پایگاه اینترنتی مؤسسه علوم و امنیت بین المللی (ISIS)، خلاصه ای از گزارش‌های خود را درباره مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 منتشر کرد.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران،  چکیده متن "خلاصه گزارش‌ها و توصیه های مؤسسه علوم و امنیت بین المللی (ISIS) درباره مذاکرات ایران و گروه پنج بعلاوه یک بر سر توافق بلند مدت" که در تاریخ بیست و دوم سپتامبر سال 2014 میلادی منتشر شده، به این شرح است:

ایران و گروه پنج بعلاوه یک در بیست و چهارم نوامبر به توافقی رسیدند که "طرح مشترک اقدام" نام داشت؛ در این توافق، برخی اقدامات موقت که دو طرف، هنگام مذاکره برای دستیابی به راهکار جامع و بلند مدت باید آنها را انجام دهند، تشریح شده است. بر اساس طرح مشترک اقدام؛ هدف نهایی، دستیابی به «راهکار بلند مدت، جامع و مورد توافق دو طرف است که تضمین می‌کند برنامه هسته ای ایران کاملاً صلح آمیز» خواهد بود. 

ابتدا، تاریخ بیستم ژوئیه سال 2014 میلادی به عنوان ضرب الاجل مذاکرات در نظر گرفته شد که البته راهکار جامع تا این تاریخ حاصل نشد. در عوض، تمهیدات طرح مشترک اقدام به همراه برخی اقدامات موقت دیگر تا روز بیست و چهارم نوامبر سال 2014 میلادی تمدید شد. 

خلاصه پژوهش ها نشان می دهد که دستیابی به چنین توافق حامعی امکان پذیر است و درباره انواع شروط لازم برای چنین توافقی بحث می کند. 


*** راهکار جامع الگو یا توافق بلند مدت 
مؤسسه علوم و امنیت بین الملل در ماه ژانویه سال 2014 میلادی، بر اساس مجموعه ای از جلسات بحث و فعالیت کارگروه های خود، الگویی از راهکار جامع را برای اطمینان از اینکه برنامه هسته ای ایران کاملاً صلح آمیز است، ارائه کرد. در این نمونه از توافق، تلاش ویژه ای شده بود که محدودیت های ایران در زمینه غنی سازی و برنامه های راکتور آب سنگین، میزان ذخایر اورانیوم کم غنی شده و طول دوره توافق بلند مدت، شناسایی شود. 

به موازات پیشرفت مذاکرات، مؤسسه علوم و امنیت بین الملل نیز پنج مسئله را ارائه کرد که در توافقنامه جامع با ایران نباید بر سر آنها مصالحه کرد. دوره توافقنامه هسته ای موقت بر اساس طرح مشترک اقدام در روز بیستم ژوئیه سال 2014 میلادی به پایان رسید، اما هنوز توافق جامع حاصل نشده بود. مؤسسه علوم و امنیت بین الملل در جلسات گفتگوی متعددی که با حضور مقامات بلند پایه از شش کشور مذاکره کننده (گروه پنج بعلاوه یک) برگزار کرد، به این نتیجه رسید که در توافق آینده باید این اصول رعایت شود: 1- داشتن زمان واکنش کافی در صورت بروز تخلف 2- ترسیم برنامه هسته ای به شکلی که پاسخگوی نیازهای عملی ایران باشد 3- محدودیت ها باید به اندازه کافی بازگشت ناپذیر باشند 4-شروط ثابت و 5- راستی آزمایی به اندازه کافی. 


*** ذخایر اورانیوم کم غنی شده با درجه خلوص نزدیک به بیست درصد
یکی دیگر از مسائل مهم، ذخایر هگزافلوراید اورانیوم کم غنی شده با درجه خلوص نزدیک به بیست درصد است. گرچه تعهد ایران برای تبدیل هگزافلوراید اورانیوم کم غنی شده با درجه خلوص نزدیک به بیست درصد به اکسید در کوتاه مدت اهمیت دارد،اما در بلند مدت میزان کل ذخایر تبدیل شده نیز به همان اندازه مهم است. 


*** تحقیق و توسعه سانتریفیوژها 
مسئله دیگر، محدودیت ها برای فعالیت های ایران در حوزه تحقیق و توسعه سانتریفیوژها است. 


*** اطلاعات بیشتر درباره پیشینه فعالیت هسته ای 
آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره اجرای طرح مشترک اقدام و پادمان برنامه هسته ای ایران، گزارش های دوره ای منتشر می‌کند که لینک آن را در این بخش مشاهده می‌کنید. عناوین چهار گزارش فصلی اخیر آژانس درباره پادمان‌ها و ارزیابی‌های مؤسسه علوم و امنیت بین‌الملل از آنها در اینجا آورده شده است: 
1- اجرای توافق پادمانی اِن پی تی و تمهیدات مرتبط قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران، چهاردهم نوامبر سال 2013 میلادی  (ارزیابی مؤسسه علوم و امنیت بین الملل از گزارش پادمانی در نوامبر سال 2013)
2-اجرای توافق پادمانی اِن پی تی و تمهیدات مرتبط قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران، بیستم فوریه سال 2014 میلادی
(ارزیابی مؤسسه علوم و امنیت بین الملل از گزارش پادمانی در فوریه سال 2014 میلادی)
3-اجرای توافق پادمانی اِن پی تی و تمهیدات مرتبط قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران، بیست و سوم ماه مه سال 2014 میلادی (ارزیابی مؤسسه علوم و امنیت بین الملل از گزارش پادمانی در ماه مه سال 2014 میلادی)
4-اجرای توافق پادمانی اِن پی تی و تمهیدات مرتبط قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل در جمهوری اسلامی ایران، پنجم سپتامبر سال 2014 میلادی
(ارزیابی مؤسسه علوم و امنیت بین الملل از گزارش پادمانی در ماه سپتامبر سال 2014 میلادی)



انتهای پیام./
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار