یکی از این محصولات که طی سالهای اخیر بحث های زیادی پیرامون واردات آن به راه افتاده ، برنج است. محصولی که تولید آن با رنج زیادی برای تولیدکنندگانش همراه است و فعالان این عرصه نگران آن هستند که مباحث مذکور مانع از ورود کشاورزان به شالیکارها شود و کشور در زمینه تولید برنج به مشکل برخورد کند.
در همین زمینه جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج با بیان اینکه سال گذشته بیش از دو میلیون تن برنج وارد کشور شده است،گفت: واردات بیش از اندازه برنج ، تبعات منفی زیادی دارد از جمله اینکه باعث می شود برنج های ایرانی به فروش نرسند، همین الان هم که برداشت در مازندران شروع شده مقداری از برنج های سال قبل هنوز در انبارهاست و کشاورز برای خالی شدن انبار مجبور است برنج های سال قبل را به قیمت خیلی ارزان بفروشد که جا برای محصول جدید باز شود.
شایق ادامه داد: همچنین وقتی برنج بیش از حد وارد می شود و در انبار می ماند احتمال اینکه به آفات انباری آلوده شود وجود دارد واگر ما بخواهیم به آفات انباری دچار نشود و انبارها را ضدعفونی کنیم ایراد مهم تری را ایجاد کردیم یعنی امکان اینکه برنج ها مانند سال گذشته مسمومیت هایی پیدا کنند وجود دارد.
وی تصریح کرد: بنابراین نکته مثبتی در این موضوع نیست، پیشنهاد من این است که اگر برنج های زیادی وارد شده آن را به کشورهایی که نیاز دارند هدیه کنیم و نگه شان نداریم که مشکل ساز شوند.
شایق همچنین با اشاره به اینکه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی رسما اعلام کرده که مصرف سرانه برنج روزی 98 گرم برای هر ایرانی است، گفت: بنابراین میزان مصرف سرانه برنج در ایران سالانه بین 36 تا 37 کیلوگرم است و بر این اساس نیازمان به واردات نیز حداکثر حدود 600 هزار تن (با احتساب ذخیره سازی که داریم) است.
این در حالیست که به گفته شایق وزارت صنعت، معدن و تجارت مدعی است مصرف سرانه برنج در کشور بین 44 تا 45 کیلوگرم در سال و کسری ما یک میلیون و 200 هزار تن است.
از سوی دیگر عباس کشاورز معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی گفت: "برآورد ما درباره مصرف سرانه برنج کشور در اتاق بازرگانی ایران که برآوردی 12 ساله را مورد ارزیابی قرار دادیم و سالیانه نیست نزدیک به 40 کیلوگرم بوده است."
کشاورز تاکید کرد: به نظر بنده 40 کیلوگرم عدد قابل اعتمادی برای مصرف سرانه منطقی برنج در کشور است و ما از این عدد دفاع میکنیم.
وی با اشاره به اینکه این عدد مبنای محاسباتی دارد، ادامه داد:تفاوت این عدد با ارقامی که سایرین اعلام میکنند این است که آنها صرفا هزینه خانوار را ملاک قرار میدهند .
کشاورز اضافه کرد: در این صورت مصرف سرانه نزدیک به 35 کیلوگرم است اما واقعیت این است که این میزان کمتر از 40 کیلوگرم نیست.
کشاورز افزود: به نظر بنده نیاز کشور به واردات برنج دو میلیون تن نیست و
واردات 600 هزار تنی نیز با توجه به نوع و قیمت محصولات داخلی برای جلب
رضایت مصرف کنندگان کافی نیست.
معاون امور زراعت وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: برآورد بنده این است که نزدیک به یک میلیون تن (با توجه به میزان مصرف سرانه کشور) عدد واقعی نیاز ما به واردات است.
با توجه به مباحث فوق به نظر می رسد مهم ترین مساله ای که باید بین مسئولان مربوطه حل شود تعیین میزان مصرف سرانه برنج در کشور است.
مسئولان ابتدا باید در این باره به توافق برسند تا بتوانند باقی مسایل را بین خود حل کنند و به این نتیجه برسند که میزان نیاز کشور به واردات برنج چقدر است؟