توانند با آنچه که تا الان در اختیار دارند، همه اهداف را چه از منطقه جنوبی و چه از منطقه شمالی سرزمین‌های اشغالی مورد تهاجم قرار بدهند.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه تأکید کرد: آن‌ها امروز بنا بر آنچه اعلام شده، توانمندی عملیات موشکی تا کلاس موشک‌های «فاتح» را به صورت کاملاً گسترده و البته پنهان در آن مجموعه دارند که به‌کارگیری می‌شود و سازماندهی شده است.


 


* بُعد جغرافیایی برای شهید تهرانی‌مقدم معنا و مفهوم نداشت
 
سردار موسوی گفت: اینکه شما باز هم جای پای شهید تهرانی‌مقدم را در جنگ 33 روزه و یا در جنگ‌های غزه می‌بینید، مؤید این است که بُعد جغرافیایی برای این شهید بزرگوار معنا و مفهوم نداشت. نگاهش انقلاب اسلامی و پیاده‌سازی آرمان‌های امام خمینی(ره) و حمایت از مستضعفین بود.
 
وی افزود: این نوع نگاه در هر نقطه‌ای به یک توانمندی تبدیل شده که این توانمندی، تاریخ‌ساز می‌شود. جنگ‌ 33 روزه لبنان و نبردهای غزه، ابهت یک ارتش بلامنازع در منطقه که برای خودش مدعی بود را شکست.
 
جانشین فرمانده نیروی هوافضای سپاه خاطرنشان کرد: تکرار جنگ‌ها برای رژیم صهیونیستی جز ندامت چیزی نداشته است. در هر مرحله‌ای هم که ورود کرده، باز شاهد هستیم که این صحنه با توان موشکی حزب‌الله و فلسطینی‌ها تغییر کرده و به نوعی محل ندامت، سرشکستگی و خاری صهیونیست‌ها شده است.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار