دکترعلی فلاح، عضو هیاتعلمی دانشکده مهندسی پزشکی دانشگاه صنعتی امیرکبیر و از محققان طرح با بیان اینکه بیتحرکی یکی ازعوامل اصلی DVT و واریس است که میتواند درمسافرتهای طولانی مدت، دوران بستری در بیمارستان و ... رخ دهد، تصریح کرد: ازجمله روشهای پیشگیری از بروز این بیماریها، انقباض عضله پشت ساق پا است که به پمپ کردن خون از وریدها به سمت قلب و بهبود گردش خون وریدی کمک میکند و مانع ایجاد لخته خون در ورید میشود.
وی تصریح کرد: دستگاه ساخته شده با رصد کردن حرکت پای فرد و در صورت نیاز، اعمال تحریک الکتریکی موجب پیشگیری از بروز این مشکل میشود.
به گفته فلاح، این دستگاه از چهار بخش اصلی شامل واحد تشخیص حرکت، واحد تحریک الکتریکی، واحد پردازش و کنترل و واحد تغذیه تشکیل شده است. تغذیهی دستگاه از باتری قابل شارژ تامین میشود. همچنین برای ساخت دستگاه از قطعات نصب سطحی استفاده شده است تا حجم و وزن دستگاه حداقل شود.
فلاح با بیان اینکه این دستگاه قابلیت عملکرد خودکار یا مطابق فرمان کاربر یا حتی عملکردی به عنوان هشدار را دارد، گفت: درحالت عملکرد خودکار در صورت تشخیص حرکت ناکافی پای فرد برای مدت طولانی، به کاربر برای ادامه فعالیت هشدار داده میشود. چنانچه بیحرکت ماندن پا بعد از هشدار نیز ادامه پیدا کند یا فرد پاهای خود را به اندازه کافی حرکت نداده باشد دستگاه با اعمال پالس جریانی مناسب موجب انقباض متناوب عضلات پا و در نتیجه پمپ کردن خون در وریدهای عمقی خواهد شد.
وی اضافه کرد: در صورتی که واحد حسگر، اطلاعاتی مبنی بر فعالیت کافی کاربر را به واحد کنترل ارسال کند یا دوره تحریک الکتریکی به طور کامل به فرد اعمال شود، به کاربر برای مدت زمانی مشخص فرصت استراحت داده میشود.
مجری طرح ساخت دستگاه جلوگیری از واریس و ترومبوز وریدهای عمقی درخصوص کاربردهای این دستگاه و متقاضیان این محصول گفت: این دستگاه برای مسافرانی که عازم سفرهای طولانی مدت هوایی بوده و مستعد ایجاد لختههای خونی هستند، بیماران دچار به واریس عروق پا یا بیماران مستعد این مشکل و بیماران بستری در بیمارستان که لازم است مدت طولانی بی حرکت بمانند، کاربرد دارد.