به گزارش سرويس بينالملل باشگاه خبرنگاران به نقل ازمجله "فارن پالیسی"؛ این مجله در مصاحبهای با "مارتین ایندیک" به موضوع روابط آمریکا و رژیم صهیونیستی پرداخته است. ایندیک پیش ازاین دو دوره به عنوان سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی، معاون وزیر امور خارجه در مسائل خاورمیانه و نماینده ویژه آمریکا در مذاکرات صلح میان رژیم صهیونیستی و فلسطین فعالیت کرده است.
"مارتین ایندیک" در این مصاحبه گفته است که جنگ اخیر غزه مذاکرات سازش را با دشواریهای عدیدهای رو به رو کرده است، زیرا خشم و انزجار طرفین از یکدیگر بیشتر شده است. هم اکنون رژیم صهیونیستی به این نتیجه رسیده است که حفظ حضور خود در کرانه باختری از اهمیت فوقالعادهای بهره مند است، زیرا نمیتوان اجازه داد که حادثهای مشابه در این منطقه تکرار شود. به گفته ایندیک اسرائیل حضور نیروهای فلسطین در کرانه باختری را مترادف با هدف قرار دادن فرودگاه بنگورین توسط نیروهای حماس و احداث تونل تا تلآویو میداند. از سوی دیگر مردم فلسطین نیز بیش از پیش تقاضای خروج کامل نیروهای رژیم صهیونیستی از کرانه باختری و پایان دادن به اشغالگری این رژیم را مطرح میکنند. بدین ترتیب مذاکره میان طرفین بسیار دشوار میشود. نتیجهای که میتوان گرفت اینست که با توجه به دور شدن دوطرف، احتمال پذیرش راه حل دو دولتی به شدت پایین میآید.
مارتین ایندیک در پاسخ به سوال تاثیری که جنگ غزه بر روابط رژیم صهیونیستی و آمریکا داشته است، این تاثیر را منفی ارزیابی کرده است. به عقیده وی تنشهای زیادی روابط شخصی رئیسجمهور آمریکا و نخستوزیر رژیم صهیونیستی را تحت تاثیر قرار داده است و حوادث اخیر نیز دو طرف را بیش از پیش از هم دور کرده است.
ایندیک روابط رژیم صهیونیستی و آمریکا را اینگونه توصیف میکند: «بنیادهای روابط دو طرف قوی است و حمایت کنگره آمریکا نیز پشتیبان تلآویو است. حتی روابط دو طرف در سطح امنیتی و اطلاعاتی طی سالهای اخیر افزایش یافته است، اما تغییرات ظریفی وجود دارد که بر روابط دو طرف تاثیر گذاشته است؛ با تغییر نسل در آمریکا، جوانان کمتر از حمایت آمریکا ار رژیم تلآویو حمایت میکنند. در سطح شخصیتهای سیاسی نیز چنین تحولی مشاهده میشود به طوریکه دیده شده دموکراتها کمتر از قبل و کمتر از جمهوریخواهان از رژیم اسرائیل حمایت میکنند. اگر این روند ادامه پیدا کند – که جنگ غزه نیز به تداوم آن کمک میکند – شرایط برای رژیم صهیونیستی تغییر خواهد کرد. اگر در طول زمان موضوع رابطه رژیم اسرائیل و آمریکا تبدیل به موضوع اختلاف میان دو حزب شود، روابط دو طرف به طور ناخودآگاه تضعیف میگردد. سرانجام تداوم این روند در طول زمان بنیانهای مستحکم روابط دو طرف را فرسایش خواهد داد. از طرف دیگر تغییرات جدی نیز در رژیم اسرائیل رخ داده است. بنظر میرسد تلآویو دارد از موقعیت وابسته، ضعیف و محدود خود در رابطه با آمریکا فاصله میگیرد. در حال حاضر رژیم اسرائیل از ارتش و اقتصاد قوی برخوردار است و قدرتهای بزرگی که پیش از این با آنها در ارتباط نبود، رابطه برقرار کرد است. تلآویو هم اکنون روابط خود را با هند و چین گسترش داده است و اخبار حاکی از آن است که سعی میکند روابط خود را با کشورهای کوچک خلیجفارس تقویت کند. همخوانی مواضع تلآویو با این کشورها در جلوگیری از برنامه هستهای ایران و تقویت موقعیت آن در منطقه از انگیزههاییست که رژیم اسرائیل و اعراب خلیج فارس را به هم نزدیک میکند. مخالفت با بشار اسد درسوریه، مبارزه با حزبالله در لبنان، حماس در غزه و اخوان در مصر از جمله اهداف مشترکی است که رژیم صهیونیستی را به حکومتهای سنی عرب نزدیک میکند. تلاش آمریکا برای خارج شدن از خاورمیانه نیز مزید بر علت شده است که اعراب و رژیم اسرائیل بیشتر به یکیدگر نزدیک شوند. همه این معادلات رژیم صهیونیستی را به سوی استقلال از آمریکا سوق میدهد.
ایندایک انتقادات شدید مطرح شده در اسرایئل در مورد جان کری به عنوان واسط مذاکرات صلح را به دو دلیل نسبت میدهد: نخست اینکه در صورت برقراری توافق میان رژیم اسرائیل و فلسطین، اسرائیل باید نیروهای نظامی خود را که در رودخانه اردن مستقر هستند، از انجا خارج کند اما این نکته با نیازهای امنیتی رژیم اسرائیل مطابقت ندارد و دوم اینکه عملکرد وی برای مذاکره با ترکیه و قطر جهت اعمال نفوذ بر غزه نیز مزید بر علت شد تا انتقادات از جان کری بیش از پیش قوت بگیرد.
سفیر سابق آمریکا در سرزمینهای اشغالی معتقد است که مقامات تلآویو باید در صحبتهای خود بیشتر جانب احتیاط را نگاه دارند و این گونه گمان نکنند که چون روابط امنیتی تحت هر شرایطی برقرار است، اجازه دارند هر گونه انتقادی را مطرح کنند و سخنان آنها نتیجه منفی در بر نداشته باشد. به عقیده وی آمریکا هر چقدر به رژیم صهیونیستی نیاز داشته باشد در نهایت این رژیم اسرائیل است که به آمریکا محتاجتر است.
با این وجود، ایندایک توانایی تجدید روابط آمریکا و رژیم اسرائیل در طول تاریخ را بسیار قابل توجه توصیف کرده است. به عقیده وی احتمال دارد که آمریکا بخواهد به دنبال بیرون کشیدن نیروهای خود از خاورمیانه سعی کند نظمی بر پایه سه ستون تلآویو، ریاض و قاهره در منطقه ایجاد کند. بعبارتی علیرغم همه اختلافاتی که در حال حاضر میان تلآویو و واشنگتن وجود دارد، در نهایت بازهم احتمال نزدیک شدن دو طرف به یکدیگر زیاد است و این یکی از پیچیدگیهای روابط آمریکا-اسرائیل را نشان میدهد.
به گفته ایندایک علیرغم ترمیم روابط واشنگتن-تلآویو در طی زمان، مشکل وجودی رژیم صهیونیستی همچنان پابرجا خواهد ماند. در حال حاضر دو میلیون و ششصد فلسطینی در کرانه باختری ساکن هستند که رژیم اسرائیل نمیداند چطور میتواند آنها را کنترل کند. بنابراین دیر یا زود رژیم اسرائیل باید بپذیرد که ناگزیر از مذاکره با فلسطین و رسیدن به توافق برای حفظ ماهیت وجودی خود است. این توافق بیش از آنکه برای آمریکا اهمیت داشته باشد، برای حفظ رژیم اسرائیل مهم است.
انتهای پیام/