بستن فرات بر کاروان امام حسین (ع)، اعتراف ایتالیا به متجاوز بودن عراق، تصویب قانون نظارت بر مطبوعات، شهادت اولین شهید محراب توسط گروه فرقان، و ... از مهمترین رخدادهای تاریخی امروز است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 10 آبان 1393 خورشیدی برابر با 7 محرم 1436 هجری و 1 نوامبر 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
ممنوعیت استفاده از نهر فرات برای کاروان امام حسین (ع) به دستور عمر بن سعد (61 ق) پس از آن که عبیداللَّه بن زیاد، لشکریان فراوانی برای نبرد با اباعبداللَّه الحسین (ع) به کربلا گسیل داشت و آن حضرت را کاملاً در محاصرهی لشکریان خود قرار داد، نامهای به عمر بن سعد فرمانده سپاه کربلا نوشت و به او دستور داد: به محض رسیدن نامه، از حسین برای یزید بیعت بگیرد و چنانچه این پیشنهاد را پذیرفت، بعد تصمیم خود را خواهیم گرفت.
در نامهی دیگری که به عمر بن سعد نوشت تأکید کرد؛ میان حسین و آب فرات را فاصله بیاندازید و اجازه ندهید وی از آن آب استفاده کند، همانطوری که آنها عثمان بن عفان را ازآب منع نمودند. ابنسعد بلافاصله عمروبن حجاج زبیدی را با پانصد سوار، مأموریت داد تا مانع استفادهی امام حسین (ع) و یارانش از آب فرات گردند. این واقعهی ناجوانمردانه، سه روز پیش از شهادت امام حسین (ع) بود. البته حضرت اباالفضل العباس (ع) از سیاهی شب استفاده میکرد و برای خیمهها آب میآورد و حضرت علی اکبر با پنجاه نفردر شب عاشورا برای خمیهها آب کافی آوردند. ولیکن از بامداد تا شامگاه روز عاشورا هیچگونه آبی برای امام حسین (ع) و یاران و کودکانش مهیا نشد و آنان در شدت گرما و عطش، متحمّل مصائب این روز عظیم شدند.
اعتراف ایتالیا به متجاوز بودن عراق (1366 ش) در دهم آبان 1366 و در گرماگرم نبرد، وزیر وقت امور خارجه ایتالیا که ریاست شورای امنیت سازمان ملل را بر عهده داشت، طی یک میزگرد سیاسی تلویزیونی، عراق را آغازگر جنگ معرفی نمود و کوتاهی شورای امنیت را در برخورد با عراق برشمرد. وی در این میزگرد گفت: ایرانیها حاضرند یک کمیسیون بینالمللی، آغازگر جنگ را معرفی کند و هیچ تردیدی نیست که اولین حمله از سوی عراقیها انجام شده است. این واقعیت که تحولات جنگ، تنها زمانی که صدور نفت به مخاطره افتاد، مورد توجه افکار عمومی قرار گرفت برای دنیای متمدن امروز، یک ننگ است.
اعلام بی طرفی ایران در جریان جنگ جهانی اول (1293 ش) از حوادث مهم در دوره زمامداری کابینه میرزا حسنخان مستوفیالممالک صدر اعظم احمد شاه قاجار، آغاز جنگ جهانی اول بود. گسترش جنگ بر وضع داخلی همه کشورهای جهان، به ویژه ایران که از موقعیت استراتژیک و سیاسی خاصی برخوردار بود تاثیرنهاد. از این رو، دولت مستوفی الممالک که هجده روز پس از شروع جنگ جهانی اول، تشکیل شده بود پس از تصویب مجلس شورای ملی، برای صیانت مملکت از هر گونه حادثهای، بیطرفی ایران در جنگ جهانی اول را در دهم آبان 1293 ش برابر با 12 ذیحجه 1332 ق مطابق با اول نوامبر 1914 م اعلام کرد. اما چنین نشد. در این میان ضعف سیاسی حاکمان، اوضاع آشفته داخلی ایران و جنگافروزی و توسعهطلبی کشورهای درگیر جنگ موجب گردید تا بیطرفی ایران نقض شود. به همین سبب، نیروهای انگلستان، روسیه و عثمانی با لشکرکشی به ایران، سرزمینهای وسیعی را اشغال و خسارتهای بسیاری به کشور و مردم مسلمان ایران وارد کردند.
تصویب قانون نظارت بر مطبوعات (1301 ش)
شهادت آیت اللَّه "سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی" اولین شهید محراب توسط گروه فرقان (1358 ش) آیتاللَّه سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی در سال 1292 ش در تبریز دیده به جهان گشود. با شروع نهضت اسلامی در سال 1341 ش، مبارزات ایشان علیه رژیم پهلوی اوج گرفت و در این راه سختیهای زندان، شکنجه و تبعید را به جان خرید. به ابتکار این مجاهد نستوه و دیگر یاران انقلاب بود که مراسم چهلم شهدای قیام 19 دی 1356 قم، در 29 بهمن آن سال در تبریز برگزار شد که در آن حماسهای جاودان در تاریخ انقلاب اسلامی به ثبت رسید. آیتاللَّه قاضی طباطبایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی امام خمینی (ره) به عنوان نماینده تمام الاختیار و امام جمعه تبریز منصوب و در آن خطّه مشغول به خدمت شد. این مجاهد سترگ بیش از چهل اثر ارزنده از خود به یادگار گذاشت که الاجتهاد و التقلید، تاریخ قضا در اسلام، حدیقةُالصّالحین، علم امام، رساله در نماز جمعه و الفوائد از آن جملهاند. آیتاللَّه سید محمدعلی قاضی طباطبایی در دهم آبان 1358، مصادف با عید سعید قربان، نماز عید را اقامه کرده و در خطبه نماز گفت: "مرا تهدید به قتل میکنند. من از شهادت نمیترسم و آمادهام و از خدا میخواهم." سرانجام در همان روز بعد از نماز مغرب و عشاء و در راه مراجعت به منزل، توسط منافقی از گروهک ضالّه فرقان به شهادت رسید و در 65 سالگی به لقای معبود شتافت. ولادت حضرت آیت اللّه العظمی "سید محمدهادی میلانی" (1313 ق) آیتاللَّه العظمی سید محمد هادی میلانی در هفتم محرم سال 1313 ق. در نجف اشرف به دنیا آمد. او از سنین کودکی، تحصیلات دینی خود را با فراگیری قرآن آغاز کرد و سپس نزد اساتید حوزهی علمیه نجف به تکمیل تحصیلات دینی خود پرداخت، تا آنجا که علاوه بر تسلط بر علوم دینی، در ادبیات فارسی و عربی نیز مهارت بسیار یافت. پس از چندی به کار تالیف و تدریس پرداخت. حوزهی درس ایشان، بسیار پرجمعیت بود و در آن شاگردانی محقّق و متفکر تربیت شدند و عدهی کثیری از آنها، به مراحل بالای علمی، دست یافتند. آیتاللَّه میلانی، راه رسیدن به فضیلت را معرفت خدا، تقوا و کسب مکارم اخلاقی دانسته و روی آن تاکید میکرد. محاضرات فی فقه الامامیه در ده جلد از آثار ایشان است.
تولد "نجم الدین ابوالفتح یوسف شیبانی" جغرافیدان مسلمان (601 ق) ابوالفتح یوسف بن یعقوب شیبانی دمشقی ملقب به ابن مجاور، مورخ و جغرافیدان مسلمان در دمشق به دنیا آمد. دوران کودکی و نوجوانی خود را در بغداد سپری کرد و از اساتید این شهر بهره برد. سپس به هند رفت و پس از مدتی به سیر و سفر در شبه جزیرهی عربستان پرداخت. مهمترین اثر وی به نام تاریخ المُستَبصر، به شرح دقیق وضعیت سیاسی، جغرافیایی و اجتماعی این منطقه اختصاص دارد. ابن مجاور در سال 690 در سن 89 سالگی درگذشت.
اعلان جنگ انگلیس به ایران در پی تصرف هرات توسط شاه قاجار (1856 م) هنگامی که انگلستان در سال 1856 م درگیر جنگ کریمه در اروپا بود، ناصرالدین شاه قاجار، به تحریک و تشویق روسها به هرات لشکرکشی کرد و این شهر را در اول نوامبر 1856 م به تصرف خود در آورد. دولت انگلیس در همان روز که هرات به تصرف نیروهای ایران درآمد، به ایران اعلان جنگ داد. بلافاصله هشت کشتی جنگی انگلیس با تعدادی کشتیهای بخاری و بادی به حرکت در آمده و در چهارم دسامبر همان سال، بنادر و جزایر ایران را در خلیج فارس مورد حمله قرار دادند. در نتیجه تا پایان سال، جزیره خارک و بندر بوشهر به تصرف نیروهای انگلیسی در آمد و در ژانویه سال 1857 م، سربازان انگلیسی و هندی با پیشروی در داخل خاک ایران، تا ناحیه کرمان پیش رفتند. در همین احوال، قوای انگلیس در حوالی خرمشهر پیاده شدند و کشتیهای جنگی آنان، اهواز را به تصرف خود در آوردند.
ناصرالدین شاه که از عاقبت کار بیمناک شده بود، با اعزام نمایندهای به پاریس، خواستار میانجیگری فرانسه در این زمینه گردید. در نتیجه قراردادی در چهارم مارس 1857 م منعقد شد که به موجب آن، دولت ایران تعهد داد که در برابر خروج نیروهای انگلیس، از ایران، بیدرنگ هرات را تخلیه و از هرگونه ادعای حاکمیت و سلطنت بر افغانستان صرف نظر نماید و ثانیاً بندرعباس و چابهار را در ازاء مبلغ ناچیزی اجاره، به والی مسقَط در کشور عُمان واگذار کند. بند دوم، موضوعی بود که به هیچ وجه ارتباطی به اختلافات ایران و انگلیس نداشت. با این حال دولت هراسان ایران، بلافاصله این قرارداد ننگین را پذیرفت و ناصرالدین شاه بدون اخذ هیچ نتیجهای، با سرافکندگی، دستور عقبنشینی نیروهای ایران از افغانستان را صادر کرد. از این زمان بود که افغانسان، به کلی از ایران جدا شد و افغانستان تحت الحمایه انگلستان قرار گرفت.
اعلان جنگ روسیه به امپراتوری عثمانی در آغاز جنگ جهانی اول (1914 م)
انقراض امپراتوری اتریش - مجارستان و اعلام نظام جمهوری در اتریش (1918 م) امپراتوری اتریش - مجارستان که در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی شکل گرفته بود تا قبل از جنگ جهانی اول، امپراتوری عظیم و مقتدری را در اروپا ایجاد کرد و گسترش زیادی نمود. اما پس از پایان جنگ جهانی اول، کشورهای فاتح به عنوان غرامت شکست، امپراتوری اتریش - مجارستان را به سه کشور اتریش، مجارستان و چکسلواکی تجزیه کردند و به دنبال آن در اول نوامبر سال 1918 رژیم جمهوری در اتریش حاکم گردید. در دهم سپتامبر 1919 پیمان سن - ژرمن بین متفقین جنگ جهانی اول و اتریش به امضاء رسید و بر اساس آن سرزمین اتریش به اندازه فعلی آن تقلیل یافت و از باقی مانده آن، علاوه بر شکلگیری کشورهای مجارستان، لهستان و چکسلواکی، بخشهایی نیز به ایتالیا و رومانی داده شد.
لغو نظام سلطنتی در ترکیه توسط "آتاتورک" پس از انقراض دولت عثمانی (1922 م) با پایان جنگ جهانی اول و ضعف و اضمحلال دولت عثمانی، همچنین به دنبال قدرت گرفتن مصطفی کمال پاشا معروف به آتاتورک در ترکیه، وی درصدد برآمد تا به نحوی، نظام پادشاهی و خلافت عثمانی را سرنگون سازد. ولی الغاء رژیم سلطنتی در ترکیه که با مذهب پیوند خورده بود، چندان سهل نبود. مصطفی کمال برای حل این مسئله، در ابتدا مقام سلطنت وخلافت مسلمین را از هم جدا کرد و در اول نوامبر 1922 م ضمن الغاء رژیم سلطنتی، مقام خلافت را به عنوان یک مقام مذهبی تشریفاتی حفظ نمود. این امر فراهم شدن زمینه سقوط امپراتوری ششصد ساله عثمانی را تسریع بخشید و با سقوط آن، نظام جمهوری سکولار در 29 اکتبر 1923 م بر سر کار آمد.
آغاز عملیات متوسط محرم (1361 ش) بعد
از عملیات رمضان در 23 تیرماه 1361، دشمن بعثی پی برده بود که ایران تلاش
دارد که هر چه بیشتر خود را به شهر بصره نزدیک کند تا در موقع لزوم، گلوگاه
عراق را از این نقطه بفشارد. بدین منظور، صدام تمامی امکانات اقتصادی و
نظامی خود را به کار گرفت تا از این نقطه حساس دفاع کند. زمانی که ایران
علیرغم نفوذ موفق به خاک عراق و بنا به مصلحت، اقدام به تثبیت مواضع نمود،
عراق و حامیان آنها با راه انداختن تبلیغات وسیع اعلام کردند که ایران
دیگر قادر نیست حملهای صورت دهد. به دنبال آن از ایران خواسته شد که از
حمله به عراق صرف نظر کرده و با پذیرفتن حالت نه جنگ و نه صلح، جنگ را از
طریق مجامع بینالمللی حل کند که در جواب به این موهومات، تصمیم به اجرای
عملیات محرم گرفته شد. با فرا رسیدن ماه پیروزی خون بر شمشیر، شوری در
جبههها در گرفت و نیروهای عراقی از وحشت حمله رزمندگان در ماه محرم، در
آمادگی کامل به سر میبردند. عراق برای جلوگیری از عملیات احتمالی، طی
پیامی از ایران خواست به خاطر ماه حرام، از جنگ خودداری شود، غافل از این
که خودش در ماه ذی حجه که از ماههای حرام محسوب میگردد حمله سراسریش را
آغاز کرده بود.
سرانجام
لحظه موعود فرا رسید و عملیات محرم با رمز یا زینب (س) از تاریخ دهم آبان
61 در منطقه دهلران و عین خوش به وسعت 300 کیلومتر مربع، توسط نیروهای
مشترک ارتش و سپاه با هدف آزاد سازی ارتفاعات جنوب دهلران، خارج کردن
شهرهای موسیان و دهلران از زیر آتش توپخانه و تهدید و دسترسی به امکانات
داخل خاک عراق آغاز شد و تا 20 آبان طی سه مرحله ادامه یافت. نتایج عملیات
محرم: تلفات نیروی انسانی دشمن: 3400 نفر اسیر و 7000 نفر کشته و زخمی؛
سایر نتایج: آزادسازی سلسله جبال حرین و منابع نفتی موسیان و بیات، همچنین
حوضچههای نفتی زبیدات، تلمبه خانه و هفتاد حلقه چاه نفتی؛ خارج کردن جاده
دهلران - عین خوش به طول 100 کیلومتر از زیر دید و تیر دشمن و تامین امنیت
شهرهای موسیان، دهلران، پادگان عین خوش و دهکدههای اطراف آن. تجهیزات و
امکانات: تانک و نفربر: 260 دستگاه انهدامی، 150 دستگاه اغتنامی، هواپیما:
10 فروند انهدامی، خودرو: 230 دستگاه انهدامی، 250 دستگاه اغتنامی و توپ
106 مم: 51 قبضه اغتنامی و مقادیر زیادی سلاحهای سبک.