به گزارش
خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، مدتهاست که مسولان مرتبط و غیر مرتبط از کم آبی سخن می گویند و گاه جیره بندی را به عنوان زنگ خطری برای به خود آوردن مردم در خصوص این امر مطرح می کنند.
اما این روزها آمارها هم به کمک این هشدار ها آمده به طوریکه این روزها حجم آب موجود در مخزن 52 سد کشور ازجمله سدهای استقلال، دوستی، لار، کرخه، پانزده خرداد و وشمگیر به كمتر از 40 درصد رسیده است.
در این میان حمیدرضا جانباز مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب کشور، دایم از 517 شهر کشور که در آستانه تنش آبی قرار دارند سخن گفته وعلت این امر را کاهش ریزش نزولات آسمانی و رشد مصرف آب از سوی مشترکان اعلام می کند.
در بین این 517 شهر وضعیت 12 کلانشهر به مراتب سخت تر است. تهران، قزوین، مشهد، اراک، اصفهان، شیراز، قم، کرج، کرمان، همدان ،یزد از جمله آنهاست، اما بیشترین چالش تامین آب مربوط به خراسان رضوی است و علت این امر از زبان مسولان وزارت نیرو اینطورگفته شده است که به جز مشهد 6 شهر در این استان با کمبود آبی 500 لیتر در ثانیه، در معرض تنش آبی هستند.
اين روزها افزایش گرمای هوا و رشد مصرف باعث شده تا نگرانيها پررنگتر و صرفه جويي در مصرف حکم نجات از شرايط موجود رادارد.
اما دنیا هم از تنش آبی می گوید دفتر برنامه محیط زیست سازمان ملل اعلام کرده در حاضر حدود 40 درصد از كل جمعيت كره زمين با تنش آبي مواجه هستند و حتی این پیش بینی شده که اين رقم به 50 تا 65 درصد در سال 2025 برسد.
آنچه که قابل توجه است کاهش سهم سرانه آب تجدید شونده در دنیاست، مطالعات دفتر برنامه محيط زيست سازمان ملل، سرانه آب تجديدپذير ساليانه هر نفر انسان در سال 1990 معادل 9 هزار مترمكعب اعلام کرده كه اين مقدار به هفتهزار و 800 مترمكعب در سال 2015 و پنجهزار و 100 مترمكعب در سال 2025 کاهش خواهد يافت که این امر ناشی از موج کاهش بارشهاست.
کشورمان هم به طور قطع در بین این آمار ها قرار دارد و تنها مسئله ای که می تواند در این میان کمک بخش باشد صرفه جویی است.
گزارش: غزاله عربگل