به گزارش گروه استان ها باشگاه خبرنگاران ؛یحیی خداکرمی گفت: بروز تغييرات اقليمي و شرايط اكولوژيكي نامناسب در سالهاي اخير به همراه نحوه بهرهبرداري سنتي و نامناسب از منابع جنگلي، حضوربيش از حد دام در عرصههاي جنگلي، عدم زادآوري و همچنين مشكلات اقتصادي و اجتماعي در مناطق حوزه زاگرس موجب ناپايداري و شكنندگي زيستبومهاي طبيعي شده است.
كارشناس بخش تحقيقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان كرمانشاه افزود: پديده خشكيدگي جنگلهاي بلوط غرب در چند استان زاگرسنشين ازجمله استان كرمانشاه يكي ازپيامدهاي برهم خوردن تعادل زيستمحيطي است.
این محقق کرمانشاهی بیان داشت: بروز پديده خشكيدگي علاوه بر ايجاد مسائل و مشكلات زيست محيطي در سطح منطقهاي، ملي و جهاني منجر به بروز مشكلات اقتصادي و اجتماعي خواهد شد كه بازده نهايي آن گسترش پديده بيابانزايي، افزايش ريزگردها، شيوع انواع بيماريها، برهمخوردن تنوع زيستي، فرسايش بادي و خاكي، نابودي اراضي كشاورزي، كاهش شديد منابع آبي وهيدرولوژيكي و درنهايت ايجاد بحران امنيت بهداشتي و غذايي به خصوص براي استانهاي غرب كشور خواهد شد.
وی با بیان اینکه در استان كرمانشاه همگام با ساير استانهاي دچار بحران، فعاليتهاي مختلفي پيرامون شناسايي علل و عوامل اصلي بروز پديده خشكيدگي در سطوح اجرايي و تحقيقاتي در حال انجام است، گفت: در اين ارتباط شناسايي و پهنهبندي عرصههاي جنگلي خشك شده توسط كارشناسان اداره كل منابع طبيعي به اجرا در آمده و مناطق آلوده شناسايي و مشخص شده است.
كارشناس بخش تحقيقات جنگل و مرتع مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان كرمانشاه افزود: شناسايي آفات و بيماريهاي موجود بهعنوان عوامل ثانويه از ديگر كارهايي است كه انجام شده است.
وی گفت: در مرحله بعد بر اساس نظرات سازمان جنگلها و مراتع كشور در مناطق آلوده برنامههاي بهداشتي قطع درختان خشكيده آلوده به آفات و بيماريهاي قارچي و نابودي پايههاي آلوده در حال اجرا است.
این کارشناس ارشد جنگل شناسی و اکولوژی احداث بانكت در عرصههاي دچار خشكيدگي براي جمعآوري و ذخيره بيشتر بارشهاي ساليانه را از جمله اقدامات ديگري دانست كه در برخي مناطق به اجرا در آمده است.
به گفته خداکرمی كاستن از فشار بهرهبرداري بيرويه از عرصههاي جنگلي و مرتعي، جلوگيري از احداث چاههاي عميق كشاورزي، كاهش تعداد چاههاي عميق موجود، تغيير شيوه آبياري، بازنگري در كشت و توسعه محصولات كشاورزي كه آب زيادي را مورد مصرف قرار ميدهند مانند ذرت و همچنين جلوگيري از تخريب منابع طبيعي و تغيير كاربري اراضي از اقدامات پيشگیرانه ایاست كه به نظر ميرسد در جلوگيري از گسترش پديده خشكيدگي موثر و مفيد باشند.
وی افزود: مهمترين اقداماتي كه براي كنترل و مهار پديده خشكيدگي زاگرس صورت گرفته تشكيل كميته فني- مشورتي زوال بومسازگان جنگلي زاگرس است كه در حال تدوين نهايي برنامه راهبردي زوال بومسازگان زاگرس ميباشد.ش
منبع: ايسنا