به گفته یک فعال حوزه بانک، در حال حاضر تمایل بانک‌ها برای تسهیلات مشارکتی به دلیل سود بالای این تسهیلات بیشتر است و افزایش نرخ سود تسهیلات اقدامی ظاهری است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ موضوع تعیین نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی از مهمترین موضوعاتی است که در طی یک سال گذشته میان کارشناسان بانکی محل بحث و بررسی بوده است.

بانک مرکزی پس از جلسات متعدد سعی کرد به رقابت تنگاتنگ بانک‌ها در خصوص نرخ سپرده‌ها پایان دهد و بعد از کاهش دستوری نرخ سود سپرده‌ها و تعیین سقف 22 درصد برای آن نوبت به نرخ سود تسهیلات رسید، اما سود تسهیلات مبحثی گسترده‌تر و وسیع‌تر از سپرده‌ها است. چراکه زیرا تسهیلات اعطایی بانک‌ها به دو شاخه "عقود مبادله‌ای" و "عقود مشارکتی" تقسیم می‌شود که عقود مشارکتی به گونه‌ای است که در این قراردادها بانک در کاری که شخص به او اعطای تسهیلات می‌کند، شریک می‌شود و عقود مبادله‌ای  هم به این معنی است که در این قراردادها بانک، کالا یا خدماتی که قرار است شخص برای آن از بانک تسهیلات دریافت کند به صورت نقد می‌خرد و به صورت اقساطی به شخص می‌فروشد.

درنهایت با توجه به اهمیت این تسهیلات در جلسه سه شنبه 27 خرداد 1393 شورای پول و اعتبار، سقف 22 درصدی را فقط برای تسهیلات عقود مبادله‌ای تعیین کرد و عقود مشارکتی به مسیر قبلی خود و با سودهای 26 و 30 درصد ادامه می‌دهد.

بر اساس اعلام "ولی الله سیف" رییس کل بانک مرکزی، باید ابلاغ این دستور از چهارشنبه 28 خرداد به کلیه بانک‌های دولتی و خصوصی  صورت می‌گرفت.

اما طبق بررسی‌های باشگاه خبرنگاران  تاکنون ابلاغی مبنی به افزایش 8 درصدی نرخ سود تسهیلات عقود مبادله‌ای به شعب بانک‌ها صورت نگرفته است.

* سود پایین عقود مبادله ای عامل کشش بانک ها به سمت عقود مشارکتی است 

در شرایطی که دولت و بانک مرکزی، بانک‌ها را موظف به تعیین نرخ سودی برای تسهیلات، پایین‌تر از نرخ تورم کرد به طور طبیعی پرداخت تسهیلات برای بانک‌ها به هیچ عنوان توجیه اقتصادی نخواهد داشت و بانک‌ها می‌کوشند تا به طرق مختلف از پرداخت تسهیلات بانکی شانه خالی کنند.

در همین خصوص خبرنگار باشگاه خبرنگاران با استفاده از دوربین مخفی خود با روسأی چندین بانک دولتی و خصوصی به گفتگو پرداخت .

به طور مثال رئیس یکی از شعب بانک‌های خصوصی درباره تسهیلات اعطایی گفت: بانک‌ها وام‌های عقود مبادله‌ای را با نرخ 15 درصد ارائه می‌کنند اما سعی ما بر این است بیشتر به اعطای تسهیلات عقود مشارکتی بپردازیم، زیرا هنگامی که نرخ سود عقود مبادله‌ای 15 درصد است و سود سپرده‌ها 22 درصد، شرایطی ایجاد می‌شود که بانک با حدود 7 درصد کسری مواجه می‌شود.

وی افزود: در صورتی که نرخ سود تسهیلات مشارکتی حدود 27 درصد است، هم نرخ 22 درصدی سپرده‌ها را پوشش می‌دهد و هم سود مناسبی برای بانک به ارمغان می‌آورد، در نتیجه بانک تلاش خود را بیشتر بر عقود مشارکتی متمرکز می‌کند و به همین دلیل فعالیت محدودتری در حوزه عقود مبادله‌ای دارد.

در طرف دیگر رئیس یکی از شعب بانک‌های دولتی به خبرنگار ما در خصوص نرخ سود تسهیلات گفت: ما در حال حاضر تسهیلات عقود مبادله‌ای خود را با نرخ 26 درصد به متقاضیان اعطا می‌کنیم و اگر در آینده نرخ 22 درصدی تسهیلات عقود مبادله‌ای به بانک‌ها ابلاغ شود، بانک مابه‌التفاوت سود دریافتی را به وام گیرنده باز می‌گرداند و مطمئنا با نرخ 22 درصدی در حوزه عقود مبادله‌ای فعالیت خواهیم داشت.

* نبود نظارت باعث اتخاذ روش های سلیقه ای توسط بانک ها می شود  

تاج محمد قجاوند، کارشناس امور بانکی در گفتگو با باشگاه خبرنگاران در خصوص کاهش نرخ سود تسهیلات گفت: نرخ سود تسهیلات بانکی افزایشی نداشته، بلکه با کاهش روبه‌رو است، زیرا در زمان‌های مختلف هر بانکی روش خاصی را برای خود اتخاذ کرده، به گونه‌ای که در بانک‌های خصوصی با کاهش نرخ سود تسهیلات مواجه هستیم به طوری که نرخ‌های 27 ، 28 درصدی این بانک‌ها به 22 درصد کاهش یافته و از طرفی در بانک‌های دولتی هم به طور محرمانه در سال‌های اخیر نرخ کلیه عقود خود را 27 درصد تعیین کرده و با تصویب این قانون آنها هم مجبور به کاهش نرخ سود تسهیلات  اعطایی می‌شوند.

وی افزود: از نظر من به عنوان یک فعال حوزه بانکی این اقدام عملی نخواهد بود و مطمئنا با راه و روش متفاوتی اجرا خواهد شد.

قجاوند در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر بانک‌ها تحت عقود مشارکتی به متقاضیان تسهیلات اعطا می‌کنند، مگر در شرایطی خاص که ساز و کار خود را دارد و به دلیل نبود نظارت صحیح، کلیه این عوامل به تشخیص رئیس شعبه بستگی دارد. در نتیجه عقود مشارکتی به دلیل سود بالایی که برای بانک دارد یکی از پرکاربردترین عقود بانکی محسوب می‌شود و ممکن است نرخ این تسهیلات از 27 ،28 درصد هم فراتر رود.

قجاوند در خصوص توافقی بودن نرخ سود تسهیلات گفت: اگر نرخ سود تسهیلات توافقی باشد، شکل ربوی به خود می‌گیرد در صورتی که هنگام انعقاد قرارداد و توافق اولیه با تعیین زمان سهم الشرکه بانک  و وام گیرنده، از حالت ربوی خارج می‌شود. اما متأسفانه اگر زیانی حاصل شود بانک به هیچ  عنوان خود را دخالت نمی‌دهد در صورتی که طبق اظهار نظر فقهای عالی قضایی کشور و اهل فن این زمینه در عقود اسلامی، بانک در کلیه شرایط اعم از سود و زیان با وام گیرنده شریک است اما در حال حاضر در سیستم بانکی این روش به چشم نمی خورد.

انتهای پیام /
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مسلمی پور
۱۰:۳۶ ۰۲ شهريور ۱۳۹۳
با سلام من از کارکنان پست بانک روستایی هستم ... به عبارتی بانکهای خیلی محترمانه دارن مردم را به نام بانک اسلامی می چاپند بخدا تمام مشکلات و معضلات اجتماعی و اقتصادی ما وابسته به بانکداری مشکل دار ماست..
Iran (Islamic Republic of)
سيدمحسن
۰۸:۰۸ ۰۹ تير ۱۳۹۳
تمام بانك هاراباهم ادغام ميكردندبهتربودتاهربانكى سليقه اى رفتاركنه بانك هاوقتى خصوصى شدن توليدوكاركردن بى معناشدچرادولت مسئوليت پذيرنيست اگرقراراست همه چيزخصوصى شودنقش دولت چيه؟سود٢٨درصدى تسهيلات خلاف شرع نيست؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۳:۴۷ ۰۸ تير ۱۳۹۳
تمام این سودها حرام است حرااااام. سر مردم با تورم شیره می مالند
Iran (Islamic Republic of)
ali
۱۷:۲۳ ۰۸ تير ۱۳۹۳
تکلیف حساب های قررض الحسنه ای که مردم نزد بانک ها دارن چی میشه ؟؟
وام های قرض الحسنه این منابع تو جیب کی میره ؟ مردم که سالیان ساله دیگه تسهیلات قرض الحسنه ای دریافت نمیکنن تنها تسهیلات مربوط به وام ازدواج بود که الحمداله اون هم مدتی هست که کلا دیگه به کسی نمیدن ؟
واقعا دیگه دلیل برای مشارکت مردم با بانک ها نمونده ، مردم بهتره دوباره اگه پولی با این گرونی ها و بی قانونی ها براشون موند بکنن تو بالش هاشون ، حداقل شب خواب آرومی بهشون میده
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۲۹ ۰۸ تير ۱۳۹۳
بانک مرکزی فقط به فکر اقاراده ها هستش نه به فکر مردم بدبخت
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۴:۰۸ ۰۸ تير ۱۳۹۳
لطفا کمی هم به درد دل کارمندای بانک برسید اگه زحمت نیست فکر کنم تنها کارمندی ایست که 12 ساعت کارمفید در روز دارد
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۱۳:۵۶ ۰۸ تير ۱۳۹۳
یه نگاه به اتحادیه اروپا بندازید
نرخ سودشون امسال از 0.25 درصد رسیده به 0.15 درصد.
جالبه! با توجه به اینکه تمام کارشناسان اقتصادی مخالف افزایش سود تسهیلات بانکی هستند اما بازهم این سود افزایش پیدا میکند و هیچ توضیح قانع کننده ای نیز ارائه نمی شود.
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۳:۳۷ ۰۸ تير ۱۳۹۳
با سلام

اسمش رو هم گذاشتیم بانکداری اسلامی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۳:۱۱ ۰۸ تير ۱۳۹۳
اين وام باسود ١٥درصد را كدوم بانك ميدهد؟بانكهاي ما كه يا وام قرض پس نده به آقازاده ها يا رانت خوارها ووو ميدن يا وام ٣٠درصدي به مستضعفين كه وقت بدبختيا صاحبان مملكتن اين ١٥درصديا داستانش چيه؟راستي آمريكاي جهانخوار به مردمش وام ٢درصدي ميده حتما يك توطئه شيطاني پشتشه يك گزارش تهيه كنيداز ابعاد مخفيش.
Iran (Islamic Republic of)
مهدی 90085
۱۱:۴۸ ۰۸ تير ۱۳۹۳
بانک اسلامی؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran (Islamic Republic of)
هوشیار
۱۱:۴۶ ۰۸ تير ۱۳۹۳
بله دستتون درد نکنه ما مردم یا جوان هایی که نیاز به وام داریم کلا بریم پی کار خودمون
Iran (Islamic Republic of)
بهزاد
۱۰:۱۳ ۰۸ تير ۱۳۹۳
تسهیلات نیست اینکه اسمشو بزارین ربا سنگین تره...
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۰:۰۰ ۰۸ تير ۱۳۹۳
این همه سود بالا ربا نیست ..................
Iran (Islamic Republic of)
حسین
۰۹:۴۵ ۰۸ تير ۱۳۹۳
تا الان هم بانک ها با سودی که می گرفتند مردم رو بیچاره کرده بودند . اگر بالاتر بره مردم اگر پول نزول کنند خیلی به نفعشون میشه تا برن بانک وام بگیرن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۹:۴۱ ۰۸ تير ۱۳۹۳
به اين ميگن بانك داري اسلامي..............
Iran (Islamic Republic of)
محسن ط
۰۹:۳۱ ۰۸ تير ۱۳۹۳
دست این کارشناسان امور بانکی درد نکنه با این نرخ سود تسهیلات کمک شایانی به ما میکنه !!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
محمدی
۰۹:۲۸ ۰۸ تير ۱۳۹۳
باسلام، باید بگویم نرخ سود سپرده های بانکی کم شد ولی به این موضوع اصلافکر نشد که بسیاری ازهموطنان قصددریافت هیچگونه وامی رانداشته یا نمیتوانند دریافت کنند وبااین شرایط اقتصادی مشکل باصرفه جوئی وقناعت پول اندکی جمع کرده وبه صورت سپرده در بانکها گذاشته اند تا سود آن پشتیبانی باشد برای هزیثنه های زیاد زندگی
آخرین اخبار