به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران، این بدان معناست که سوریه کشور عمدتا مسلمان منطقه ، اكنون توسط برنده جایزه صلح نوبل 2009 ، باراک اوباما ، پس از افغانستان، پاکستان، یمن، سومالی، لیبی و عراق، هفتمین كشور قربانی اوباما است.
با در نظر گرفتن عملكرد اوباما در كشورهای فوق چنین میتوان استنباط كرد كه آمریكا هر كشوری را كه بخواهد، هر موقع بخواهد و به هر دلیلی ، میتواند بمباران كند ، حتی با مخالفت كنگره در ماجرای لیبی ، رئیس جمهور امریكا میتواند با اختیارات خود ، مستقل عمل كند .
یک سال پیش ، مقامات دولت اوباما اصرار داشتن که بمباران و حمله به بشار اسد یک ضرورت اخلاقی و استراتژیک است . در حال حاضر ، اوباما معتقد است ، دشمنان اسد را در خاك سوریه بمباران میكند(!). هدف واقعی امریكا از بمباران سوریه هر چند كاملا مشخص نیست ، اما حقیقت امر این است كه آمریكا همیشه در جنگ بوده و خواهد بود .
شش هفته پس از حملات هوایی آمریکا ، عملا داعش به افزایش نیروهای خود سوق داده شده است و تاكنون تاثیر چندانی بر مهار آن نداشته است. ایالات متحده به خوبی میداند که چه چیزی به تحریك و تقویت احساسات ضد آمریکایی كمك میكند (و در نتیجه افراط گرایی ضد آمریکایی)، دقیقا همان چیزی است که مرتبا مرتکب آن شده است؛ "تجاوز نظامی واشنگتن در منطقه". ایجاد و تقویت دشمنان از ویژگیهای آن است. (نیروهای نیابتی)
این همان چیزی است كه دلایل حضور نظامی و بی پایان جنگ را برای آمریكا توجیه میکند.
سوریه در یك جنگ نیابتی و با دخالت حامیان آن درگیر است و حضور نظامی آمریكا برای شكست دادن داعش هرگز جنبه اخلاقی نداشته است . در فاجعه لیبی و "مداخله" آمریکا در این کشور نشان میدهد كه آمریكا برای اهداف بشر دوستانه لیبی را بمباران نكرده است . انسان گرایی ادعا و بهانه است ، نه هدف .
*** جنگهای نیابتی سوریه
دکتر اسعد ابوخلیلی استاد علوم سیاسی در دانشگاه کالیفرنیا در این مورد مینویسد :
جنگ سوریه یک جنگ صرفا نیابتی نمیباشد . این جنگ ، یک بعد قوی داخلی در سوریه دارد، اما توسط لایههای مختلف و ابعاد مداخله خارجی و برنامههای پنهان پیگیری میشود. ابتدا هزاران نفر از مردم سوریه در اعتراض به دولت بشار اسد به تظاهرات پرداختند، اما جنبش اعتراضی مدنی سوریه به خودی خود قابلیت گسترش اینچنینی نداشت ، بلكه رسانههای غربی بر این امر و در كنار حمایت مالی نظامی غرب از شورشیان افراطی ، به آن دامن زدند . همزمان با جنبش اعتراضی در سال 2011 به نام پدیده موسوم به "بهار عربی"، ترکیه و رژیمهای خلیج فارس ، گروههای شورشی مسلح را برای کمک به سرنگونی نظام بشار اسد ایجاد كردند . ابعاد داخلی جنگ سوریه ، در حال حاضر احتمالا به خاطر ائتلاف جنگ جهانی و منطقهای به حاشیه رانده شده است .
جنگ های نیابتی در سوریه امروز را میتوان به شرح زیر خلاصه كرد :
۱. جنگ داخلی وهابی :
هیچ جنگی در درون اسلام در كشور سوریه ، آنطور كه توماس فریدمن و دیگران گفتهاند ، وجود ندارد .در واقع یك شاخه میانه رو و مترقی از اسلام در سوریه وجود دارد و بسیاری از عناصر آن ، خود را با نظام کنونی موضعبندی کردهاند (در یك مسیر) . بر خلاف ادعای اولیه مخالفان خارجی و طرفداران آن در غرب ، هرگز نسخهای از اسلام میانهرو و مترقی در میان گروههای تروریست وجود نداشته است . چگونه ممكن است در حالی که حامیان مالی تروریستهای سوریه ، ترکیه ، قطر و عربستان سعودی هستند همچنین ادعای درست باشد؟ جنگ داخلی وهابی ، منشا اصلی درگیری اعتقادی (افراطی) در سوریه است . رژیم عربستان ، رژیم قطر ، النصرة ( القاعده ) و داعش اعتقادات وهابی دارند و هر كدام برای تسلط بر حوزه جنبش وهابی تلاش دارند .
۲. تنش ایران و عربستان :
دو طرف در یك سلسله تعاملات منطقه با یكدیگر درگیر میباشند ، از یمن تا لبنان و سوریه . مناقشه بر سر تسلط سیاسی و هژمونی نیز مهمترین بخش درگیری عربستان با ایران است .
۳. جنگ شیعه و سنی (با دست های پنهان غرب) :
- به دستور آمریکا و اسرائیل - یك جنگ ساختگی توسط رژیم عربستان به نام جنگ شیعه و سنی تحریک میشود كه عمده دلیل برای آن ، تضعیف اساس حمایت اعراب از حزب الله و ایران در منطقه است .
۴- جنگ روسیه و ایالات متحده :
این جنگ یادآور جنگ سرد است . مناقشه بین دولت روسیه و دولت آمریکا هرگز تا این سطح از تنش ، حتی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی ، نرسیده بود . درگیری این دو كشور در اوکراین و سوریه ، هر دو طرف را به كاربرد ترفندها و روشهای جنگ سرد ، از جمله جنگ نیابتی ، سوق داده است .
۵. درگیری قطر و عربستان :
این دو رژیم وهابی در بسیاری از مسائل منطقه با هم اختلاف دارند ، اما هر دو مایلند به نمایندگی از اسلام سیاسی صحبت کنند . حمایت همه جانبه قطر از اخوان المسلمین و برخی از عناصر افراطی، با حمایت همه جانبه رژیم عربستان از سلفیها و برخی از عناصر اسلام جهادی همراه بوده است . این درگیری دو رژیم ، در ماجرای جبهة النصرة و داعش كاملا مشهود بود .
۶. حزب الله در مقابل "جنبش آینده" :
هر دوی این جنبشهای لبنانی در سوریه ، در حال جنگ با تروریستها هستند . "
7. جنگهای منطقهای بین اخوان المسلمین از یک سو و سلفی ها در طرف دیگر .
این جنگهای نیابتی در حال حاضر مسیر حوادث در سوریه را مشخص میكنند . شعارها که توسط ائتلاف جنگ اکنون مطرح میشود ، صرفا برای توجیه سیاستها و تصمیمگیری کاربران خارجی است .
منابع:
http://english.al-akhbar.com/content/syrian-wars-proxy
https://firstlook.org/theintercept/2014/09/23/nobel-peace-prize-fact-day-syria-7th-country-bombed-obama/
گزارش از سید مجید حسینی
انتهای پیام./