رئیس جمهوری صبح امروز در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در دانشگاه تهران حضور یافت.

به گزارش خبرنگار دولت باشگاه خبرنگاران، حجت‌الاسلام‌والمسلمین حسن روحانی رئیس‌جمهوری در مراسم نمادین آغاز سال تحصیلی دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور که در دانشگاه تهران در حال برگزاری است، با بیان اینکه امسال مقارن با هشتادمین سال تاسیس دانشگاه تهران است،‌ اظهارداشت: تاسیس دانشگاه تهران از لحاظ علم و دانش از اهمیت خاصی برخوردار است و توسعه جامعه ما یکی از آثار این تحولات بود که در انقلاب مشروطه در کشور ما رخ داد.  
 
وی افزود: انقلاب مشروطه که به معنای حرکت مردم برای حکومت قانون بود و درپی آن تاسیس حکومت قانون در سایه فعالیت‌های مجلس شورای ملی، تاسیس بانک ملی ایران به عنوان نهاد مهم اقتصادی و همچنین در کنار تاسیس دانشگاه تهران بود، در همین مکانی که معروف به باغ جلالیه بود رخ داد.  
 
رئیس جمهور اسلامی ایران با اشاره به اهمیت دانشگاه تهران در سالیان متوالی و ظهور دانشگاه‌های جدید در علوم مختلف، تصریح کرد: بنده دانش آموخته همین دانشگاه هستم و این به عنوان خاطره است. دانشگاه تهران حلاوت و عظمت خاص خود را دارد و امروزه دانشگاه‌های بزرگ دیگری هستند که هرکدام در علم و دانش سرآمد بوده و دانشگاه تهران ترکیبی از بزرگان و فرهیختگان از مدرسه دالفنون امیرکبیر تا مدرسه صنایع و هنرهای کمال الملک و مدرسه سیاسی دهخدا را در بر گرفته است که از قدیم دارای تبحر بالایی بودند.  
 
دکتر روحانی با اشاره به اهمیت دانشگاه تهران به عنوان مرکز علمی اساتید علوم کهن و جدید، تصریح کرد: دانشکده حقوق و علوم سیاسی از اهمیت بالایی از نظر مظاهر وجود دانشمندان برخوردار بود و این توانایی حتی بیش از دانشکده الهیات که اساتید بزرگی مثل شهابی‌ها، گرجی‌ها، کاتوزیان‌ها و... را بهره می‌بردند، بود.  
 
رئیس جمهوری اضافه کرد: دانشگاه تهران به عنوان مظهر تلفیق علوم یکی از مراکز رشد علم و دانش در این سرزمین بود.  
 
وی با اشاره به اهمیت علم به عنوان یک سنت جاریه تصریح کرد: اساسا روزی علم رشد پیدا کرد که حکمت ایرانی با فلسفه یونانی و حکمت اسلامی در هم تلفیق شدند.

* اسلامی کردن به معنای حذف علوم نیست

رئیس جمهور اسلامی ایران با بیان اینکه علوم جدید و قدیم همچون جوی قطرات جویباری کنار هم بودند که رودخانه عظیمی را بوجود بیاورند، گفت: ما نمی‌توانیم علمی را کنار بگذاریم و از آن به سادگی عبور کنیم، حتی علوم بشری می‌تواند و باید ابطال پذیر باشد، زیرا روزی تائید می‌شود و فردای آن روز علمی بالا‌تر و نکته جدیدی اثبات می‌شود.  
 
دکتر روحانی با بیان اینکه تحول علمی در سایه نقدپذیری علمی است، اظهار داشت: در نظرات فقهی و دینی نیز جای نقد وجود دارد و همچون ابوعلی سینا که با تالیف کتاب «اصالة الحیاة» علوم فقهی را به اثبات رساند، اما چندی بعد توسط دانشمندان این نظریه رد شد و کتاب اصالة الوجود تالیف شد.  
 
وی ادامه داد: وحی الهی هم فهمش تغییر می‌کند، ممکن است امروز ما به نوعی از این فهم برسیم و فردا به فهمی عمیق‌تر دست پیدا کنیم.  
 
رئیس جمهور با بیان اینکه لذت بردن از علم صرفا با تحقیقات علمی به وجود می‌آید گفت: اسلامی کردن علوم به آن مفهوم نیست که دانش بشری را به کلی کنار بگذاریم و این را باید بدانیم که علم باید نقد شود و نباید حذف شود.  
 
دکتر روحانی در ادامه اظهار داشت: یکی از اشکالات ما این است که می‌خواهیم علمی را حذف کنیم، اما این را باید بدانیم که علم حذف نشدنی است و فقط می‌توانیم با سخنی دقیق‌تر و مطلبی علمی‌تر آن نکات قبل را مورد نقد یا ابطال قرار دهیم.  
 
وی در ادامه به بیان حرکت علمی دولت پرداخت و گفت: مجموع حرکت علمی ما اکنون حرکتی مطلوب است و دولت وعده‌هایی که به دانشگاه داده فراموش نکرده است و به بخشی از آن جامه عمل پوشانده است.  
 
رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: امروز سخنرانی تشکل‌های دانشجویی در برنامه گنجانده نشده است که مایه تاسف است، زیرا هدف بنده از آمدن به دانشگاه بیشتر شنیدن است تا حرف زدن، زیرا نقد دانشجویی زیبایی بیشتری دارد، زیرا نقدش بی‌غل و غش است.

* حیات دانشگاه به نقد و بیان نظرات متفاوت است

وی اضافه کرد: حیات دانشگاه به نقد و بیان نظرات متفاوت است و نباید از اینکه اساتید ما نظرات متفاوتی را بیان می‌کنند بترسیم، چرا که سخن متفاوت از سخن مغرضانه متفاوت است.  
 
رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: سختگیری‌های بی‌مورد منجر به عدم تساهل، عدم تساهل منجر به رانده شدن افراد لایقی که بیانشان صریح است می‌شود و از طرفی سخت گیری‌ها منجر می‌شود تملق گو‌ها بالا بیایند.  
 
دکتر روحانی با تاکید بر اینکه نگذاریم در دانشگاه فضای تملق باز شود، ادامه داد: دلمان نمی‌خواهد که جمعیت حدود ۸۰ میلیونی ایران تبدیل به ۱۶۰ میلیون شوند به طوری همه دو چهره پیدا کنند.  
 
* آدم‌های بزرگ را به خاطر اشکال کوچک کنار نگذاریم

وی تصریح کرد: حکومت و اداره کشور بدون سعه صدر امکانپذیر نیست، بنابراین بگذاریم افراد حرفشان را بزنند و به خاطر یک اشکال کوچک آدم‌های بزرگ را کنار نگذاریم، چرا که هیچ کس در این جامعه مصون از خطا نیست.  
 
رئیس جمهور کشورمان با بیان اینکه اصل بر برائت است، اظهار داشت: اساس دین و الفبای علوم اسلامی و انسانی ما این است که اصل بر برائت است و همه مردم بیگناه، راستگو هستند، مگر اینکه عکس این قضیه ثابت شود و این امر جزء اصول مسلم موازین دینی و فرهنگی ماست.  
 
وی ادامه داد: متاسفانه در مواقع تصمیم گیری‌های حساس و مهم می‌شنویم که عده‌ای می‌گویند فلانی برای ریاست فلان دانشگاه به مصلحت نیست، بدون اینکه هیچ دلیل و مدرکی ارائه دهند، بنابراین به راحتی نباید با‌ آبروی مردم، به اسم دقت نظر معامله کرد. چرا که این امر موجب از بین بردن آبروی مردم است.

* فردی را که با دلایل ضعیف کنار گذاشته شد به کلاس خود باز گرداندیم

دکتر روحانی با اشاره به اهمیت مسئولیت پذیری گفت: کسی که مسئولیتی را برعهده می‌گیرد، باید مراقب باشد و در طول یکسال تلاشمان بر این بود که فضا را از حالت امنیتی خارج کنیم و دانشگاه هرچه بیشتر از فضای امنیتی فاصله بگیرد.  
 
وی با اشاره به مشی دولت در زمینه ایجاد آرامش در دانشگاه‌ها اضافه کرد: تلاش ما بر این بود که اگر فردی با دلایل ضعیف کنار گذاشته شده به کلاس خود بازگردد.  
 
رئیس جمهور کشورمان با اشاره به اهمیت اظهار نظر اساتید و دانشجویان در مسائل مختلف کشور تصریح کرد: دانشجویان و اساتید باید علاوه بر مسائل مروبط به سیاست خارجی، در زمینه‌های شرایط آب و هوایی، محیط زیست، خشکسالی، کم آبی و بی‌آبی، صادرات و واردات، تعادل میان مراکز استان‌ها و پیرامون آن‌ها و مسائل اقتصادی اظهارنظر کنند و ضمنا باید بدانیم که دانشگاه باشگاه سیاسی نیست و باید فضای آرامش بر آن حکمفرما باشد.  
 
وی با اشاره به شباهت دنبال کردن علوم در ایران و دنیا تصریح کرد: در تمام علوم مختلف مثل IT، ICT، بیوتکنولوژی، نانو و علوم فضایی و هسته‌ای نحوه کار ما با دنیا تفاوت ندارد.  
 
دکتر روحانی با اشاره به دنبال کردن فعالیت‌های صلح آمیز هسته‌ای، تصریح کرد: شیوه تولید سوخت هسته‌ای در ایران و دنیا مشابه است و ما به دنبال سلاح کشتار جمعی نیستیم و آنرا برخلاف موازین دینی و اسلامی خود می‌دانیم.  
 
رئیس جمهور کشورمان با اشاره به وجود مشکل در بخش محیط زیست و بحران کم‌ آبی، گفت: در این زمینه‌ها تنها دولت مسئول نیست و باید همه دست به دست هم دهیم تا مشکل حل شود و در این زمینه همه مسئول هستیم.  
 
وی با اشاره به اهمیت دانشگاه به عنوان محل ساخت انسان‌های مسئول و مشارکت جو تصریح کرد: دانشگاه محل مدرک گرایی نیست و نیاز است در عرصه‌های علم پایه و کاربردی فعالیت کنیم و در چارچوب اخلاق علمی باشد و دولت در این زمینه متحمل پرداخت هزینه شده است.  
 
* برای رای نیاوردن فرجی‌دانا اظهار تأسف می‌کنیم

دکتر روحانی با اشاره به استیضاح دکتر فرجی دانا به عنوان یکی از وزرای عالم و دانشمند، تصریح کرد: البته حق مجلس شورای اسلامی این است که با استیضاح به وزیری رای ندهد، اما ما نیز حق خود می‌دانیم تا تاسف خود را در این زمینه اعلام کنیم.

رئیس جمهور کشورمان گفت: وقتی آن همه اساتید دانشگاه برای ما نامه می‌نویسند که دکتر فرجی دانا لیاقت تصدی پست ریاست وزارتخانه علوم را دارد، آیا من با فشار باید کاری کنم که ایشان استعفا کند؟  
 
وی با بیان اینکه در طول یکسال این وزارتخانه ۴ وزیر و سرپرست را تجربه کرده است، گفت: ما ابتدا با آقای نیلی منفرد گفتیم که این پست را قبول کند، اما ایشان توسط مجلس شورای اسلامی رای نیاوردند، سپس آقای توفیقی سرپرست این وزارتخانه شد و از یمین و یسار به ما فشار آوردند که ایشان را معرفی نکنیم و ما قبول کردیم و سپس آقای فرجی دانا را آوردیم که «بورسیه و ما ادراک بورسیه!»  
 
دکتر روحانی ادامه داد: بنده از روز اول که دکتر نجفی به عنوان سرپرستی این وزارتخانه قبول به خدمت کردند، به ایشان گفتم که باید مسئله بورسیه را به طور جدی دنبال کنند.  
 
* با مقاله‌های علمی به ثروت و قدرت نمی‌رسیم

رئیس جمهور کشورمان در رابطه با تولید علم در کشور اظهار داشت: قدم‌های مهمی دانشجویان ما در تولید علم برداشته‌اند و این را باید بدانیم که با مقاله‌های علمی ما به ثروت و قدرت نمی‌رسیم، زیرا هدف ما اکنون رسیدن به ثروت و قدرت است.  
 
وی افزود: تالیف مقاله‌های علمی همچون حلقه‌ای است که باید برای تولید زنجیر با حلقه‌های دیگر اتصال پیدا کند و این را باید بدانیم که مقاله نوشتن ارزشمند است و باید مقاله نوشتن را با حلقه‌های بعدی تکمیل شود و دانشگاه باید با مراکز تحقیقاتی، صنایع و تولیدکنندگان متصل شود.  
 
دکتر روحانی بیان داشت: امروزه ۶ درصد از جمعیت کشور ما دانشجوست و باید با اتصال دانشگاه به صنعت برای دانشجویان اشتغال ایجاد کنیم.  
 
رئیس جمهور کشورمان افزود: در صورتی کشور ما پیشرفت می‌کند که ما با دنیا در تعامل باشیم که این تعامل صرفا در سیاست خارجی نیست و باید در بحث علمی نیز این تعامل وجود داشته باشد که ما اکنون به فکر ساخت شبکه‌IT با کمک یکی از کشور‌ها در کشور هستیم.  
 
وی تصریح کرد: دنیای امروز دنیای رقابت است و اگر در این زمینه عقب بیفتیم استقلال و قدرت ملی ما زیرسوال می‌رود.  
 
* رئیس جمهور در حوزه امنیت ملی متخصص است

دکتر روحانی افزود: برخی می‌گویند اگر با خارج تماس داشته باشیم و اساتید ما به خارج بروند ممکن است یک نفر به جاسوسی بپردازد، بیایید از این بهانه جویی‌ها دست برداریم و نگران نباشید، چرا که رئیس جمهور در حوزه امنیت ملی متخصص است.  
 
رئیس جمهور کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: بگذاریم ارتباطات وجود داشته باشد، به طوری که دانشجویانمان را یک ترم به خارج از کشور بفرستیم و اگر از برخی از کشور‌ها هراس داریم، بیایید از کشورهای همسایه شروع کنیم، همچنین دانشگاهی تاسیس کنیم که زبانش انگلیسی باشد تا بتوانیم دانشجویان خارجی را جذب کنیم.  
 
برای دیدن تصاویر اینجا کلیک کنید.
انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار