صد روز از به قدرت رسیدن رئیس جمهور مصر ، عبدالفتاح السیسی می‌گذرد . به قدرت رسیدن جنجالی این شخص نظامی با چشم‌انداز جدید ، استراتژی و استانداردها ، و همچنین انتقاد گسترده از ادامه میراث نقض حقوق بشر پس از روسا جمهور پیشین همراه بوده است . در این بین اتهام رفتارهای غیرقانونی با رقبای سیاسی بالقوه و سکوت (اجباری) مطبوعات نیز به شدت مطرح شده است .

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، قاهره پست گزارش داد: پس از انقلاب 25 ژانویه ، محمد مرسی ، رئیس جمهوری سابق كه در سال 2012 به قدرت رسیده بود ، وعده حل مشکلات مصر در حوزه " امنیت ، ترافیک، نان ، بهداشت و سوخت ،" را داد ، اما عملكرد دولت او در دید اكثر مردم مصر - در بین حامیان اصلی وی در اخوان المسلمین و حزب عدالت و آزادی - شكست خورد .


 این عملكرد ضعیف به رقم خوردن حادثه 30 ژوئن منتهی گشت ، حادثه‌ای كه در آن ارتش مصر به رهبری السیسی ، به نمایندگی از میلیون‌ها نفر از معترضان خیابانی ، سرنگون مرسی را رقم زد .

پس از ریاست جمهوری موقت "عدلی منصور" - كه اتفاقا توسط السیسی انتخاب شده بود - در انتخابات ریاست جمهوری در ماه مه و در یک پیروزی چشمگیر ، السیسی به قدرت رسید . السیسی در 8 ژوئن اداره كشور را در دست گرفت .

انتقادها از ریاست جمهوری وی ، به "اجرای كردن و پشتیبانی وی از قانون اعتراض 2013 و جمع كردن تحصن میدان رابعة العدویة و النهضة " است . دومین مورد قبل از ریاست جمهوری السیسی و در زمان وزیر دفاع موقت اتفاق افتاده است ، اما وی نیز از این رویدادها حمایت كرده بود .

براساس گزارش گروه‌های مستقل حقوق بشر در تخلیه اجباری محل تحصن كنندگان ، بیش از 1،000 نفر کشته شده‌اند. کمپین اعتصاب غذای فعالان مصری در برابر اعتراض به بازداشت‌های سیاسی و سرخوردگی در مورد عدم برگزاری انتخابات پارلمانی وعده داده شده در نقشه راه 2013 ، به راه افتاد . براساس نقشه راه سال 2013 ، انتخابات جدید مجلس شورا قرار بود تا پایان سال برگزار گردد .



با این حال ، بهبود روابط با اتیوپی در مورد سد گرند رنسانس اتیوپی ، دریافت کمک‌های خارجی از پادشاهان خلیج فارس بخصوص قطر و آغاز طرح توسعه کانال سوئز ، در ریاست جمهوری السیسی نقاط مثبت شمرده می‌شود . 

*** تعامل السیسی با سیاست چگونه است؟
به عنوان یک نامزد سیاسی ، السیسی از علاقه خود به جنبش‌های جوانان و حضور جوانان در سیاست ابراز علاقه كرده است. با این حال ، این دیدگاه‌ها تاكنون در دوره ریاست جمهوری وی در عمل دیده نشده است .

او همیشه بر توسعه اقتصادی در رسانه‌ها تاكید داشته است . یکی از تبلیغات السیسی در طول مبارزات انتخاباتی‌اش ، " زمان بیداری برای كار كردن ، خواسته من " بود كه با همین شعار تبلغاتی وارد عرصه سیاست شد .

اما از نظر دیدگاه سیاسی ، السیسی پس از رسیدن به قدرت هرگز بحث سیاسی در جلسات و یا مصاحبه او دیده نشده است و تاكنون به حفظ موضع افراطی خود در "دفاع و امنیت داخلی" تاكید داشته است .

جورج اسحاق ، یکی از اعضای حزب اتحاد دموکرات مدنی می‌گوید : "پس از انتخاب السیسی ، ما در یک دوره بدون سیاست زندگی می‎كنیم " . بسیاری از جنبش‌های سیاسی می‌گویند ، آنها توسط السیسی نادیده گرفته شده‌اند ، به خصوص در جریان اعتراض به قانون اعتراض 2013 ! . 


****  آیا السیسی از جنبش‌های انقلابی حمایت كرده است ؟
کمپین‌های اعتصاب غذا تحت عنوان ، "نبرد معده خالی"، "ما سیر هستیم "، "روزنامه نگاران در مقابل قانون اعتراض" و "ما برای زندگی می‌میریم " ، خواستار پایان دادن به قانون اعتراض 2013 و آزادی زندانیان سیاسی شدند .فعالان سیاسی ، معتقدند آنها توسط دولت السیسی نادیده گرفته شده‌اند و این واقعیت روز به روز گسترده تر می‌شود .

برخی از فعالان فكر می‌كردند كه اگر آنها رئیس جمهور را به طور مستقیم مورد خطاب قرار دهند ، چیزی را تغییر دهد ، اما این مورد هم کارساز نبوده است .

نورحان حفظی ، همسر "احمد دوما" از فعالان زندانی اعتصاب كننده ، برای ماه‌ها از شرایط رو به وخامت شوهرش در شبكه‌های اجتماعی اطلاع رسانی می‌كرد ، اما به نتیجه‌ای نرسیده است .

او در نامه‌ای سرگشاده خطاب به السیسی كه در 15 سپتامبر در الیوم السابع منتشر شد ، به عدم مجرم بودن شوهرش و حكم او اعتراض كرد ، كه تاكنون بی‌پاسخ مانده است .


***  آزادی بیان 
شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر (ANHRI) بیانیه‌ای را در 20 سپتامبر در مورد آزادی بیان در مصر ، در طول 100 روز اول حکومت السیسی منتشر كرد . بنا بر این گزارش ، "آزادی بیان در مصر وضعیتی به مانند گذشته دارد " .

این گزارش آمار و ارقام جمع‌آوری شده توسط وکلای شبکه عربی اطلاعات حقوق بشر در مورد موارد نقض حقوق بشر در دولت السیسی را لحاظ كرده است .  
 

نوع خشونت

تعداد خشونت

مصادره یا ضبط كتب و روزنامه‌ها

6

دادگاه‌های جنایی برای روزنامه‌نگاران و فعالان

3

جلوگیری از برگزاری رویدادهای فرهنگی و هنری

4

بستن شبكه‌های تلویزیونی

2

تظاهرات ، اعتصاب‌های اجتماعی و كارگری

34

تظاهرات و فعالیت‌های دانش آموزی

24

تظاهرات و رویدادهای نیورهای مدنی خواستار صلح

32

روزنامه‌نگاران در زندان

19

فعالان حقوق بشری در زندان

4

محاكمه‌های ناعادلانه

26

فعالان اعتصاب‌كننده در زندان

103

فعالان اعتصاب‌كننده بیرون از زندان

137

فعالان سیاسی در زندان

18000



براساس این گزارش هیچ روزنامه‌نگاری در دوره ریاست جمهوری 100 روزه السیسی كشته نشده است . 

***  سیاست در داخل دانشگاه‌ها
در دوره ریاست منصور ، و در ادامه السیسی ، تعدادی دستورالعمل درمورد ممنوعیت هر گونه فعالیت سیاسی یا تظاهرات برای دانشجویان و اعضای هیئت علمی در دانشگاه‌های مصر ، به خصوص با محوریت دانشگاه الازهر و قاهره ، صادر شد ! .

وزیر آموزش عالی مصر ، سید عبد الخالق در 12 اوت در یك سخنرانی اظهار داشت : با توجه به تظاهرات سیاسی و درگیری بین دانشجویان و نیروهای امنیتی ، سال تحصیلی بعدی تغییرات عمده‌ای را در رابطه با اولویت‌های فعالان دانشجویی با توجه به حوادث سال گذشته در پی خواهد داشت .  به گفته وی ، ممنوعیت از فعالیت‌های سیاسی و برنامه‌ها ، برای حفظ امنیت در دانشگاه و ثبات فرآیند آموزش و پرورش اتخاذ شده است .

این تصمیم به طور گسترده‌ای از سوی سازمان‌های غیردولتی محکوم شده است . 

***  احکام و دادگاه‌ها 
به گزارش نهاد "نظارت بر حقوق و آزادی مصر" ، در 15 سپتامبر ، از زمان به قدرت رسیدن السیسی ، حدود 151 محاكمه برگزار شده است ، که به صدور حكم اعدام 213 مصری ، حبس 1622 نفر ، و حدود 978.677 دلار جریمه و 1116 مورد تبرئه ، منتهی شده است .

تعداد دقیق احکام صادره در دوره ریاست جمهوری 100 روزه السیسی بدین شرح است :

 
وکیل علی عاطف ، مدیر واحد حقوقی "نظارت بر حقوق و آزادی مصر" ، در این مورد می‌گوید ، این احکام هیچ ارتباطی با رئیس جمهور ندارد ، با این حال ، 213 حکم اعدام در یک دوره کوتاه از زمان ریاست جمهوری بی‌سابقه است . این مورد قطعا در جهان سیاست ، برای اولین بار اتفاق افتاده است .

عاطف معتقد است كه دوره گذشته برای کل دولت و رئیس جمهور آن دشوار بوده است (نقض حقوق در دوره تصدی ) و این منحصر به دوره السیسی نبوده است .

عاطف در ادامه می‌گوید : "در مرحله اول باید به اصلاح و یا لغو قانون اعتراض 2013" توجه داشت . در حال حاضر دادگاه حسنی مبارك با هفت متهم در جریان است ، و نباید این تعداد افراد ، آنهم تنها در 3 ماه از روی كار آمدن السیسی ، به اعدام محكوم شوند .

***  روابط و امور خارجه 
السیسی بعد از روی كار آمدن سفرها و دیدارهای خارجی مختلفی را بخصوص با مسكو در حوزه معاملات نظامی داشته است. سفر السیسی به روسیه هم در سمت وزیر دفاع موقت در ماه فوریه و رئیس جمهوری در ماه اوت ، روابط قاهره و واشنگتن را تحت الشعاع قرار داده است . 
تنش‌های بین‌المللی ، به خصوص با کشورهای عربی همیشه وجود داشته است . به گفته وزیر امور خارجه سابق محمد العرابی ، عبد الفتاح السیسی روابط خارجی مصر را متوازن كرده است ، بخصوص با سفر خود به روسیه ، عربستان سعودی و اتحادیه آفریقا (!) . 

در مورد سد گرند رنسانس اتیوپی ، السیسی پس از رسیدن به قدرت ، "موفق به مدیریت این موضوع در یک راه بسیار دیپلماتیک شده است."

اولین سفر السیسی به عنوان رئیس جمهور مصر به ایالات متحده در 21 سپتامبر و برای مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک اتفاق افتاده است .


***  میراث السیسی پس از رسیدن به قدرت 
پس از دو انقلاب خونین در مصر و یک دوره طولانی از ناآرامی‌های سیاسی و مدنی ، و ، با وجود انتقاد از عملكرد مصر در مورد حقوق بشر و آزادی بیان در دوره ریاست جمهوری وی ، شعار تبلیغاتی السیسی با محوریت تمرکز در ثبات و امنیت نظر بیشتر مردم مصر را به خود جلب كرد.


بسیاری از نظرسنجی‌های انجام شده توسط سازمان‌های غیردولتی نشان می‌دهد ، با وجود همه موانع سیاسی ، السیسی هنوز رای اكثریت مردم مصر را با خود به همراه دارد . 

مرکز تحقیقات افکار عمومی (Baseera) در روز 31 اوت ، 80 روز پس از به قدرت رسیدن السیسی ، گزارشی را در مورد عملكرد السیسی منتشر كرد .  بر این اساس ، حدود 82 درصد از مردم مصر عملکرد ریاست جمهوری السیسی را تایید می‌كنند .

در نظر سنجی مرکز ( ابن خلدون ) مطالعات توسعه در 20 سپتامبر   ، 61 درصد مردم مصر از عملکرد السیسی رضایت داشته‌اند . 



انتهای پیام./

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار