معرفی حیدر العبادی برای تشکیل کابینه عراق؛ واکنش‌ها، تبریک‌ها و اعتراض‌ها

سرانجام پس از کش‌وقوس‌های فراوان حیدر العبادی توسط رئیس جمهور عراق مسئول تشکیل کابینه شد که واکنش‌های مختلفی را در داخل و خارج از عراق برانگیخته است.

 به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،«فؤاد معصوم» رئیس جمهور عراق، دوشنبه «حیدر العبادی» معاون اول رئیس پارلمان این کشور را مأمور تشکیل کابینه جدید کرد. امری که در عراق به نوعی، جنجال ایجاد کرد.

وجود دشمن خطرناکی به «تکفیری‌های داعش» سبب شد تا برخی گروه‌های سیاسی عراقی در روند تشکیل دولت متحد شوند و با عبور از مشکلات سرانجام العبادی را به عنوان نخست وزیر معرفی کنند.

در این میان فراکسیون «همپیمانی ملی» معتقد است با جذب نظر موافق تعدادی از اعضای حزب «الدعوة» و برخی از نمایندگانی که در ائتلاف «دولت قانون» به ریاست نوری المالکی توانست بزرگ‌ترین فراکسیون پارلمان شود و بر همین اساس امضاهای خود را به حد نصاب لازم برای معرفی نخست وزیر برساند.

اما در این میان ائتلاف «دولت قانون» که در انتخابات، ائتلاف پیروز نام گرفت و تاکید داشت که بر اساس قانون اساسی، نخست وزیر باید از این ائتلاف و در واقع رئیس این ائتلاف یعنی نوری المالکی باشد به این تصمیم اعتراض کرد.

اولین واکنش را «حنان الفتلاوی» از نمایندگان ائتلاف «دولت قانون» نشان داد. وی دقایقی پس از معرفی العبادی به عنوان مأمور تشکیل کابینه تاکید کرد که وی نماینده ائتلاف دولت قانون نیست و این ائتلاف به عنوان پیروز انتخابات پارلمانی عراق وی را به عنوان نامزد مد نظر نداشته است. خانم الفتلاوی تصریح کرد که معرفی حیدر العبادی برای تشکیل کابینه توسط رئیس جمهور «فاقد ارزش قانونی» است.

همچنین «خلف عبدالصمد» هم که خودش نماینده پارلمان است، مخالفتش با تعیین العبادی را اعلام کرد و گفت، از میان 54 نماینده در ائتلاف دولت قانون 45 تن از آنان مخالف اعلام حیدر العبادی به عنوان نخست وزیر جدید عراق بودند.

«مریم الریس» مشاور سیاسی نوری المالکی نیز گفت که ائتلاف برخی از نمایندگان دولت قانون با اعضای همپیمانی ارزشی ندارد و باید این مسئله (معرفی العبادی به عنوان نخست وزیر) به دادگاه عالی قانون اساسی ارجاع شود.

الریس تصریح کرد که براساس مادده 76 قانون اساسی، فراکسیون اکثریت، مسئول تشکیل کابینه است و آن لیستی است که توانسته به بیشترین تعداد کرسی‌ها در پارلمان دست یافته باشد.

ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی در انتخابات پارلمانی این کشور که در اردیبهشت ماه سال جاری برگزار شد توانست با بدست آوردن 92 کرسی از مجموع 328 کرسی پیروز انتخابات باشد که برای رسیدن به نخست وزیری باید نیمی از کرسی‌ها را برای ائتلاف در داخل پارلمان با خود متحد می‌کرد. در این میان دیگر رقبای ائتلاف دولت قانون از جمله ائتلاف «مواطن» وابسته به مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق و طرفداران مقتدی صدر اصلی‌ترین رقبای ائتلاف دولت قانون بودند که در رقابت انتخاباتی نتوانستند از المالکی پیشی بگیرند.

منتقدان سیاسی نوری مالکی با این توجیه که وی در دو دوره تصدی خود با عدم انتخاب وزیر برای 4 وزارت خانه کلیدی از جمله وزارت دفاع و وزارت کشور زمینه ایجاد اختلاف در کشور را ایجاد کرد، بشدت مخالف تصدی پُست نخست وزیری توسط نوری المالکی برای سومین بار هستند.

در همین راستای مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق اولین جریان سیاسی در این کشور بود که انتخاب حیدر العبادی به عنوان مسئول تشکیل کابینه در عراق را به وی تبریک گفت.

مقتدی صدر رئیس جریان صدر هم تلفنی با فؤاد معصوم رئیس جمهور، سلیم الجبوری رئیس پارلمان، ابراهیم الجعفری رئیس ائتلاف همپیمانی ملی در پارلمان و حیدر العبادی درباره تشکیل دولت آینده و شرایط موجود سیاسی در کشور گفت‌وگو کرد و به العبادی تبریک گفت.

در عرصه بین المللی اولین تبریک را آمریکا گفت. «ماری هارف» سخنگوی وزارت خارجه این کشور در صفحه توئیتر خود این پیام تبریک را منتشر کرد و از معرفی «حیدر العبادی» بعنوان نامزد نخست‌وزیری جدید عراق استقبال کرد.

پس از ماری هارف سارمان ملل در بیانیه‌ای سوال برانگیز خواستار عدم دخالت ارتش عراق در روند سیاسی این کشور شد.

همچنین جو بایدن معاون رئیس جمهور آمریکا هم در تماس تلفنی با حیدر العبادی انتخاب وی را به عنوان مسئول تشکیل کابینه تبریک گفت.

همچنین بایدن با رئیس جمهور عراق هم گفت‌وگویی تلفنی داشت و تاکید کرد که باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا علاقه منداست تا با دولت جدید عراق و نیروهای امنیتی این کشور هماهنگی داشته باشد.

این در شرایطی است که آمریکا از ابتدای هفته جاری  با درخواست دولت منطقه کردستان عراق، حملات هوایی به مواضع داعش در شمال عراق را آغاز کرده است. حملاتی که به گفته برخی منابع از جمله منابع رسانه‌ای، حملاتی تزئینی است که ضربه‌ای به داعش نزده است.

رئیس جمهور فرانسه هم از العبادی، مامور تشکیل دولت جدید عراق، خواست اقدام به تشکیل دولت وحدت ملی در کشورش بکند.

اتحادیه اروپا هم در بیانیه‌ای انتخاب حیدر العبادی را اقدامی مثبت در راستای عملیات قانونی برای تشکیل دولت جدید در عراق عنوان کرد.

اما در فضایی دیگر، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران نیز در گفت‌وگوی تلفنی با رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه وضعیت عراق را نگران‌کننده خواند و تأکید کرد که دولت قانونی می‌بایست در اسرع وقت در آن کشور شکل بگیرد.

روحانی افزود: برای ایران مهم است که فرد مورد تأیید اکثریت نمایندگان مردم در پارلمان آن کشور قدرت را در دست گرفته و اقدامات قانونی خود در عراق را آغاز نماید.

بان کی مون دبیر کل سازمان ملل مانند سایر مقامات کشورهای اروپایی و آمریکا از معرفی «حیدر العبادی» برای نخست وزیری عراق استقبال کرد.

حمایت‌های معنادار مقامات آمریکایی باعث دلخوری نوری المالکی شد و وی در سخنانی در کنار اعضای باقی مانده از ائتلاف دولت قانون گفت: واشنگتن پشت سر کسانی که قانون را نقض کرده‌اند، ایستاده است.

اما در میان همه واکنش‌ها رویکرد برخی رسانه‌ها در قبال مسائل سیاسی در عراق جالب توجه است؛ شبکه العربیه در حالی که پیش از این بشدت مخالف تصدی سمت نخست وزیری توسط نوری المالکی بود از امروز مصاحبه با برخی از شخصیت‌های سیاسی عراقی را در پیش گرفته و با سوالات جهت دار تلاش می‌کند اظهاراتی تفرقه‌انگیز در راستای دامن زدن به اختلافات سیاسی میان احزاب شیعه را در پیش بگیرد.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار