با توجه به آمار منتشر شده از سوي پايگاه تامسون رویترز، آمار علم روسیه با فاصله قابل توجهی بعد از بسیاری از کشورهای G20 قرار دارد.

جعفر مهراد رييس پايگاه اطلاع رساني علوم جهان اسلام در گفتگو با خبرنگار دانشگاهی باشگاه خبرنگاران گفت: با توجه به گزارش اخیر تامسون رویترز، آمار علم روسیه با فاصله قابل توجهی بعد از بسیاری از کشورهايG20 قرار دارد  
                                      
وي افزود : آمار یک دهه گذشته نشان می‌دهد، سهم مقالات روسی در پایگاه وب علوم از 3 درصد به 2.1 درصد کاهش یافته است. در سال 2012 دانشمندان روسی 26 هزار و 503 مقاله در مجلات بین المللی منتشر کردند، که در مقایسه با سابقه علمی  و پتانسیل کشور روسیه بسیار ناچیز است البته .این حقیقت که استناد به مقالات روسی تقریبا 19 درصد از متوسط آمار جهانی پایین‌تر است موجب بدتر شدن شرایط می شود. فیزیک، نجوم ریاضیات و شیمی در بین بیشترین مقالات مورد استناد هستند. 
 
مهراد تصريح کرد : باوجود اینکه بودجه علم به طور قابل توجهی در سال‌های اخیر افزایش یافته است، اما وضعیت مبهم است چرا که تعداد انتشارات علمی در دانشگاه‌های کشور تغییری نکرده است.چنانچه در سال 2000 میلادی دولت روسیه حدود 17 میلیارد روبل (500  میلیون دلار) برای رشد فعالیت‌های علمی، به خصوص به دانشگاه‌های مطرح کمک کرد که این بودجه درسال 2014 به  366 میلیارد روبل (10 میلیارد دلار) بالغ شده است. 
 
وي در ادامه گفت : در این بازه زمانی تعداد انتشارات دانشمندان روسی، به ویژه اساتید دانشگاه، تنها 5 درصد افزایش یافته است. این مسئله در مقایسه با رشد 820 درصد  انتشارات علمی چینی و 51 درصد رشد انتشارات علمی آلمانی فاصله قابل توجهی دارد. 
 
مهراد یکی از دلایل وضعیت موجود را کمبود تعداد مجلات دانشگاهی طراز اول در سطح بین المللی دانست اظهارداشت :علاوه بر این، بسیاری از دانشگاه‌های مهم روسیه توجه اصلی خود را به تحقیق در زمینه‌های ریاضیات و فیزیک معطوف کرده‌اند، در حالی که زیست شناسی و پزشکی در حال حاضر سهم قابل توجهی از نشریات جهانی را تشکیل می‌دهد.
 
وی افزود: پژوهش در دوره اتحاد جماهیر شوروی در دانشگاه‌های این کشور هرگز از اعتبار لازم برخوردار نبود. دولت این کشور توجه زیادی را به توسعه پژوهش در آکادمی علوم روسیه و شاخه‌های متعدد آن که در سراسر این کشور فعالیت دارند، معمول کرده است.البته این وضعیت در سال‌های اخیر تغییر کرده است، دولت روسیه بارها هدف خود را از تبدیل دانشگاه‌های دولتی این کشور به مراکز پژوهشی اعلام کرده است. 
 
مهراد اظهارداشت :از جمله اقدامات برنامه‌ریزی شده، افزایش حقوق 200 درصد اساتید، ایجاد آزمایشگاه‌ها در حوزه‌های پژوهشی که دارای آینده موفقیت آمیز هستند و اختصاص اعتبارات کلان برای جذب  دانشمندان مشهور جهان به دانشگاه‌های روسیه است. 
 
وي خاطرنشان کرد:اجرای این طرح‌ها تحت نظارت مستقیم ولادمیر پوتین بوده و از ماه ژوئن  2012 وی با صدور حکمی برای افزایش سهم روسیه از تولید علم این کشور را در پایگاه وب علوم به میزان 44/2 درصد تا سال 2015 به مورد اجرا گذاشته است.


انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار