به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران به نقل از خبرگزاری آسوشیتدپرس، مبارزات انتخاباتی دور دوم انتخابات ریاستجمهوری افغانستان بسیار اتهامآمیزتر از دور اول بود؛ زمانی که افغانها هشت نامزد در انتخابات داشتند و همه متعهد شده بودند تا به نتیجهای که از سوی کمیسیون مستقل انتخابات اعلام میشود، احترام بگذارند.
در حال حاضر که رقابت برای جانشینی حامد کرزای، رئیسجمهوری در حال کنارهگیری افغانستان و هدایت کشور همزمان با خروج نیروهای آمریکایی و ائتلافی تا پایان سال جاری میلادی میان دو نامزد باقی مانده بسیار تنگاتنگ است، خطرات نیز بیشتر شده است. دورنمای اختلافات شدید بر سر نتیجه دور دوم انتخابات امیدها نسبت به برگزاری نخستین انتقال صلحآمیز قدرت در افغانستان را کمرنگ میکند.
ژنرال جوزف دانفورد، فرمانده ارشد ارتش آمریکا در افغانستان گفت: در حال حاضر ما در زمان دشوار شمارش آرا و بررسی شکایات قرار داریم، چند هفته آتی بسیار مهم هستند.
مقامهای کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان پیشتر گفته بود که نتیجه اولیه دور دوم انتخابات تا دوم ژوئیه و نتیجه نهایی تا 22 ژوئیه اعلام نخواهد شد. اما تیم عبدالله عبدالله، یکی از نامزدهای دور دوم انتخابات یک میلیون آرایی که در شمارش اولیه به اشرف غنی احمدزی، یکی دیگر از نامزدهای دور دوم انتخابات اختصاص یافته است را زیر سوال بردند.
عبدالله اشاره کرد، این یک افزایش چشمگیر نسبت به دور اول انتخابات است که وی 45 درصد آرا و اشرف غنی 31.6 درصد آرا را کسب کرده بود.
وی افزود: در کدام بخش از کشور وضعیت به طور چشمگیری تغییر کرده که مردم ذهنیت خود را تغییر داده و به پای صندوقهای رای آمدهاند؟
عبدالله همچنین مساله حضور هفت میلیون نفری رای دهندگان در دور دوم انتخابات را که 60 درصد از 12 رای دهنده واجد شرایط و برابر با تعداد شرکتکنندگان در دور نخست است، زیر سوال برد.
حامیان اشرف غنی احمدزی این اتهامات را رد کرده و از تمامی طرفین خواستند تا زمان اعلام نتیجه نهایی منتظر بمانند.
سخنگوی اشرف غنی احمدزی گفت: در حال حاضر تفاوت بسیاری وجود دارد. در حقیقت در حال حاضر یک تفاوت یک میلیونی میان آرای ما و آرای آنها وجود دارد و به همین خاطر است که آنها دسیسه و توطئه را آغاز کردهاند. با وجود تلاشهای بسیار تفلب از سوی هر دو گروه رخ داده، اما باید صبور باشیم.
وی افزود: با وجود تمامی مشکلات ما آمادهایم تا نتیجه را بپذیریم و از دیگران نیز میخواهیم تا صبور باشند و نتیجه نهایی را بپذیرند.
نادر محسنی، سخنگوی کمیسیون شکایات انتخاباتی گفت: هیات ما تا زمان پایان ارائه شکایات 2558 شکایتنامه دریافت کرده است. اکثر شکایاتهایی که ما ثبت کردهایم از سوی کارمندان کمیسیون انتخابات و مقامهای دولتی هستند.
این کمیسیون در جریان دور نخست انتخابات 2000 شکایت دریافت کرده بود که به مداخله کارکنان انتخابات و کارمندان دولتی در روند انتخابات اشاره داشت.
گروههای ناظر گفتند: رایگیری روز شنبه در آرامش صورت گرفت اما نامزدها و ناظران گفتند: آنها شاهد تقلبات انتخاباتی از پر کردن صندوقهای رای با آرای از پیش تعیین شده تا تقلب در اوراق رایگیری بودهاند. چندین پایگاه انتخاباتی نیز به دلیل نگرانیهای امنیتی با تاخیر آغاز به کار کرد و یا اصلا باز نشد و بسیاری از رای دهندگان نسبت به کمبود صندوقها و پایگاههای رایگیری شکایت کردند.
عبدالخالق حسینی پایایی، یکی از اعضای سابق کمیسیون مستقل انتخابات گفت: افرادی که در مورد این تقلب انتخاباتی تحقیق میکنند باید اسناد مستدلی درباره تصمیمشان پیش از ملغی کردن انتخابات ارائه دهند. اگر هر یک از نامزدها از اعتماد یا پذیرش این سیستم و کمیسیونهایش امتناع کند، افغانستان با بحرانی مواجه میشود که نباید اجازه وقوع آن را بدهیم.
وی افزود: ما به خاطر ملت امیدواریم تا هردو طرف نتیجه را پذیرفته و اجازه ندهند تا این کشور با بحران دیگری مواجه شود.
/انتهای پیام