از سوی مرکز پژوهش‌های مجلس صورت گرفت

بررسی تجربیات جهانی در زمینه نظام قیمت‌گذاری آب

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نظام قیمت‌گذاری آب را با تاکید بر منویات قانون هدفمندسازی یارانه‌ها و باتوجه به تجربیات جهانی مورد بررسی قرار داد.

به گزارش حوزه پارلمانی باشگاه خبرنگاران، به نقل از روابط عمومی مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، دفتر مطالعات زیربنایی این مرکز اعلام کرد: به دلیل رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی و همچنین تغییر الگوهای مصرف، تقاضا برای منابع آب در طول زمان افزایش یافته است.

از طرفی به علت برداشت بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و خشکسالی‌های گسترده، عرضه آب نیز کاهش یافته است. از این رو، در حال حاضر منابع آبی کشور با محدودیت‌های زیادی مواجه بوده و بدون تردید لازم است نحوه مدیریت آن‌ها مورد بازنگری قرار گیرد.

اعلام بحرانی شدن وضعیت بخش زیادی از دشت‌های کشور و همچنین سدسازی‌های گسترده در دهه‌های اخیر، رفع محدویت منابع آب از طریق افزایش عرضه را غیرممکن می‌سازد و لذا مسیر حفظ منابع آب موجود برای تامین نیازهای نسل کنونی و نسل آینده، از مدیریت تقاضای آب می‌گذرد.

اصلاح قوانین و مقررات، استفاده از ابزارهای اقتصادی و عنایت به تجربه‌های جهانی از جمله مهم‌ترین جنبه‌هایی محسوب می‌شوند که می‌توانند براب بهبود و اصلاح شیوه‌های مدیریتی موجود مورد توجه قرار گیرند.

در مطالعه حاضر مباحث نامبرده برای مدیریت منابع آب کشور مورد بررسی قرار گرفته‌اند. نتایج نشان می‌دهند که تناقضاتی قانونی در زمینه تعرفه‌های آب وجود دارند که باید اصلاح شوند. همچنین قانون هدفمندسازی یارانه‌ها در مورد تعرفه‌های آب به ویژه در مصارف کشاورزی که متناظر با اصول کارآیی اقتصادی است در عمل اجرا نمی‌شود.

این در حالی است که تجربه کشورهای جهان نمایانگر دریافت هزینه‌های تامین آب از بهره برداران و در عین حال تبعیض قیمت برای حمایت در برخی زمینه هاست. بر اساس نتایج به دست آمده، پیشنهادهایی در این مطالعه برای بهبود وضعیت موجود ارائه شده‌اند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار