به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 29 مهر 1393 خورشیدی برابر با 26 ذی الحجه 1435 هجری و 21 اکتبر 2014 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخی امروز از این قرار است:
روز صادرات
صادرات امروزه به عنوان بخش مهمی ازاقتصاد جوامع، روند روبه رشدی را درکشورهای توسعه یافته ازآن خود کرده است. میزان تولید ناخالص ملی امروزه دیگروابستگی مستقیمی به میزان صادرات آن کشور دارد لذا هرچه میزان صادرات یک کشوربیشتروهمچنین نحوه ارتباط آن با کشورهای دیگرروبه گسترش وتعامل قرارگیرد بی شک میزان توسعه یافتگی کشور نیز مورد بررسی قرار می گیرد. در جمهوری اسلامی ایران نیز سالهاست که بر صادرات غیر نفتی تاکید می شود. به گفته بر خی کارشناسان وابستگی شدید تولید داخل و صادرات به درآمد نفت و تزلزلی که در سالیان گذشته در قیمت نفت وجود داشته، روی آوری اقتصاد کشور را به سوی صادرات غیر نفتی اجتناب ناپذیر کرده است. البته در سالهای اخیر در آمدهای ارزی حاصل از صادرات غیر نفتی کشور به طور معتنابهی افزایش یافته است.
درگذشت "جواد قوام پور" ادیب و شاعر (1369 ش)
جواد قوام پور مشهور به هاتفی اصفهانی ازشاعران خوش قریحه ایران در 77 سالگی درگذشت. قوام پور درسمنان بدنیا آمد و بعد ازاتمام تحصیلات عالی، به مطالعه علوم و معارف اسلامی مشغول شد. دوره شاعری شادروان هاتفی اصفهانی را به دو بخش قبل و بعد از انقلاب اسلامی می توان تقسیم کرد. ازهاتفی اصفهانی مجموعه شعری بنام «ندا دل» بجای مانده که در دو جلد چاپ و منتشر شده است.
تصویب قرارداد منعقده بین ایران و کنسرسیوم نفت در مجلس شورای ملی (1333 ش)
چند ماه پس از کودتای 28 مرداد 1332، سپهبد زاهدی، نخست وزیر وقت برای جلب کمکهای غرب، از آنان برای سرمایهگذاری در صنعت نفت ایران دعوت نمود. پس از چند دور مذاکره در نهایت قراداد ایران و کنسرسیوم در 28 شهریور 1333 ش بین نمایندگان دو طرف امضا شد و در 29 مهر همان سال در مجلس شورای ملی به تصویب رسید. مدت این قرارداد 25 سال و قابل تمدید به سه دوره پنج ساله یعنی چهل سال بود. این قرارداد که تقریباً چهار سال پس از تصویب قانون ملی شدن صنعت نفت ایران و خلع ید اجانب امضا شد، به هیچ وجه جوابگوی خواستههای ملت ایران نبود. پرداخت غرامت سنگین به شرکت سابق انگلیسی، با توجه به واگذاری چهل درصدی سهام کنسرسیوم به آن به منزله حد اعلای امتیازی بود که دولت انگلستان به دست آورد. همچنین دولت آمریکا نیز خود را وارد معرکه نمود و در غارت نفت ایرن شریک و سهیم شد. پس از تصویب این قرارداد، مخالفتها از طرف مردم و روحانیون از جمله آیتاللَّه کاشانی که خود سهم مهمی در ملی شدن صنعت نفت داشت، ابراز گردید و دکتر مصدق نیز از زندان، با آن به مخالفت برخاست. در نهایت، غارتگران بینالمللی، ظاهراً در چهارچوب قانون ملی شدن صنعت نفت و در اصل برای استثمار ایران و حفظ منافع خود، بار دیگر سلطه خود را بر نفت ایران برقرار کردند و بیست و پنج سال به چپاولگریهای خود ادامه دادند.
اعتصاب کارگران و کارکنان صنعت نفت ایران (1357 ش)
در ادامه مبارزات اسلامی مردم مسلمان ایران بر ضد رژیم استبدادی شاه، کارگران و کارکنان صنعت نفت ایران، اعتصابات سراسری خود را آغاز کردند. بر اثر این اعتصاب، صدور نفت ایران به خارج قطع شد و این به معنای محروم شدن رژیم شاه از مهمترین منبع درآمدش بود که موجب شد فشاری شدید بر رژیم خودکامه پهلوی وارد گردد. علاوه بر این، قطع صادرات نفت ایران به جهان، سبب افزایش شدید قیمت نفت شد. این اعتصاب با تهدید و ارعاب رژیم پایان نیافت و تا سرنگونی رژیم وابسته شاه، به طول انجامید. مردم انقلابی ایران نیز با وجود مشکلات ناشی از کمبود نفت، از این اعتصاب حمایت کردند.
پایان جنگ دوم ایران و روس با شکست "عباس میرزا" ولیعهد فتحعلی شاه قاجار (1242 ق)
عهدنامهی گلستان که در پی شکست ایران از روسیه در جنگ اول دو کشور به امضا رسید، مرز بین ایران و روسیه را به درستی معین نکرده بود. از این رو نارضایتی مردمِ نَواحی ایرانی تَمَلُّک شده توسط روسها، باعث شد که شعلهی جنگ، بار دیگر فروزان شود. در ابتدا، پیروزی باقوای ایران بود، ولی بعدها، نیروهای روسی، ضربات سختی وارد آورده و بر اثر خیانت و نیز بدگویی بعضی از افراد، سپاه ایران شکست را پذیرا شد. تسخیر قلعهی عباس آباد توسط روسها، امید ایران را به یأس تبدیل کرد و خواهان صلح گردید. پس از آن قرارداد ترکمانچای منعقد شد که به مراتب از عهدنامهی گلستان شومتر بود. به موجب این قرارداد، ولایات وسیعی از ایران به روسیه الحاق گردید و امتیازات فراوانی به این دولت تعلق یافت.
رحلت حکیم و فیلسوف شهیر "سیدمحمدکاظم لواسانی" معروف به "عصّار" (1394 ق)
سیدمحمدکاظم حسینی لواسانی تهرانی معروف به عصار فرزند سیدمحمد، از علما، حکما و فلاسفهی بزرگ قرن چهاردهم هجری قمری و از معاصرین میرزا مهدی آشتیانی، احمد آشتیانی و فاضل تونی بوده است. وی تحصیلات خویش را در ایران و نجف گذراند و در محضر استادانی چون آخوند خراسانی و سیدُالسّالکین احمد تهرانی حائری، به مدارج عالی اجتهاد رسید و مدت 14 سال درنجف به تدریس مشغول بود. علامه عصّار علاوه بر اطلاع جامع در فقه و اصول، در فلسفه نیز متبحر بلکه مبتکر و محقق بوده و علامه شعرانی و رفیعی قزوینی از او به نیکی، تجلیل کردهاند. از استاد، به ملاصدرای زمان نام برده شده است. علامه عصّار پس از بازگشت به تهران مامور تدوین قانون مدنی ایران گشت. استاد ضمن تدریس اسفار در مدرسهی سپهسالار، استاد فلسفهی دانشکدهی حقوق و ادبیات نیز بوده و اعتقاد داشت دانشگاهها باید از مباحث علمی و فقهی برخوردار باشند. از این عالم روشنفکر، آثار ارزشمندی چون تفسیر فاتِحَةُ الْکتاب، رسالهای در وحدت وجود، رسالهای در جبر و اختیار، رسالهای در بداء و کتاب تَذْکرَةُالْمُتَّقین به جای مانده است. سیدمحمد کاظم حسینی لواسانی تهرانی، این استاد و فیلسوف بزرگ شرق در شب پنجشنبه برابر با 19 دی 1353 شمسی دار فانی را وداع کرد و در مقبره ابوالفتوح رازی در ری مدفون گردید.
ولادت دانشمند برجسته "بهاءالدین عاملی" معروف به "شیخ بهایی" (953 ق)
شیخ بهاءالدین محمد عاملی معروف به شیخ بهایی از شاگردان شهید ثانی و یکی از علمای بزرگ شیعه و از افتخارات جهان اسلام میباشد. وی در سال 953 قمری در بعلبک لبنان به دنیا آمد و در طول حیات پربار خویش، مسافرتهای زیادی به نقاط مختلف جهان داشت و از محضراساتیدی برجسته در رشتههای گوناگون استفاده نمود. شیخ بهایی در بسیاری از علوم مانند هیئت، نجوم، ریاضیات، تفسیر قرآن، فقه، اصول، علم حدیث، ادبیات فارسی و عربی، طب و مهندسی متبحّر بود و در تمامی آنها کتبی را به رشتهی تحریر در آورد. وی اولین کسی است که یک دوره فقه غیر استدلالی به زبان فارسی نوشت. از صفات بارز شیخ بهایی بیاعتنایی به دنیا و دوری از ریاکاری است که با وجود داشتن مقامات بالای علمی و مناصبی چون شیخالاسلامی، به سوی علایق مادی گرایش پیدا نکرد. از شاگردان او میتوان به ملاصدرا، ملامحمد تقی مجلسی و محقق سبزواری اشاره نمود. شیخ بهایی دهها اثر ارزنده از خود به جای گذاشته است که: کشکول، اسرارُالبلاغه، اِثنی عَشَریات خَمْس، اَربعین حدیثاً، جامع عباسی، عینُ الحیوة، بحرالحساب و... از آن جملهاند. آثار علمی و مهندسی شیخ بهایی را میتوان در جای جای اصفهان مشاهده نمود. شیخ بهایی در 12 شوال 1030 قمری پس از یک بیماری چند روزه به سرای باقی شتافت و در مشهد مقدس به خاک سپرده شد.
کشف تنگه ماژلان در امریکای جنوبی توسط "ماژلان" دریانورد پرتغالی (1519 م)
سفر تاریخی دور دنیای" ماژلان "دریاسالار و کاشف بزرگ" پرتغالی - اسپانیایی "آغاز شد. در این روز ماژلان با جلب حمایت چارلز پادشاه اسپانیا با 5 کشتی از بندر" سان لوکار "در اسپانیا عازم سفر شد در 29 نوامبر 1519 نزدیکی" پرنامبوکو "به آمریکای جنوبی رسید و در 21 اکتبر 1519 تنگه ماژلان را کشف کرد.
تولد "آلفرد نوبل" دانشمند سوئدی و مخترع دینامیت (1833 م) (ر.ک: 10 دسامبر)
آلفرد برنارد نوبل (۲۱ اکتبر ۱۸۳۳، استکهلم، سوئد – ۱۰ دسامبر ۱۸۹۶، سانرمو، ایتالیا) شیمیدان، مهندس، مبتکر و اسلحه ساز سوئدی است که به عنوان مخترع دینامیت شناخته میشود. او از سال ۱۸۹۴ تا روز فوتش صاحب اسلحه سازی بزرگ بوفورس بود و در تغییر آن از یک کارخانه ذوب آهن به یک توپخانه سازی مدرن و یک کارخانه تولید مواد شیمیایی نقشی اساسی داشت. وی در آخرین وصیت نامه خود سرمایه حیرت انگیزش را برای تامین هزبنههای جایزهی نوبل اختصاص داد. عنصر شیمیایی نوبلیم به احترام او نامگذاری شدهاست.
اختراع لامپ برق توسط "توماس آلوا ادیسون" مخترع شهیر امریکایی (1879 م)
در نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی علاوه بر اختراعات متعدد در جنبههای گوناگون علمی، در استفاده از نیروی برق برای ایجاد روشنایی و حرارت و به کار انداختن موتورهای کارخانهها و وسایل حمل و نقل نیز پیشرفتهای بزرگی به دست آمد. البته کشف نیروی برق مربوط به قرن شانزدهم و هفدهم است و نخستین وسایل برقی نیز در قرن هجدهم و نیمه اول قرن نوزدهم مورد استفاده قرار میگرفت. ولی بهرهبرداری گسترده از نیروی برق و اختراع لامپ الکتریکی به صورت امروزی، مربوط به مخترع معروف امریکایی توماس آلوا ادیسون است که بسیاری از اختراعات دیگر در زمینه تلگراف، تلفن و دستگاه گرامافون و عکاسی و فیلمبرداری و... نیز مدیون اوست. ادیسون اختراعات زیادی داشت اما ساختن لامپ برقْ در 21 اکتبر 1879 م، بزرگترین اختراع او به شمار میرفت و همین ابداع بود که ادیسون را به اوج شهرت رساند. گرچه او در مدتی متجاوز از نیم قرن، با نهایت کارآمدی و فعالیت مشغول بود، اما هیچ یک از اختراعات و ابداعات دیگرش، تا این حد مهم و جالب و هیجانانگیز نبود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید