برنامه "محرمانه نیست" با موضوع "بررسی آثار و تبعات سبك های نوین مداحی" با حضور جمعی از مداحان اهل بیت از جمله محمود تاری ، محمد كمیل و مصطفی خرسندی و همچنین جبار رحمانی جامعه شناس از رادیو گفت وگو پخش شد.
در این برنامه مصطفی خرسندی رئیس كانون مداحان و شاعران آیینی كشور، با اشاره به اینكه نوع نگرنش و بینش مداحان بر روی مخاطبانشان بسیار تاثیرگذار است، اظهار کرد: ذاكران اهل بیت باید بدانند كه به هر میزان افرادی كه پای منبر و مداحی آنها می نشیند بیشتر باشد مسوولیت آنها نیز سخت تر است .
خرسندی با بیان اینكه حوزه تاثیرگذاری مداحان اهل بیت بسیار بالا است و مسوولان باید به این موضوع توجه داشته باشند گفت: در حال حاضر 52 هزار مداح به صورت شناسنامه دار در كشور فعالیت میكنند كه دارای پتانسیل عظیمی هستند.
وی با بیان اینكه برای ارتقاء سطح کاری مداحان باید در چندسطح كار كنیم ادامه داد: اولین كار صدور كارت شناسایی برای آنها است و از سوی دیگر در ارتباط با آنها سطح بندی صورت بگیرد و این درك به وجود آید كه هر كس در كجا قرار دارد.
وی همچنین به اهمیت ارائه آموزش به جوانان مداح اشاره كرد و افزود: اگر می بینیم كه مداح جوانی در نوع شعر و یا سبك خود اشتباهی كرده باید با آن برخورد ایجابی داشت و به صورت محترمانه اشتباهش را به او گوشزد كرد.
خرسند با بیان اینكه قشر جوان مداح بسیار مودب و پذیرای حرف و نصیحت هستند، اظهار کرد: وقتی بزرگتران عرصه مداحی به آنها حرفی می زنند و اشكال آنها را بیان میكنند به این سخنان گوش میكنند و سعی در رفع اشكالاتشان دارند.
رئیس كانون مداحان و شاعران آیینی كشور با تاكید بر اینكه باید با آغوش باز با این مداحان برخورد كرد،اظهار داشت:باید مجموعه ای را با حضور مداحان جوان و همچنین مداحانی كه دارای سابقه هستند تشكیل داد واگر می خواهیم چنین مجموعه ای را برای مداحان تشكیل دهیم پرچمدار این قضیه باید سازمان تبلیغات اسلامی باشد.
وی با تاكید بر اینكه به صرف اینكه وقتی یك جوان خطا كرد نباید آن را دست نشانده مجموعه ای قلمداد كرد ادامه داد: گاهی این اشتباهات از سر عدم آگاهی است و این وظیفه بزرگان این عرصه است كه نقاط ضعف و قدرت این جوانان را به آنها گوشزد كنند و آنها را تشویق در جهت اصلاح كنند و اگر اشكال كوچكی در كار آنها بود آن را بزرگ نكنند.
این مداح اظهار کرد: خدای نکرده نبایداین تصور ایجاد شود كه بزرگان این مجموعه خود را در برابر جوانان مداح قرار گرفته اند.
در بخش دیگری از این برنامه محمود تاری از مداحان اهل بیت ،با بیان اینكه برخی از مداحان برای خود تشكیلاتی را ایجاد كرده اند و زیربار این نمی روند كه دریك مجموعه همه مداحان جمع شوند و یك نظام بندی ایجاد شود ادامه داد: علیرغم تلاش هایی كه صورت می گیرد نظارت جامعی بر روی فعالیت ذاكرین و مداحان وجود ندارد.
وی با تاكید بر اینكه باید مجموعه ای شبیه سازمان تبلیغات اسلامی البته به صورت مستقل برای مداحان ایجاد شود و بزرگی بر این كار نظارت داشته باشد تا همه مداحان از آن حرف شنوایی داشته باشند گفت:در حال حاضر تشكل هایی مثل خانه مداحان فعالیت میكنند ولی از قدرت اجرایی چندانی برخوردار نیستند در حالی كه به نظر می رسد، مناسب است هر چه زودتر تشكیلات واحدی برای مداحان ایجاد شوند تا همه مداحان از آن حرف شنوایی داشته باشند.
تاری با اشاره به نقش بزرگان این عرصه درتربیت مداحان جوان تصریح کرد: باید فعالیت مداحان و سبك های آنها متناسب با زمان پیش برود ولی در این ارتباط خط قرمزهایی نیز وجود دارد كه باید رعایت شود .
وی با اشاره به اینكه مداحان باید معرفت دینی مخاطبان خود را افزایش دهند تاكید كرد: با سبك های نوین مداحی مشكلی نداریم ولی كار ما یك كار دینی و مذهبی است و باید پاسخگو باشیم .
این مداح اهل بیت با بیان این که ، این کار باید مورد رضایت اهل بیت باشدافزود: رسالت مداح آگاهی دهنده گی و بصیرت افزایی است واگر سبك جدیدی نیز انتخاب میشود ؛این سبك جدید باید در این راستا باشد.
محمد كمیل مهمان دیگر برنامه "محرمانه نیست" با تاكید بر اینكه مداحان باید دقت كنند كه اشعاری و متونی نخوانند كه باعث اختلاف مذهبی شود در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: اگر در مواردی مداح مطالبی را عنوان میكند که اختلاف زا است ،این بعضا از روی عدم اطلاع و آگاهی است .
كمیل با اشاره به اهمیت تربیت و پرورش جوانان مداح افزود: من نیز قبول دارم كه مداحان باید در سبك های خود ابتكار و نوآوری داشته باشند و به نظر میرسد تلفیقی از سبك جدید و قدیم بیشتر از سبك جدید صرف جواب دهد.
وی ادامه داد: در سبك جدید می توان شعری خواند كه باعث افزایش هر چه بیشتر آگاهی مخاطبان نیز شود.
وی گفت: در این عرصه برای جذب حداكثری،كارهای زیادی می توانیم انجام دهیم ولی این به این معنا نیست كه هر سبكی که مورد استفاده قرار می گیرد، درست است.
در این برنامه همچنین جبار رحمانی جامعه شناس، با اشاره به بحث و گفتگوهایی كه در حال حاضر در مورد سبك های مداحی دركشور وجود دارد گفت:باید بررسی شود كه چرا استقبال از این سبك های جدید بیشتر از سبك های قدیمی است.
رحمانی با بیان اینكه علت این موضوع این است كه مداحان قدیمی بر اساس تغییر ذائقه مردم حركت نكردند گفت: در سبك سنتی به سلیقه مردم دقت نشد و مداحان قدیمی در گذر زمان ،در سبک خود،تغییراتی متناسب با ذائقه مردم ایجاد نكردند.
این جامعه شناس افزود:در چنین شرایطی مخاطب برای اینكه خود را سیراب كند به هر موضوع دم دستی روی می آورد و چون سیستم سنتی دیگر جوابگو نیست ،جوانان به سمت سبك های جدید مداحی گرایش پیدا کرده اند.
وی در پایان گفت: ما در این عرصه در دوران گذاری هستیم كه سبك سنتی که نتوانسته با مخاطب خود ارتباط برقرار كند ؛ در حال پوست انداختن است و نسل جدید با سبك های جدید در این عرصه حضور پیدا كرده گرچه ممكن است در طی مسیر خود خطاهایی نیز داشته باشد.
برنامه "محرمانه نیست "هر چهارشنبه ساعت 16 تا 17 یا محوریت مسائل فرهنگی از رادیو گفت وگو به تهیه کنندگی نازنین کتابچی و اجرای امیر حسین راسخ پخش می شود.
انتهای پیام/اس