تکنولوژی، همچون چاقوی دولبه

یک جامعه‌شناس گفت: تمایل به خشونت بر دو نوع ذاتی و اکتسابی است، که در بعد اکتسابی آن، تکنولوژی نقش بسزایی ایفا می‌کند.

 امان‌الله امانی جامعه‌شناس در گفتگو با خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، با بیان این مطلب گفت: تکنولوژی در هر نوع که باشد مثل چاقوی دولبه عمل می‌کند، همان‌طور که از چاقو می‌توان در کارهای مثبت استفاده کرد به همان اندازه نیز در کارهای منفی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی با اشاره به اینکه تکنولوژی به دوصورت است، افزود: تکنولوژی در حوزه صنعت و تکنیک‌های مربوط به آن و بعد دیگر مربوط به حوزه فناوری و گردش آزاد اطلاعات و اینترنت است.

وی اضافه کرد: هر دو حوزه صنعت وفناوری و گردش آزاد اطلاعات و اینترنت می‌تواند در ایجاد آسیب‌های اجتماعی تأثیرگذار باشد، به طوری که هم در ایجاد خشونت و هم جلوگیری از بروز خشونت، توانایی نقش آفرینی بسزایی را دارد.

امانی اظهار داشت: اگر تمایل به خشونت را در دو وجه ذاتی بودن و اکتسابی بودن آن بررسی کنیم، مشاهده خواهید کرد تکنولوژی مستقیماً با بخش اکتسابی در ارتباط است.

وی، افزود: بعد اکتسابی اخلاقیات افراد، در درون محیط شکل می‌گیرد و تمامی جامعه‌شناسان در این خصوص، یادگیری را، یکی از مهمترین دلایل در بروز خشونت می‌دانند.

این جامعه‌شناس با توجه به این موارد اذعان داشت: تکنولوژی با توجه به جایگاه و خاصیت‌ی که در زندگی افراد ایفا می‌کند اثرات آن را در بخش‌های مختلف از جمله روابط اجتماعی، اداری و خانوادگی می‌توان مشاهده کرد.

امانی با توجه به خصایص تکنولوژی و پیامدهای آن، افزود: آثار این پددیه از درون خانواده و از کودکی قابل لمس است، مانند انواع برنامه‌هایی که برای کودکان ساخته می‌شود و یا انواع اسباب‌بازی‌هایی که در اختیار کودکان قرار می‌گیرد و با شیوه‌هایی مختلف کودک را در معرض آشنایی با خشونت قرار می‌دهد و این روند در سال‌های پس از کودکی یعنی در سنین نوجوانی و جوانی به صورت‌های دیگری در زندگی افراد حضور پیدا می‌کند.

این جامعه‌شناس در خصوص شبکه‌های اجتماعی از جمله فیس‌بوک، وایبر، واتس‌اپ و ... افزود: با برنامه‌ ریزی‌های دقیق می‌توان افراد را در جهت مهرورزی و رعایت اخلاق فردی و اجتماعی سوق داد و همچنین فیلتر کردن و مسدود کردن این شبکه‌های اجتماعی راه‌حل مناسبی نیست و در این زمینه مهندسی فرهنگی و به عبارتی شناخت نیازهای افراد و دغدغه‌های آنان به عنوان راه‌حل و راهکار مناسب پیشنهاد می‌شود.

وی در خصوص تعریف دقیق و جامعه در ارتباط با تکنولوژی، خاطرنشان کرد: در درجه اول با تعریف درست و ارائه راهنمایی‌های روشن می‌توان افراد و بویژه کودکان و نوجوانان را آگاه کرد، که این توجیه با آگاهی دادن به خانواده میسر می‌شود و گام بعدی آشنایی افراد با مصادیق مجرمانه اینترنتی و تبعات آن است که در مجموع می‌توان امیدوار بود، شاهد پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در جهت بهبود روابط اجتماعی و کم‌شدن انواع آسیب‌های اجتماعی به خصوص در زمینه خشونت باشیم.

انتهای پیام/ 
برچسب ها: تکنولوژی ، خشونت ، فناوری
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار