به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، بااعلام خبر تخلف برخی کارخانههای تولید شیر که روغن پالم را جایگزین چربی شیرهای پرچرب میکنند، باعث شده تعدادی از خانوادهها به سمت مصرف شیر و فرآوردههای لبنی خام و فلهای گرایش پیدا کنند. آنها شیر خام را مستقیم از دامداریها، اهالی روستا یا مغازههای عرضهکننده فرآوردههای لبنی محلی که در سطح شهرهای کوچک و بزرگ پراکندهاند، تهیه میکنند و بر این باورند که شیرهای خام یا همان فلهای، خالص و غلیظتر از شیرهای کارخانهای بوده و به دلیل آن که فرآیندی روی آن انجام نمیشود ارزش تغذیهای بیشتری داشته و تقلبی هم در آن صورت نمیگیرد.
ابتدا لازم است بدانید عرضه شیرهای خام یا فلهای در بیشتر کشورها منع شده است و مصرف این نوع شیرها مورد تائید هیچ یک از متخصصان نیست. بسیاری از شیرهای خام چون با استاندارد کارخانهها منطبق نیست و از سوی کارخانه مرجوع میشود از طریق دامدار به صورت فلهای به فروش میرسد که برای سلامت خریدار زیانبار است. این شیرها اگر آلوده و دام آن بیمار باشد، بر اثر تماس با مخاط دهان و چشم نیز میتواند انتقالدهنده بیماریهای خطرناک باشد.
این نوع شیرها معمولا بیشترین میزان چربی لبنی (3.5 درصد) را داشته و گرچه روغنهای غیرلبنی جایگزین چربی آن نشده، اما به آن معنا نیست که چربی لبنی خوب است. چربیهای لبنی هم میتوانند کلسترول خون را بالا ببرند و باعث اختلال در عملکرد عروق خونی شوند.
شیر خام با جوشاندن استریل نمیشودگرچه شیر خام، به دلیل این که فرآیندهای حرارتی رویش انجام نمیشود در مقایسه با شیرهای کارخانهای، خواص تغذیهای بیشتری دارد، اما اگر شیر طی همین فرآیندهای حرارتی (پاستوریزاسیون یا استریلیزاسیون) میکروبزدایی نشود، با جوشاندن در منزل نهتنها نمیتوان عوامل بیماریزای شیر را از بین برد، بلکه چون جوشاندن، در دما و زمان مشخص و تعریف شدهای انجام نمیشود پروتئینها و ویتامینهای شیرخام بیشتر از شیرهای کارخانهای دچار تغییر و تخریب خواهند شد.
شیرهای خام پرچرب تا زمانی که جوشانده نشوند ویتامینهای محلول در چربی همچون ویتامین A و به میزان کمتر ویتامینهای E، K و D بیشتری دارند و به دلیل چربی زیاد، قدرت سیرکنندگی بالا و احساس دهانی خوبی ایجاد میکنند.
بیشتر بیندیشیدنکته مهم دیگر آن که شیرهای خام برخلاف شیرهای کارخانهای، تاریخ تولید و انقضای مشخصی ندارند و زنجیره سرمایی را بخوبی طی نکردهاند و از همه مهمتر آن که از کجا معلوم این شیرها تقلبی، چرخ شده و حاوی چربی غیرلبنی نباشند؟ از کجا معلوم که به این شیرها آب، نشاسته و جوش شیرین اضافه نشده باشد؟ شیرهای کارخانه این مزیت را دارد که اگر در آن تقلبی صورت گیرد با نظارت سازمان های مربوط قابل پیگیری و رسیدگی است، اما اگر بر اثر مصرف شیرهای خام دچار تب خطرناک و موذی مالت یا دچار مسمومیتهای گوارشی شدید، یقه چه کسی را خواهید گرفت؟