به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران،امیر موسوی کارشناس مسائل جهان عرب و منطقه درباره چگونگی تسلط داعش بر شهر موصل عراق گفت: این اتفاق دلایل متعددی داشته است، نخست اینکه دولت مرکزی عراق و سیاستمداران و احزاب عراقی درگیر تشکیل دولت جدید بودند و امور امنیتی و معیشتی کشور را تا حدودی رها کرده بودند و این خود یک امتیاز منفی در کارنامه رهبران سیاسی عراق محسوب می شود. و دوم اینکه باور و عقیده ارتش عراق در راستای مقابله قاطعانه با تروریسم نیست و در واقع بنای ارتش جدید عراق بر اساس اندیشه های و بنیان های فکری امریکایی و در خدمت منافع امریکا شکل گرفته است و همین باعث شده که نتواند در وضعیت فعلی عراق مفید واقع شود.
وی در ادامه یادآور شد: در واقع باور و وضعیت عقیدتی و ایدئولوژیک ارتش عراق دارای نقاط ضعف آشکاری است که در این بحران اخیر و در حوادث الانبار و دیگر اتفاقات گذشته خود را به خوبی نشان داد. نفوذ بعثی ها و دشمنان ملت عراق در داخل نهادهای دولتی و عدم توانایی رهبران عراق و فرمانده کل نیروهای مسلح عراق در پاکسازی این نهادها از عناصر باقیمانده رژیم صدام حسین متاسفانه منجر به ایجاد رخنه های امنیتی در بغداد، الانبار و مناطق دیگر شده است. همچنین شاید بتوان گفت واکنش کند و گاهی نیز همدستی برخی مسؤولان با تروریست ها چنانکه در فرار سریع استاندار موصل و معاونانش از معرکه دیدیم و نیز پخش شایعه هایی مبنی بر هجوم گسترده و هزارن نفری داعش به موصل باعث تضعیف روحیه ارتش و نهادهای امنیتی و حتی نیروهای مردمی شده باشد.
این کارشناس مسائل استراتژیک و منطقه در پاسخ به سؤال مهر درباره احتمال دخالت طرف های خارجی در قضایای اخیر عراق گفت: بله! من معتقدم عربستان انگیزه های زیادی برای دامن زدن به جنگ داخلی در عراق داشته باشد. عربستان سوریه را از دست داده و نتایج انتخابات عراق و سوریه را هم قبول ندارد. لذا به نظرم عربستانی ها با حمایت از داعش و گروههای مسلح در عراق و سوریه تلاش دارند معادلات را به هم بزنند و امنیت و آرامش را از این کشورها سلب کنند تا شاید بتوانند برخی اهدافشان را عملی کنند چراکه می بینند نتایج انتخابات عراق و سوریه و تحولات اخیر منطقه همه به نفع جبهه مقاومت بوده و این امری است که تحمل آن برایشان ساده نیست. از سوی دیگر سعودی ها می خواهند قبل از سفر وزیر خارجه ایران به جده امتیازات میدانی بیشتری کسب کرده و در مذاکراتشان با ایران دست پر باشند.
امیر موسوی در باره احتمال ادامه سلسله حملات تروریستی داعش به شهرهای عراق و ناتوانی دولت این کشور در پیشگیری از این حملات گفت: به نظرم این حملات به صورت نامنظم و بی هدف ادامه خواهد یافت و صرفا در پی برآورده ساختن اهداف محدودی خواهد بود؛ هدف اصلی از این حملات ایجاد بی ثباتی در عراق و به چالش کشیدن نظام سیاسی و امنیت عمومی آن و ایجاد ترس و وحشت در دل شهروندان عراقی از طریق ارتکاب جنایت ها و آدم کشی های وحشیانه و سرقت اموال مردم از بانک های و فروشگاهها و خانه ها است. این قتل و غارتی که در مناطق تحت کنترل داعش می بینیم نشانه این است که هدف آنها سلب امنیت و آرامش از عراق و سرقت ثروت های و درایی های ملت عراق است و چه بسا برای این باشد که فشار نیروهای ویژه عراق از شهر محاصره شده فلوجه برداشته شود.
وی افزود: این تروریست ها به خوبی می دانند که در این مناطق اشغال شده نمی توانند استقرار بلندمدت داشته باشند و چنانکه می بینیم فقط برای تخریب و گسترش فساد آمده اند اما نهایتا مجبور می شوند منطقه را رها کرده و فرار کنند. این تروریست ها متشکل از دسته ها و باندهایی هستند که هیچ برنامه و روش مشخصی ندارند و در میان ملت عراق هم جایگاهی ندارند و لذا در عمل طرد شده اند. اما کمک های مالی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به همراه پشتیبانی های غرب و اسرائیل از این گروهها این گروهها را در برابر دولت عراق جری و قوی ساخته تا بتوانند در دل مردم ایجاد ترس و وحشت کرده و شرایط داخلی عراق را بی ثبات سازند.
این کارشناس سیاسی درباره وجود همدستان داخلی تروریست ها در عراق گفت: بله! همانطور که گفتم در نیروهای مسلح و در بین رهبران سیاسی افراد نفوذی وجود دارند و بسیاری از رهبران سیاسی که در پارلمان و چه بسا در دولت و نهادهای رسمی عراق حضور دارند در واقع با این تروریست ها همکاری می کنند و متاسفانه افراد ضعیف النفسی وجود دارند که حاضرند عقیده و وجدانشان را بفروشند و البته پولهایی که از سوی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس برایشان ارسال می شود عامل مهمی در تقویت اینگونه خیانت و نفوذ افراد خودفروخته به نهادهای رسمی عراق است.
امیر موسوی درباره عکس العمل ساکنین این مناطق به ویژه کردها و اهل سنت به این حملات گفت: گزارش هایی که به ما رسیده حکایت از این دارد که بسیاری از مردم فرار کرده اند.
موسوی تصریح کرد: اهالی این شهرها سعی دارند از مناطق درگیری به مناطق امن در کردستان عراق بگریزند، اما طبق برخی اطلاعات برخی رهبران کرد با تروریست ها همدست شده اند تا بتوانند روی نوری المالکی و دولت عراق فشار بیاورند. برخی از این رهبران کرد از این وضعیت سوء استفاده می کنند و در همین راستا مرزهای مناطق کردنشین را به روی افراد بی گناه و خانواده های پناهجو بسته اند و تا این لحظه به این افراد اجازه ورود به مناطق خودشان را نداده اند و در عین حال آب را بر روی مناطق دیگر عراق بسته اند. اینها همه حکایت از این دارد که نوعی همدستی و توطئه بین برخی جریان ها و نیروهای سیاسی عراق شکل گرفته است و من معتقدم این روند نه به نفع کردستان عراق خواهد بود و نه به نفع آن گروهها و جریان هایی که با تروریست ها همکاری می کنند.
این کارشناس برجسته مسائل جهان عرب درباره توانایی نوری المالکی در مهار بحران فعلی عراق گفت: اگر رهبران سیاسی عراق با هم توافق کنند امکان غلبه بر نیروهای تروریست در منطقه وجود دارد. اما متاسفانه اختلافات شدیدی بین نیروه و جریان های سیاسی عراق و حتی در داخل هواداران دولت عراق وجود دارد.
این کارشناس در پایان تأکید کرد: عدم پذیرش درخواست وضعیت فوق العاده از سوی نخست وزیر عراق در پارلمان عراق نشان داد جریانهای مخالف دولت سعی در تضعیف آن و جلوگیری از مطرح شدن نوری المالکی به عنوان یک رهبر مقتدر دارند