به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، روزنامه انگلیسی گاردین در تحلیلی به قلم "لری الیوت" نوشت: افزایش ده برابری قیمت نفت به سبب تحریم های صادراتی عربستان در واکنش به جنگ یوم کیپور در سال 1973 نشان داد نفت خام چطور می تواند به عنوان سلاحی دیپلماتیک و اقتصادی استفاده شود. تاریخ دوباره در حال تکرار شدن است. دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا این اوضاع جهان را شاهد است. دولت آمریکا می خواهد ایران در مورد موضوع هسته ایاش امتیاز بدهد. دولت باراک اوباما همچنین می خواهد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از شرق اوکراین عقب نشینی کند. در عین حال ، کاخ سفید پس از تجربیات اخیر در عراق و افغانستان تمایلی به استقرار نیروهای زمینی ندارد. در عوض ، واشنگتن با کمک متحدش عربستان تلاش دارد با روانه کردن مقادیر زیادی نفت به بازار ضعیف فعلی ، قیمت آن را کاهش دهد.
بر اساس گزارش ها، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا ماه سپتامبر با عبدالله پادشاه عربستان به این توافق رسید که عربستانی ها نفت را با قیمتی پایین تر از قیمت رایج بفروشند. این موضوع نشان می دهد که چرا قیمت نفت رو به کاهش است آنهم در برهه ای که به سبب هرج و مرج در عراق و سوریه به سبب فعالیت داعش قیمت باید رو به افزایش باشد.
عربستانی ها اواسط دهه هزار و نهصد و هشتاد نیز اقدامی مشابه صورت دادند. در آن زمان، انگیزه ژئوپولتیکی که قیمت های نفت را به کمتر از بشکه ای ده دلار رساند، بی ثبات کردن رژیم صدام بود.
بر اساس عقیده متخصصان امور خاورمیانه، این بار عربستانی ها می خواهند بر ایران فشار و مسکو را وادار کنند حمایت خود را از نظام اسد در سوریه کاهش دهد.
گاردین در ادامه نوشت: متوسل شدن به شیرهای نفت هزینه هایی را نیز در بر دارد. عربستانی ها مانند همه تولید کنندگان دیگر به نفت بشکه ای بالاتر از صد دلار عادت کرده اند. بنابراین عربستان برای اینکه حساب و کتابش با هم بخواند، نیاز دارد قیمت نفت بالای بشکه نود دلار باشد، اما اندکی فشار، قابل قبول است. عربستانی ها فکر می کنند می توانند بهتر از روس ها و ایرانی ها برای مدتی طولانی با این قیمت ها کنار بیایند و اینکه این وضع نسبتا کوتاه مدت خواهد بود.
تردیدی نیست که چنین اقدامی به روسیه لطمه می زند. نفت و گاز، هفتاد درصد صادرات روسیه را تشکیل می دهد. مسکو ذخایر ارزی دارد ولی این ذخایر نامحدود نیستند. این وضع موجب افزایش بدهی هزینه های خدمات دهی به شرکت های روسی می شود. بانک مرکزی روسیه نیز تحت فشار است که میزان بهره ها را افزایش دهد تا پول روسیه را تثبیت کند ولی این کار موجب رکود شدیدتر می شود.
گاردین اذعان کرد در عین حال ، این بار به نظر نمی رسد سیاست خارجی روسیه تحت تاثیر قرار گرفته باشد. حمایت از بشار اسد رئیس جمهور سوریه همچنان زیاد است و خبرها از آن حکایت دارد که نیروهای روسی اواخر هفته گذشته وارد شرق اوکراین شدند. باید دید ایران چه واکنشی نشان می دهد.
این قیمت های رو به کاهش نفت، به شرط اینکه تداوم یابد، موجب تقویت رشد اقتصادی جهان می شود. اندرو کنینگهام در موسسه "اقتصادهای سرمایه ای" برآورد می کند اگر قیمت نفت خام برنت بشکه ای 85 دلار تثبیت شود، نتیجه، انتقال درآمد از تولید کنندگان نفت به مصرف کنندگان جهانی و معادل نه دهم درصد از تولید ناخالص داخلی در جهان خواهد بود. از آنجا که مصرف کنندگان در مقایسه با تولید کنندگان تمایل دارند نسبت بیشتری از در آمدشان را هزینه کنند، تقاضا افزایش می یابد. برندگان اصلی ، مصرف کنندگان مهم نفتی یعنی چین ، هند و اروپا خواهند بود.
گاردین در ادامه مطلب افزود: همزمان تورم کاهش می یابد. کاهش قیمت های نفت تاکنون برای تضمین این موضوع کافی بوده است که تورم سال آینده حدود نیم درصد در کشورهای پیشرفته پایین تر خواهد بود.
انتهای پیام/