به گزارش گروه علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومی شبکه رادیویی سلامت، دکتر محمد رضا مسجدی، دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در شورای سیاستگذاری سلامت معاونت صدا بحث سیگار را یکی از بحثهای جدی سیاسی و اقتصادی کشور دانست و افزود: روزانه ده میلیارد تومان و سالانه معادل کل بودجه بهداشت و سلامت کشور خرج مصرف سیگار میشود. در حال حاضر مصوبات و قوانین موجود مرتبط با کنترل دخانیات از ضمانت اجرایی لازم برخوردار نبوده بلکه در پارهای از موارد، از عدم آگاهی مسئولان یا عدم اعتقاد آنها به اجرای آن نشأت میگیرد.
وی ادامه داد: در حال حاضر بسیاری از افراد هنوز از «قانون جامع کنترل دخانیات» آگاهی ندارند و اگر از مردم در این رابطه سوال کنید، مسلماً پاسخ صحیحی دریافت نخواهید کرد. از این رو برای مبارزه با دخانیات، باید مردم و مسئولان را با قانون جامع کنترل دخانیات و مفاد آن آشنا کنیم.
دکتر مسجدی با بیان اینکه خبرنگاران و گزارشگران رسانه ملی باید با آگاه سازی مردم و مسئولان در راستای کاهش مصرف مواد دخانی گام بردارند، اظهارکرد: برای ترویج و فرهنگ ممنوعیت استفاده از دخانیات مسئولان امر را با پیگیریهای مداوم به چالش کشیده و از آنها پاسخ بخواهند.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در ادامه بیان کرد: نام گذاری شهرها، پارکها، دانشگاهها و بیمارستانهای بدون دخانیات، مراسم قلیان شکنی در روستای بلبل آباد بندرعباس، انجام حرکتهای مذهبی و اسلامی در شهرها از جمله اقداماتی است که طی چند سال اخیر در زمینه کنترل دخانیات انجام شده است.
وی با بیان اینکه دید مسئولان، دید کلان نیست و نگاه جامعی به مسأله کنترل استعمال دخانیات ندارند، تصریح کرد: برای کاهش مصرف باید جایگزین مناسبی برای تفریح نوجوانان و جوانان داشته باشیم.
دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات در پایان اظهارکرد: تمام تلاش ما در سال جاری این است که مالیات سیگار را افزایش دهیم تا از این طریق به افزایش درآمد و کاهش مصرف مواد دخانی در کشور دست یابیم.
افزایش مالیات و گران شدن مواد دخانی روشی برای کنترل استعمال دخانیات
دکتر غلامرضا حیدری، رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات در شورای سیاستگذاری سلامت معاونت صدا با بیان اینکه افزایش مالیات و گران شدن مواد دخانی یکی از راهکارهای کنترل استعمال دخانیات در کشور است گفت: افراد سیگاری به دلیل اینکه در معرض بیماریهای قلبی و عروقی قرار دارند، بیشتر از افراد غیرسیگاری از بیمه استفاده میکنند. این در حالی است که هزینه پرداختی وی به بیمه با فرد غیرسیگاری مساوی است. تجربه کشورهای دیگر نشان داده است که افزایش مالیات و گران شدن سیگار و مواد دخانی باعث افزایش درآمد و کاهش قاچاق در کشور میشود.
وی با نادرست دانستن این باور که افزایش مالیات باعث افزایش قاچاق میشود، اظهارکرد: قاچاق سیگار دلایل خاص خودش را دارد و ارتباطی به گرانی و افزایش مالیات سیگار ندارد. اگر قرار بود که افزایش مالیات افزایش قاچاق را به دنبال داشته باشد، ما باید شاهد افزایش قاچاق در کشورهایی که سیگار را گران میفروشند همچون کشورهای شمال اورپا (که قیمت یک بسته سیگار ۷ الی ۸ دلار است) باشیم؛ اما این گونه نیست.
دکتر حیدری با بیان انیکه بر اساس معاهده جهانی کنترل دخانیات که ایران ۱۱ سال عضو آن است، کشورهای عضو دارای ۶ وظیفه از قبیل پایش مصرف دخانیات، حفاظت از افراد غیر سیگاری، ارائه خدمات ترک، ممنوعیت تبلیغات، ارائه آموزشهای عمومی و قیمت گذاری هستند، ادامه داد: بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی ایران در پنج وظیفه نخست بخوبی عمل کرده است؛ اما در قیمت گذاری مواد دخانی موفق نبودهایم؛ و بر اساس قانون، درآمدهای حاصله از فروش سیگار باید به خزانه دولت و وزارت بهداشت برگشت داده شود و آن در راه مبارزه با دخانیات مصرف شود.
رئیس مرکز تحقیقات پیشگیری و کنترل دخانیات در پایان خاطرنشان کرد: بین آگاهی و عملکرد فاصلهای به نام باور وجود دارد و آن پزشکی که میداند سیگار ضرر دارد؛ اما باز هم سیگار میکشد، باور ندارد که نباید سیگار بکشد و از این رو باید روی باور مردم کار کنیم.
انتهای پیام/