چندی پیش درگزارش جدیدی فاش شد در طول دوره تحریم‌های ایران از سال 1995 تا سال 2012، آمریکا سالانه بین 51000 تا 280000 فرصت شغلی را از دست داده است.

به گزارش سرويس بين‌‌الملل باشگاه خبرنگاران، پایگاه تحلیلی "المانیتور" در مقاله‌ای به قلم "باربارا اسلاوین" می‌نویسد: بر اساس گزارش جدیدی از شورای ملی ایرانیان آمریکا، تحمیل تحریم‌های شدید اقتصادی علیه ایران، زیانی بالغ بر 135 میلیارد دلار از درآمد صادرات و همچنین از بین رفتن صدها هزار فرصت شغلی بالقوه، برای آمریکا در پی داشته است.

*** مسئله‌ای که کنگره آمریکا از پرداختن به آن طفره می‌رود
این گزارش با عنوان « میلیاردها دلاری که اقتصاد آمریکا در نتیجه تحریم ایرانی‌ها متضرر شده است»، در تاریخ 14 جولای منتشر شد. با این حال کاملا روشن نیست که در صورت توافق نهایی احتمالی، با لغو تحریم‌ها در کنار سایر محدودیت‌هایی که به احتمال زیاد باقی خواهند ماند، کسب و کارهای آمریکایی به چه میزان و سرعتی از مزایای لغو تحریم‌ها بهره‌مند خواهند شد.
با اینکه کاخ سفید و کنگره آمریکا همواره اعا می‌کند که تحریم‌های شدید اقتصادی، عامل اصلی متقاعد کردن ایران برای آمدن به میز مذاکره بوده است، ‌اما مسئله این جاست که هزینه‌ای که این تحریم‌ها بر اقتصاد آمریکا و متحدانش در پی داشته، به ندرت در کنگره آمریکا مورد بحث قرار گرفته است.

*** هزینه تحریم‌های اقتصادی ایران در مقیاس جهانی، 52.8 میلیارد دلار بوده است
بر اساس این گزارش، «از سال 1995 تا سال 2012، آمریکا بین 134.7 و 175.3 میلیارد دلار در سود بالقوه حاصل از درآمدهای صادرات به ایران، متضرر شده است. این گزارش در ادامه اعلام می‌کند که در مقایسه با این میزان، اروپایی‌ها در بازه زمانی کمتر، حتی بیشتر از آمریکا ضرر کرده‌اند. به عبارت دیگر، بین سال‌های 2010 تا 2012، آلمان بین 23.1 تا 73 میلیارد دلار، ایتالیا 13.6 تا 42.8 میلیارد دلار و فرانسه 10.9 تا 34.2 میلیارد دلار متضرر شده‌اند. در مقیاس جهانی، این گزارش برآورد می‌کند که تحریم‌ها از سال 2012 ، یعنی درست از زمانی که شدیدترین تحریم‌ها بر بخش‌های نفت و اقتصاد ایران تحمیل شدند، سالانه به طور متوسط حدود 52.8 میلیارد دلار هزینه در پی داشته است.

*** در طول دوره تحریم‌های ایران از سال 1995 تا سال 2012، آمریکا سالانه بین 51000 تا 280000 فرصت شغلی را از دست داده است
این هزینه‌‌ها بدون در نظر گرفتن تاثیر تحریم‌های اقتصادی ایران بر افزایش قیمت نفت که در نتیجه کاهش صادرات نفت این کشور اتفاق افتاده است، برآورد شده‌اند. این گزارش از یک مدل جاذبه تجاری بر اساس بزرگی اقتصاد یک کشور و فاصله بین شرکای تجاری و همچنین مجاورت مرزها، زبان مشترک و روابط مستعمراتی گذشته، برای محاسبه زیان‌های اقتصادی استفاده کرده است. این گزارش با استفاده از فرمول وزارت بازرگانی، میزان خسارت‌هایی که در نتیجه تحریم‌ها حاصل شده‌اند، را محاسبه کرده است. این گزارش برآورد می‌کند که در طول دوره تحریم‌های ایران از سال 1995 تا سال 2012، آمریکا سالانه بین 51000 تا 280000 فرصت شغلی را از دست داده است.

*** تگزاس و کالیفرنیا بیش از هر جای دیگری از تحریم‌های اقتصادی ایران آسیب دیدند
براساس این گزارش، «تگزاس و کالیفرنیا، با توجه به بزرگی و جاذبه صنایع آن‌ها برای اقتصاد ایران، متحمل بیشترین زیان در خصوص از دست دادن فرصت‌های شغلی بوده‌اند.»
به گفته «کیمبرلی الیوت»، عضو ارشد مرکز «توسعه جهانی و متخصص در امور تحریم‌ها»، نویسندگان این تحقیق از همان رویکردی که وی و همکارانش «گری هافبائر» و «جفری اسکات» در سال 1997 به کار برده بودند، استفاده کرده‌اند. 
مشخص نیست که این گزارش تا چه اندازه‌ای در خصوص تصمیم گیری آمریکا در لغو تحریم‌های خود علیه ایران تاثیرگذار باشد. عده بسیاری در کنگره، لغو تحریم‌ها را منوط به توقف تقریبا کامل برنامه هسته‌ای ایران می‌دانند و تمایل دارند برای بازداری ایران را از دستیابی به اهداف هسته‌ای خود، تاوان بدهند.به علاوه، هنوز این سوال وجود دارد که کسب و کارهای آمریکایی به چه میزانی از مزایای حاصل از لغو تحریم‌های ایران بهره‌مند خواهند شد.

*** بانک‌ها و کسب و کارهای آمریکایی در تعامل با ایران در آینده، بسیار محتاط خواهند بود
«الزیابت روزنبرگ»، یکی از مقامات سابق وزارت خزانه‌داری آمریکا که در حال حاضر به عنوان یکی از اعضای ارشد مرکز امنیت جدید آمریکا فعالیت می‌کند، در مقاله‌ای جدید ادعا کرده است که حتی اگر ایران و گروه 1+5 به توافق نهایی دست پیدا کنند و در پی آن، آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم‌های شدید خود را علیه ایران لغو کنند، بانک‌ها و کسب و کارهای آمریکایی «در تعامل با ایران در آینده، بسیار محتاط خواهند بود و به نظر نمی‌رسد که روابط تجاری با ایران، بلافاصله و در حجم زیاد، از سر گرفته شوند.»

*** شرکت‌های اروپایی بیش از همه مشتاق بهره‌مند شدن از مزایای گسترش روابط تجاری و اقتصادی خود با ایران هستند
شرکت‌های اروپایی که هنگام تضعیف روابط اقتصادی آمریکا، روابط مستحکمی با ایران ایجاد کرده بودند، بسیار بیشتر از شرکت‌های آمریکایی، البته به استثنای احتمالی شرکت‌های نفتی و تولیدکنندگان هواپیما، مشتاق بهره‌مند شدن از مزایای گسترش روابط تجاری و اقتصادی خود با ایران هستند. متحدان آمریکا از هزینه تحریم‌ها بر اقتصادشان آگاه هستند. علاوه براین، تحقیق جدید دیگری که آن هم  در 14 جولای منتشر شد، به زیان‌های اقتصادی انگلیس در نتیجه تحریم‌ها اشاره می‌کند. در حقیقت، صادرات انگلیس به ایران از 464 میلیون یورو [794 میلیون دلار] در سال 2005 به 83 میلیون یورو [142 میلیون دلار] در سال 2011 و حتی کمتر از 80 میلیون یورو [137 میلیون دلار] در سال 2013 کاهش یافته است.

*** حامیان تحریم‌ها از این ضرر و زیان راضی هستند
حامیان تحریم‌ها علیه ایران ادعا می‌کنند که ضرر و زیانی که به آن‌ها وارد شده، بسیار کمتر از هزینه‌ای است که می‌توانست در صورت اتخاذ اقدام نظامی علیه ایران در پی داشته باشد. «تریتا پارسی»، رئیس شورای ملی ایرانیان آمریکا و یکی از نویسندگان این گزارش، در مصاحبه با «المانیتور» گفت: «این گزارش به این موضوع که آیا تحریم‌ها ارزش آن را داشته است یا خیر، اشاره‌ای نمی‌کند اما از آنجایی که تاکنون هیچ توافق هسته‌ای صورت نگرفته، نقش تحریم‌ها به شدت مبهم بوده است.»
«پارسی» در ادامه می‌گوید: «در حقیقت این گزارش، از جنبه‌ای که تاکنون به طور کامل نادیده گرفته شده است، یعنی هزینه این تحریم‌ها بر اقتصاد آمریکا، پرده برمی‌دارد. بحث در خصوص اینکه این تحریم‌ها ارزش داشته است یا خیر، بدون حتی دانستن میزان ضرر و زیانی که این سیاست بر اقتصاد آمریکا وارد کرده است، بسیار دشوار است.»


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار