قلعه جلال الدین یکی از برجسته ترین قلعه های نظامی در سده های 6- 7قلمداد میشود.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بجنورد ، يكي از وي‍ژگي هاي منحصر به فرد اين موزه قلعه ای است كه آنرا از نظر محتوايي از نمونه هاي مشابه خود متمايز ساخته و شيوه پرده خواني و نقالي كه نوعی نمایشِ مذهبی و ملي ایرانی است در آن اجرا می شود .

این قلعه حدفاصل شهر گرمه و جاجرم سده های 7-6 هجری روی سطح ناهموار و صخره ای تپه ای بلند ساخته شده است.

قلعه با مصالح سنگ و ساروج به صورت يک شش ضلعي منظم احداث شده است.

قلعه جلال الدين که به شماره 1577 در فهرست آثار ملی ثبت شده است / از نظر ابعاد معماري در نوع خود کم نظير است و باروي آن در تراز پایین و تا ارتفاع 5 متری نزديک به 3 متر ضخامت دارد روي هم رفته بلنداي بارو در ضلع شرقي حدود 15 متر است.

در کف برجها و راهروهاي تراز فوقانی قلعه خمره هاي بزرگي کار گذاشته شده که در مواقع نياز آب يا آذوقه مورد نياز را تامين مي کرده است.

هر يک از اين خمره ها نزديک به 150 لیتر حجم دارد و با در نظر گرفتن مجموع 128 خمره موجود در فضاهاي مختلف برآورد مي شود در اين ظروف حدود 19000 لیتر یا20 تن مايع يا غله ذخيره شده است.

بعلاوه چاهی به قطر حدود 3 متر در گوشه ي غربي حیاط قلعه حفر شده است که شايد دسترسی قلعه نشینان به منبع آب دایمی را فراهم کرده است .

موقعيت جغرافيايي قلعه بر سر راه ارتباطي شهرها و مراکز مهم شمال شرق فلات ايران همچون نيشابور، جرجان، مرو و خوارزم اهميت راهبردي قلعه را دو چندان مي کرد.

سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري با هدف احياي قلعه جلال الدين به عنوان موزه از سال 1386 مطالعه و مرمت اين بنا را به طور متمرکز آغاز کرد و در خرداد سال 1390 اين بنا با تاكيد بر شخصيت جلال الدين خوارزمشاه افتتاح گرديد .

در ضلع شرقي موزه در طبقه اول شرح احوال و آثار شخصيتهاي معروف جلال الدين در قالب تابلوهايي به بازديدكننده معرفي شده است.

این قلعه همه ساله گردشگران زیادی دارد.


انتهاي پيام/ش

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.