وی ادامه داد: حضرت آقا در حکم جدید هم مسیری که شورای عالی انقلاب فرهنگی در دوره اخیر رفته را مورد توجه قرار دادند و هم اولویت های جدیدی که سنت مقام معظم رهبری است در هر دوره ای برای دوره پیش رو موارد، نکات و اولویت هایی را مطرح فرمودند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: اجمالا عرض می کنم در هفت،هشت سال اخیر بر مبنای حکم رهبر معظم انقلاب چند اولویت مهم در دستور کار شورای عالی انقلاب فرهنگی بود که بخش هایی از آن ها همان طور که در حکم جدید مشخص است،الحمدالله به نتیجه و ثمر رسیده، بخش هایی در حال انجام است و بخش هایی نیز همان طور که در حکم آمده ناتمام مانده یا هنوز به نتیجه مطلوب نرسیده است.
در زمینه های علم و فناوری تحرکات خوبی را پس از پیروزی انقلاب داشتیممخبر دزفولی تصریح کرد: اولویت های ما درهفت هشت سال اخیر چند جهت گیری مهم بوده، ما گرچه شاهد یک وقفه هایی در دوره های زمانی در این بخش بودیم.
وی ادامه داد: اما هنگامی که رهبر معظم انقلاب موضوع نهضت نرم افزاری را مطرح فرمودند و بعد از آن مسئله نقشه جامع علمی کشور را مطرح کردند و بعد در حکم سال 85، 86 بر روی نقشه جامع علمی کشور تاکید فرمودند، یعنی سه اولویت را به عنوان اولویت های اصلی شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد تاکید قرار دادند که این سه اولویت عبارت بود از تدوین نقشه جامع علمی کشور، تدوین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و تدوین نقشه مهندسی فرهنگی، البته در کنار این موارد موارد دیگری هم به احکام قبلی رهبر معظم انقلاب بود که آن ها هم در کنار این موارد مورد توجه قرار گرفت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بحمدالله در این دوره چند سال اخیر توفیق پیدا کردیم که نقشه جامع علمی کشور را نه تنها در صحن شورای عالی به تصویب برسانیم ،بلکه قبل از آن که به یک میثاق مورد اتفاق جریان نخبگانی کشور تبدیل شود آن را در معرض اظهارنظر نخبگان قرار دادیم.
در تدوین سند نقشه جامع علمی کشور نزدیک به سه هزار استاد دانشگاه و حوزه همکاری کردندمخبر دزفولی اظهارداشت: در تدوین سند نقشه جامع علمی کشور نزدیک به سه هزار استاد دانشگاه و حوزه با شورای عالی انقلاب فرهنگی همکاری و در بخش ها،کمیته ها و موضوعات مختلف در تدوین این سند مشارکت کردند که این یک عقبه بسیار باارزش برای این کار بود.
وی ادامه داد:بعد از آن این سند به صحن شورای عالی آمد و نزدیک به 18 جلسه کامل شورا به تصویب مواد این سند اختصاص پیدا کرد یعنی نزدیک به یک سال سهم شورای عالی انقلاب فرهنگی فقط به بررسی این سند اختصاص پیدا کرد.
دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی یادآور شد: یعنی در سال های 78 و 79 مسیر تدوین این سند طی شد و در سال 90 نیز این سند مسیر ابلاغ و اجرایی شدن را طی کرد.
مخبر دزفولی اظهار داشت: خوشبختانه ما در اسناد بعدی هم که تنظیم کردیم مانند سندتحول بنیادین آموزش و پرورش و نقشه مهندسی فرهنگی یا اسناد دیگری که ذیل این ها تعریف شده یک ساز و کاری را به منظور به روز رسانی، نظارت، رصد و همین طور ضمانت بخشی به اجرایی شدن این اسناد تدارک دیدیم.
وی تصریح کرد: به طور مثال در نقشه جامع علمی کشور آمدیم ستاد راهبری اجرایی کردن نقشه جامع علمی کشور را با یک ترتیب جامعی از مسئولین حوزه های علم و فناوری، نمایندگان مجلس، نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه ها و بخش های مرتبط با این موضوع تدارک دیدیم که این در کنار دعوت از بخش های علمی غیردولتی که در تدوین اسناد ذیل این سند با ما همراهی داشتند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: در تدوین نقشه جامع علمی کشور شاید بیش از 50 جلسه داشتیم و یک هماهنگی، هم افزایی و هم دلی در بین همه دست اندرکاران علم و فناوری ایجاد شد که این یکی از دستاوردهای مهمی بود که در ده سال گذشته مورد توجه قرار گرفت و در حکم جدید به آن اشاره شده و به نظر خود من نیز این سند به عنوان یک الگو در مرحله اجرایی شدن قرار دارد.
تدوین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش یکی از آرزوهای ما بودمخبر دزفولی ادامه داد: دستاوردهای علمی گوناگونی که هم که در کشور داریم روز به روز جهت گیری های بهتری به خود می گیرد به طور مثال می توان در فناوری های پیشرفته به فناوری نانو، علوم شناختی و غیره که جز علوم نو دنیا هستند اشاره کرد و جهت گیری ها و پشتیبانی های خوبی صورت گرفت و ستادهای مرتبط با این بخش ها شکل گرفت و باعث شد نخبگان و دانشمندان ما باور کنند که می توانند این کارها را انجام دهند.
وی ادامه داد:در کنار این مطالب تدوین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بود که در یکی از سخنرانی هایی که مقام معظم رهبری فرمودند،تدوین این سند یکی از آرزوهای ما بوده که تحول بنیادین آموزش و پرورش را داشته باشیم، دولت های قبل تلاش کردند اما داشتن یک سند مشترک با یک نگاه میان مدت و برمبنای آموزه های درونی و اسلامی و ارزشی و ملی ما جایش بسیار خالی بود ولی امروز این کار با مشارکت کاملا قابل قبول از مجموعه دست اندرکاران این حوزه اتفاق افتاد،کسانی که سابقه طولانی در نظام تعلیم و تربیت کشور داشتند و هم در نظام آموزش و پرورش و هم در مسائل گوناگون آموزش و پرورش و طرح های تحقیقاتی مختلفی هم صورت گرفت که منجر به تدوین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش شد؛ الان نیز در مرحله اجرا قرار دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: سومین مسئله مهندسی فرهنگی بود که این مسئله هم مسئله سخت تر و پیچیده تری بود لذا زمان طولانی تری برای رسیدن به یک نگاه و ذهنیت مشترکی از ما برد و در نهایت این سند در حال حاضر تصویب شده است.
در حوزه قرآنی، سند توسعه فرهنگ قرآنی به تصویب رسیدمخبر دزفولی ادامه داد: در کنار این موضوعات در حوزه قرآنی فعالیت های خوبی صورت گرفت و سند توسعه فرهنگ قرآنی به تصویب رسید در حوزه نخبگان سازمان دهی نخبگان شکل گرفته و امروز شما تحولاتی که در بنیاد نخبگان می بینید دلیل مقید بودن عزیزان ما به اجرایی شدن این سند است.
وی ادامه داد: توجه به علوم جدید مانند سلول های بنیادین،نانو تکنولوژی، بیوتکنولوژی، گیاهان دارویی، مسائل مرتبط با کشاورزی از جمله موضوعاتی بودند که شورای عالی انقلاب فرهنگی بر روی آن ها توجه داشته است.
بخشی از حکم جدید مقام معظم رهبری مربوط به تکمیل مصوبات قبلی استدبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که یک گفت: باید با همکاری اعضا و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی و هم چنین روسای دیگر قوا به یک ساز و کار لازم برای عملیاتی کردن این مصوبات برسیم.
مخبر دزفولی با اشاره به این که مقام معظم رهبری اولویت های جدیدی هم در حکم جدید ابلاغ فرمودند بیان کرد: توجه به دلسوزان انقلاب یکی از این اولویت های جدید است و آن هایی که کار و تلاش انقلابی برای ترویج ایده های انقلابی می کنند؛ نیاز به یک بازنگری مهندسی دارند.
توجه به دلسوزان انقلاب یکی از این اولویت های جدید است وی با بیان این که باید از کسانی که خوب کار می کنند حمایت شود،تاکید کرد: برای حمایت از دلسوزان انقلاب راهی جز این که جریان های عظیم مردمی شکل بگیرد؛نداریم که البته این موضوع نیاز به یک برنامه ریزی دارد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: این جوشش های انقلابی که شکل گرفتند باید نظام مند شوند و مواردی که مانع پیشرفت این نیروها می شود باید از این نیروها برداشته شود.
مخبر دزفولی با اشاره به این که باید از همه ظرفیت ها استفاد ه کنیم اظهار داشت: حدود 17 تا 18 هزار کانون فرهنگی در مساجد فعال هستند که در رسیدن به این رقم جریان های فرهنگی، سازمان های مردم نهاد و هیات مذهبی حضور جدی داشته اند.
بیش از 20 بازی ملی توسط متخصصان جوان و انقلابی ساخته شده استوی با بیان این که یک جریان بزرگ و پیچیده معارض در شکل بازی های رایانه های به وجود آمد تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب فرمودند فکری به حال این بازیهای رایانه ای شود، بازی هایی که شکل و شمایل آن ها به لحاظ اخلاقی و تاثیری که بر روی خانواده می گذارد بسیار مخرب است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: بلافاصله شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان آسیب این موضوع را دنبال کرد که این پیگیری منجر به ایجاد بنیاد ملی بازیهای رایانه ای شد.
مخبر دزفولی با اشاره به این که در حال حاضر بیش از 20 بازی ملی توسط متخصصین جوان و انقلابی ساخته شده است گفت: برای این حرکت ها باید مشوق های مادی وجود داشته باشد.
وی اظهارداشت:بیش از سه سال کار مطالعاتی توسط کارشناسان مختلف درباره کاهش رشد جمعیت انجام شد که در نهایت به تایید مقام معظم رهبری رسید.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تصویب مهندسی فرهنگی در دولت گذشته گفت: پیشنهاداتی جدیدی برای مهندسی فرهنگی در دولت گذشته شده بود.
مخبر دزفولی با اشاره به این که رئیس جمهور موضوعاتی را مطرح فرمودند که اگر امکان پذیر است پیشنهادات جدید در این شورا عنوان شود.
وی با اشاره به این که این پیشنهادات در صحن مهندس فرهنگی مطرح شد گفت: این پیشنهادات مطرح شد تا اصلاحات و نکاتی که مورد نظر رئیس جمهور است مورد توجه قرار گیرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که شورا با کمال میل این پیشنهادات رئیس جمهور را قبول کرد تا اصلاحات صورت گیرد ادامه داد: قرار شد ستاد مهندسی فرهنگی شکل بگیرد به طوری که اعضا ترتیب و ماموریت های این ستاد به تصویب رسید.
مخبر دزفولی با بیان این که به زودی ان شالله مصوبات این ستاد ابلاغ خواهد شد،اظهار داشت: باید در جهت هم افزایی بیشتر گام برداریم.
وی با بیان این که امیدواریم با شکل گیری ستاد مهندسی فرهنگی شاهد تحولات اساسی باشیم افزود: جلسه ای با معاون اول رئیس جمهور داشتیم که قرار شد رئیس جمهور زمانی که فرصت نداشتند جلسات ستاد به ریاست معاون اول رئیس جمهور تشکیل شود به گونه ای که معاون اول رئیس جمهور در جریان کل امور این ستاد قرار گرفتند.
دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که امیدواریم معاون اول رئیس جمهور هرچه زودتر جلسات این ستاد را برگزار کند،اظهار داشت: این جلسات در عرصه های مختلفی هم چون سینما،موسیقی و تئاتر و معماری برگزار خواهد شد به طوری که اسنادی که آماده شده به تصویب خواهد رسید.
مخبر دزفولی با تاکید براینکه با تدوین اسناد و ابلاغ آن ها به سرعت باید به سمت اجرایی کردن آن ها حرکت کنیم،افزود: باید از دوباره کاری، موازی کاری، کم توجهی و غفلت دور شویم.
عمل به سند مهندسی فرهنگی سبب جهش کشور خواهد شدوی با تاکید براینکه خوشبختانه از این امور عبور خواهیم کرد،گفت: عمل به سند مهندسی فرهنگی سبب جهش در مسیر فرهنگی کشور خواهد شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که امیدواریم جهش در مسیر فرهنگی کشور هر چه زودتر اتفاق بیفتد ادامه داد: باید به نظام آموزشی به خصوص در علوم انسانی توجه ویژه کرد.
مخبر دزفولی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه چه برنامه ای برای حرکت شتابان در نظام آموزشی به خصوص در علوم انسانی دارید تصریح کرد: تحول علوم انسانی مسیر مشخصی دارد به طوری که براساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی یک ستاد مسئولیت این امر را برعهده دارد.
وی با اشاره به این که نظام شورای تحول علوم انسانی مسئولیتش برعهده آقای حداد عادل است ادامه داد: اعضایی که عضو این شورا هستند یا از دانشمندان دانشگاهی و یا از دانشمندان حوزوی مرتبط با علوم انسانی هستند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه دانشمندان این دو حوزه مسئولیت این کار را برعهده دارند،افزود:ترکیب تلفیقی بین استادان حوزه و دانشگاه نیز وجود دارد.
مخبر دزفولی با بیان این که جلسات به صورت منظم برگزار می شود،گفت: 16 کارگروه وجود دارد که ترکیب آن ها متخصصین هر یک از این حوزه ها هستند.
وی با اشاره به برش های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت در این بخش گفت: در برش کوتاه مدت باید سرفصل ها اصلاح شود به گونه ای که باید به سمت بومی کردن علوم انسانی قدم برداریم.
ضرورت اسلامی شدن علوم انسانیدبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با تاکید براینکه باید به بومی کردن علوم انسانی کمک کنیم افزود: باید علوم انسانی اسلامی شوند.
مخبر دزفولی با اشاره به این که باید به رشته های مختلف علوم انسانی ورود پیدا کنیم گفت: مثلا در علوم سیاسی کارگروهی تعیین شده که وزارت علوم مسیر آن ها را هموار کرده است.
وی با اشاره به 5 موضوع دیگر همچون" روان شناسی مدیریت و رسانه" افزود: این موضوعات در شورای تحول نیز به تصویب رسیده است به گونه ای که به وزارت علوم این موضوعات ابلاغ شده است.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که وزارت علوم این حوزه ها را در مسیر اجرا قرار می دهد،خاطرنشان کرد: باید این موضوعات در دو سه سال اخیر عملیاتی شود.
شورای تحول در غلطک خود قرار گرفته استمخبر دزفولی با اشاره به این که سرفصل ها باید در شورای تحول سامان یابد اظهار داشت: شورای تحول نظام آموزشی در غلطک خود قرار گرفته است.
وی با اشاره به این که البته قبول داریم حرکتمان در این عرصه کند بوده است گفت: باید سرعت کارمان را بیشتر کنیم به طوری که ما به دوستمانمان در این حوزه فشار آورده ایم تا ظرفیت هایشان را ارتقا دهند.
ظرفیت های علوم انسانی محدود استدبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان این که ظرفیت های ما در این حوزه محدود است ادامه داد: در حوزه علوم تجربی وضعمان خوب است.
مخبر دزفولی گفت: در علوم انسانی به دلیل پیچیدگی کار و یا محدود بودن ظرفیت ها عقب هستیم و باید متون قابل ارایه دانشگاهی تدوین شود.
جای کتاب مرجع دانشگاهی در حوزه علوم انسانی خالی استوی با بیان این که کتاب مرجع دانشگاهی جایش در این حوزه خالی است تصریح کرد: شورای تحول باید از همه ظرفیت هایش به خوبی استفاده کند.
وی با اشاره به این که باید سرعت کارمان را در این حوزه افزایش دهیم افزود: باید از تجارب مثبت بشری در این عرصه استفاده کنیم.
ضرورت انطباق علوم انسانی با علوم اسلامیدبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: حوزه علوم انسانی باید منطبق بر علوم اسلامی باشد.
مخبر دزفولی در پاسخ به سوال دیگری مبنی براینکه چه برنامه ای برای تقویت سبک زندگی ایرانی- اسلامی دارید گفت: حکم قبلی رهبر معظم انقلاب به شورا در زمینه طراحی سبک زندگی ایرانی- اسلامی بود به طوری که گروه های مشخصی در حال کار در این حوزه هستند.
وی با تاکید براینکه جز به جز کار در این عرصه دنبال می شود،ادامه داد: باید در نحوه رانندگی مردم چاره اندیشی کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که بخش هایی تدارک دیده شده که باید در مسیر چارچوب های در راستای سبک زندگی ایرانی اسلامی قدم برداریم.
ورود به عرصه های مختلف در راستای زندگی اسلامی- ایرانیمخبر دزفولی با اشاره به بحث قرآن و جمعیت و یا همچنین اسباب بازی در راستای زندگی ایرانی- اسلامی افزود: لازم است به طور ویژه در این عرصه کار کنیم.
وی با اشاره به این که هنوز به جمع بندی در این عرصه نرسیده ایم گفت: مجموعه ای از دوستان مشغول کار در این حوزه هستند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به نظام ملی نوآوری گفت: نظام ملی نوآوری جزیی از نقشه جامع علمی کشور محسوب می شود به گونه ای که بدون نظام ملی این نقشه ناقص است.
ضرورت توجه به نظام ملی نوآوری در کشورمخبر دزفولی با اشاره به این که بسیاری از کشورها عقب ماندگی های خود را با نظام نوآوری پوشش می دهند،اظهار داشت: باید نظام های نوآورانه ای را در کشورمان تبیین کنیم.
وی با اشاره به این که باید به تکمیل نظام ملی نوآوری بپردازیم گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی دوره های گوناگونی را پشت سر گذاشته است به طوری که در دوره ای این نظام در جهت حل مشکلات قدم برمی داشت.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که در دوره ای کارهای کلان از سوی این شورا به عمل می آمد گفت: در دوره ای عده ای در بازه زمانی مطرح می کردند که این شورا در امر اجرایی نباید دخالت کند بلکه باید سیاستگذار باشد.
مخبر دزفولی با اشاره به این که سیاست خوب است گفت: اگر سیاست ها به خوبی تدوین شود مسیر خوبی را طی خواهند کرد.
وی با اشاره به این که در طول 7، 8 سال اخیر نگاه قرارگاهی به شورا می شد،افزود: در دوره های مختلف این شورا به بلوغ رسیده است به طوری که در دوره ای دیده شد که اگر این شورا قرارگاه باشد باید به گونه دیگر عمل کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که این شورا به لحاظ کلی قابل مقایسه با مجلس نیست،اظهار داشت: مصوبات شورا اجرایی می شود.
مخبر دزفولی با اشاره به این که مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی می شود،افزود: رئیس مجلس مسئول قوه بزرگی است که در حال انجام وظایف محوله است.
وی با اشاره به این که اگر در اجرا اشکالی به وجود می آید،درصدد کم کردن آن ها قدم برخواهیم داشت،گفت: ان شالله اختلافات کم شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که شورا هیچ کدام از اهرم های مجلس را ندارد،ادامه داد: با توجه به تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی اجرای مصوبات شورا جزو وظایفمان است.
در جهت عملیاتی کردن مصوبات شورا گام برمی داریممخبر دزفولی با اشاره به این که شورای انقلاب فرهنگی هیچ کدام از اهرم های نظارتی هم چون بودجه و سوال را ندارد افزود: هم چنان در جهت عملی کردن مصوبات شورا پیش می رویم.
وی با تاکید براینکه باید روز به روز باید در مسیر همدلی گام برداریم ادامه داد:رئیس جمهور، رئیس قوه قضاییه، رئیس مجلس نیز اهتمام ویژه ای به این شورا دارند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به این که باید بتوانیم در مسیر مطالبات جدید رهبری گام برداریم گفت: باید بتوانیم از این آزمایش سربلند بیرون بیاییم.
مخبر دزفولی با اشاره به این صداوسیما همدلی بسیار خوبی را با ما داشتند،گفت:بسترهای فرهنگی برای مصوبات شورا در نظر گرفته شده که از سوی کارشناسان مختلف باید به آن توجه ویژه شود.
وی گفت: باید از سوی رسانه ملی پشتیبانی خوبی اتفاق بیفتد.
برای دیدن فیلم و تصاویر اینجا کلیک کنید. انتهای پیام/