جعفر ابراهیمی شاعر کودک و نوجوان در گفتگو با خبرنگار ادبیات باشگاه خبرنگاران گفت: مدت زمان زیادی است که کتاب سازی در کشور رخ میدهد این اتفاق از دو دهه پیش آغاز شده و روز به روز شدت بیشتری یافته است. کتابسازی دو چهره دارد که یک چهره آن روی میانی کتاب و کارهای گرافیکی آن است.
وی افزود: برخی نویسندگان با محتوای ضعیف سعی میکنند کتابسازی انجام دهند، کتابسازی نیز مانند ساختن شعر است شعری ساخته شده، شعر محسوب نمیگردد.
این شاعر کودک و نوجوان ادامه داد: در زمینه کتابهای خارجی، کتاب سازی صورت میگیرد، این کار به آسانی حتی توسط دانش آموزان دبیرستانی نیز امکان پذیر است. کتابسازی جنبه تجارتی برای ناشرانی که این کار را انجام میدهند دارد.
ابراهیمی به گونه دوم کتاب سازی اشاره کرد و افزود: گونه دیگر کتابسازی، دزدی از آثار دیگران و سرقت ادبی است. کتاب چهار جلدی مثنویام برای نوجوانان دچار سرقت ادبی شد و ناشری چند جلد از این کتاب را بدون ذکر نام نویسنده و ناشر اولیه آن چاپ کرد. اینگونه افراد سودجو هستند.
وی تصریح کرد: کتابهای کمیاب، بدون مجوز نشر یا کتابهای با تیراژ بالا توسط افراد سودجو در زمینه چاپ و نشر کتاب شناسایی میشود .کتاب سازیها در زمینه کتابهای تعبیر خواب، مسائل زناشویی، موضوعات به ظاهر روانشناسانه اتفاق میافتد.
این شاعر کودک و نوجوان عنوان کرد: یک قسمت از هر کتاب روانشناسی را کتاب خود بیان و وارد بازار کتاب میکنند. همچنین از هر کتاب آشپزی چند جمله برمیدارند و یک کتاب میسازند.
ابراهیمی خاطر نشان کرد: کتاب سازی در سالهای اخیر افزایش یافته است به خصوص سرقت ادبی در کتابها اتفاق میافتد.
کتابهای عبید زاکانی را چاپ افست میکنند، این مسئله به ناشر و مولف صدمه میزند متأسفانه مرجعی به این موارد رسیدگی نمیکند از طرفی به مراجع رسیدگی به کتاب سازی نمیتوان امید بست.
این شاعر کودک و نوجوان ادامه داد: ناشران زیرزمینی به کتاب سازی دست میزنند و پیدا کردن اینگونه ناشران مشکل و نیازمند به کارگیری کارآگاهان در این زمینه است.
اگر به کتابهایی مجوز داده شود که در بازار کتاب موجود نیست یا کتابها مشکلی برای چاپ نداشته باشند بسیاری از مسائل مربوط به کتابسازی حل میشود.
ابراهیمی افزود: افرادی که از کتاب سازی در کشور مطلع هستند کتابهای اینگونه را خریداری نکنند و کسانی که موارد کتابسازی شده را میشناسند افراد دیگر را در این زمینه راهنمایی کنند. یکی از بهترین راههای مبارزه با کتابسازی نخریدن اینگونه کتابها است.
وی تصریح کرد: به دلیل آنکه موارد کتابسازی شده رنگ و روی خاصی دارند و بسیار راحت میتوان آن را تشخیص داد باید سعی کنیم در زمینه خریداری نکردن اینگونه کتابها به مربیان مدارس و پدر و مادرها اطلاعرسانی کنیم.
انتهای پیام/