احمد بخشی در گفتوگو با گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران ، با اشاره به نزدیکی برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان خاطرنشان کرد: برای بررسی انتخابات در این کشور باید به ساختار قومی و قبیلهای افغانستان توجه کرد زیرا ریشه بسیاری از مسائل از جمله ترور نافرجام عبدالله به همین قومگراییها بازمیگردد.
وی ادامه داد: طبق آمار های انتخاباتی بیشتر گروههای قومی به نامزد طایفه خود رای می دهند ولی در این دور از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پشتون ها در حالی که عبدالله عبدالله مادری تاجیک و پدری پشتون دارد به زلمی رسول و اشرف غنی رای دادند و با توجه به این مباحث بسیاری از تحولات این کشورها متناسب با قومیتها رخ میدهد.
این کارشناس مسائل بین الملل با اشاره به نقش گروههای طالبان در افغانستان گفت: در یکی از استانهای افغانستان به نام نورستان گزارشی منتشر شد مبنی بر اینکه تعدادی از افراد طالبان به دار آویخته شدهاند و بعد از آن هم اعلام شد که این کار از طرف القاعده در پاکستان صورت گرفته است زیرا طالبانیها قصد داشتند مانع از برگزاری انتخابات در همان دور اول بشوند به همین دلیل در دور دوم اعلام کردند که به هر بهانهای در انتخابات افغانستان اختلال ایجاد خواهند کرد و در نهایت انگشت اتهامات در این مسئله و سایر مسائل انتخابات افغانستان به سوی طالبان این کشور باز می گردد.
بخشی به ترور نافرجام عبدالله عبدالله اشاره کرد و افزود: او در بیشتر سخنرانیها و مناظرات خود اعلام کرده بود که طالبان هم جزئی از جامعه ما هستند و اگر طالبان ساختار قانونی ما را بپذیرند حاضر هستیم با آنها مذاکره کنیم. از سوی دیگر در گفتمان امروز نظام بینالملل بحث طالبان خوب و طالبان بد مطرح شده است و عبدالله عبدالله نیزاعلام کرده است که این مذاکرات را انجام میدهد.
وی ادامه ادامه داد: از سوی دیگر بحث موافقتنامه امنیتی در افغانستان نیز مطرح است به نظر میرسد که رییس جمهور آینده این کشور باید آن را امضا بکند در هر صورت عبدالله عبدالله و رقیب او مانند اشرف احمد غنی اعلام کردند که این موافقتنامه را امضا خواهند کرد و قطعا این امر واکنشهای افراطگرایان و یا طالبانیها را به دنبال خواهد داشت و تلاش می کنند مانع از امضای این موافقتنامه بشوند.
این کارشناس مسائل بین الملل بابیان اینکه مسئله اصلی طالبان افغانستان با بحث انتخابات است افزود: دغدغه اصلی طالبان این نیست که عبدالله بیشترین رای را بیاورد یا اشرف غنی زیرا آنها به طور کلی با نفس برگزاری انتخابات در کشور مسئله دارند. ولی اینکه بیشتر حملات متوجه عبدالله شده به این دلیل است که او پیشتاز عرصه انتخابات بوده و همچنین او تباری غیر پشتون دارد و طالبانیها بالای 80 درصدشان از تبار پشتونها هستند بنابراین او برایشان به مثابه ب یک هدف در آمده است.
وی ادامه داد: عبدالله پس از ترور در تلویزیون اعلام کرد که آنها میخواهند مردم را بترسانند تا مشارکت ها در انتخابات کمتر شود و یا مهرههای اصلی انتخابات مانند عبدالله را از سر راه بردارند. همچنین بعید نیست که طالبان بخواهد درصد مشارکت را کمتر کند تا گروه رقیب را مثلا احمد اشرف غنی را روی کار بیاورند که با طالبان هم قوم و هم طایفه است در این صورت میتوانند بیشتر با هم همکاری داشته باشند. البته اشرف غنی هم اعلام کرده است که با گروههای مختلف مذاکره خواهد کرد. ولی در حال حاضر عیار عبدالله پررنگتر می شود زیرا بحث بر سر این است که گروههای مجاهدین یا گروههای شمالی و سایر گروهها مانند هزاره ها و تاجیکها از او حمایت کردند. البته آنها در دولت کرزای هم تلاش کردند طرفدار قانون باشند و خیلی هم با بحث طالبان همراهی نکردند.
بخشی با تاکید براینکه تحولات امروز افغانستان منشاء فرامنطقه ای دارد، خاطرنشان کرد: اغلب گروههای مختلف پاکستان به ویژه طالبان این کشور طالبان افغانستان را تحریک میکنند تا خشونتها در این کشور افزایش یابد.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان گفت: با توجه به بلوکبندی و یاربندیها عبدالله و حامیان او به احتمال زیاد بیش از 60 درصد آرای دور دوم انتخابات ریاست جمهوری افغانستان را به خود اختصاص خواهد داد. ولی پس از انتخابات رییس جمهور آینده این کشور با لایه هایی روبرو خواهد شد که این لایهها به بحث دولتسازی باز می گردد. در این راستا باید در نظر گرفت که عبدالله تفاوت گروهی و قومی با اشرف غنی دارد و از تبار تاجیک ها است. بنابراین اگر بخواهد دست به دولت سازی در افغانستان بزند خواهیم دید که لایههای اختلاف در دوره او بیشتر خواهد شد و از سوی دیگر هم باید به او پیشنهاد داد که اگر به ریاست جمهوری رسید تعادل منطقهای داشته باشد یعنی اجازه ندهد پاکستان تصور کند که عبدالله به طور حتم منافع آنها را تامین خواهد کرد و قطعا رییس جمهور آینده افغانستان باید توازنی در منطقه برقرار کند .
/انتهای پیام