هر جرمي كه قانونگذار به صراحت رايانه را به منزله موضوع يا وسيله جرم جزء ركن مادي آن اعلام كرده باشد، يا عملا رايانه به منزله موضوع يا وسيله ارتكاب يا وسيله ذخيره يا پردازش يا انتقال دلايل جرم در آن نقش داشته باشد، را جرم رایانه ای می نامند. در ادامه بحث اثر مخرب (آثار اجتماعی و فرهنگی) می پردازیم.

جرایم رایانه ای چیست؟ اگر بخواهیم به صورت کامل تعریف کنیم می توانیم بگوییم: «هر جرمي كه قانونگذار به صراحت رايانه را به منزله موضوع يا وسيله جرم جزء ركن مادي آن اعلام كرده باشد، يا عملا رايانه به منزله موضوع يا وسيله ارتكاب يا وسيله ذخيره يا پردازش يا انتقال دلايل جرم در آن نقش داشته باشد.» 
در بخش اول به مهمترین اثر مخرب استفاده نادرست از رایانه و اینترنت، آسیب های روانی (اعتیاد مجازی، بحران هویت و انحرافات جنسی ) پرداختیم. 
اما در ادامه بحث به دومین اثر مخرب (آثار اجتماعی و فرهنگی) می پردازیم. این موضوع را می توان به چند زیر دسته تقسیم کرد و جداگانه هر کدام را بررسی کرد.
تزلزل در ارکان خانواده، کاهش امنیت و احساس آرامش، کاهش علایق و ارزش های ملی نزد کاربر، تغییر هنجارها و التقاط فرهنگی، ناامنی مالی و سرمایه گذاری و کم رنگ شدن ارزش های مترقی. 


تزلزل در ارکان خانواده
یکی از آثار جرایم مربوط به محتوا، همچون هرزه نگاری و ترویج مطالب مستهجن، تزلزل در روابط زناشویی است؛ چرا که از آثار هرزه نگاری اعتیاد جنسی است، که در جوامعی که اینترنت ارزان در اختیار افراد قرار دارد، شیوع بسیاری دارد. در این موارد زنان از همسران خود شکایت دارند که به ایشان بی توجهی کرده و بیش از آنکه از بودن در کانون خانواده و در کنار همسر لذت ببرند از صرف وقت در اینتنت و فضای مجازی و لذت های منحرف جنسی و غیر آن لذت می برند. بخشی از عوامل طلاق در این قبیل کشورها اعتیاد به اینترنت، به ویژه اعتیاد جنسی مجازی است. کسانی که به خاطر سودی کثیف رو به ترویج تجارت جنسی مجازی آورده اند و نهادهایی که بی تفاوت یا کم تفاوت از کنار این قبیل مسائل می گذرند، خواسته یا ناخواسته یکی از مهم ترین گروه های اجتماعی؛ یعنی خانواده را رو به انحیاط و نابودی و یا حداقل ضعف می کشانند. دیگر، زن و شوهر از کنار یکدیگر بودن کمتر لذت می برند و بیشتر وقت خود را صرف لذت های رنگارنگ، اما پلید در فضای مجازی می کنند. در نتیجه محبشت به عنوان رکن اصلی و اساسی خانواده روبه سستی می رود. فرزندانی که در این محیط بار می آیند، دچار انحراف اخلاقی شده و سلات روانی و روابط جنسی پاک از بین می رود. از این روست که نتیجه اباحه گری جنسی به افزایش پدیده هایی، مثل فرزندان تک والدینی، زنان و مردانی که تنها زندگی می کنند، بچه های نامشروع و... خواهد انجامید. بنابراین لزوم نظارت سخت گیرانه و دقیق در فضای مجازی از سوی نهادهای مسئول و والدین رخ می نماید. وظیفه نهادهای فرهنگی نیز در فرهنگ سازی در جهت بهره برداری صحیح از اینترنت بسیار مهم و تأثیرگذار است.

کاهش امنیت و احساس آرامش، به ویژه در کاربری اینترنتی
یکی از آثار جرایمی؛ از قبیل دسترسی غیرمجاز، شنود و دریافت غیرمجاز، جعل داده ها، تخریب و ایجاد اختلال در داده ها، اختلال در سیستم، ممانعت از دستیابی، سرقت داده ها؛ کاهش امنیت شهروندان جامعه و به خطر افتادن حریم خصوصی ایشان است.
شاید بعضی وقت ها در محاورات خصوصی، چیزی را بگوییم که امید داشته باشیم که خوانندگان آن را به فراموشی بسپارند یا چیزی را بنویسیم که بعدها از آن پشیمان گشته و امیدوار باشیم که خوانندگان برگه های ما را در لابلای دیگر برگه های متعدّد و متفرق بایگانی خویش گم کنند و دیگر به خواندن آنها مبادرت نورزند؛ ولی فناوری اطلاعات به همه این امکان را می دهد، که همه اطلاعات حال و گذشته را به گونه ای سامان مند بایگانی و ذخیره نموده و هر وقت که آن را لازم داشتند، فوراً بیابند. از این جهت، اگر حریم خصوصی شما در زمان و مکانی خاص افشا گردد، امید نداشته باشید که کاربران رایانه ها آن را فراموش کنند؛ چرا که فناوری اطلاعات این امکان را سلب کرده است. اینکه شما چه چیزهایی خریده اید و از کجا آنها را تهیه کرده اید، پولش را از کجا آورده اید و چقدر به چه کسی اهدا کرده اید و از چه کسی چه انتظاراتی دارید و با چه کسانی نامه پراکنی می کنید، همه و همه در دنیای رایانه ای، درون بلندگوهایی پخش می شود، که اوّلاً: امکان شنیدن آن برای همکان وجود دارد و ثانیاً: هرگز آوای مکرر و باقی آنها خاموش نمی شود و همواره با هرعملیات الکترونیکی شما، بر حجم آنها اضافه می شود.
امروزه حریم خصوصی اشخاص در معرض خطراتی است، که قبل از فناوری اطلاعات هرگز وجود نداشت، همان طور که قبل از پیشدایش فناوری الکتریسیته هیچ کس درمعرض خطر برق گرفتی نبود، حال باید مواظب بود که توسعه فناوری، حریم خصوصی افراد را به آتش نکشد. اینکه چه کسانی در قبال این خطرات پیش آمده مسئولیت دارند؟ و یا با چه تدابیری باید این احساس عدم امنیت را کاهش داد؟ سؤال هایی است که در این باره مطرح است. البته مقابله با جرایم رایانه ای و حفاظت دقیق از داده ها، هم از طریق دولت و هم از طریق سازمان های خدمت رسان و هم از طریق خود افراد، در کاهش این ناامنی بسیار مؤثر خواهد بود. در این مسر کارشناسان واگذاری IP و استفاده از پروکسی (PRO×Y)، نصب دیوار آتشین (Fire Wall)، نصب ضد ویروس و ضد جاسوسی (Anti Virus; Anti SPy Ware) اینترنت و کار فرهنگی را توصیه می کنند.

کاهش علایق و ارزش های ملی نزد کاربر
یکی از ویژگی های اینترنت، جهانی بودن آن است، که با وجود فوایدی که دارد، اثرات مخربی نیز بر فرهنگ های ملی جوامع می گذارد؛ چرا که کاربران با استفاده از اینترنت ضمن این که با زبان انگلیسی حاکم بر آن درگیر هستند، از زبان ملی خود دور می شوند، به عنوان مثال در چت های اینترنتی، فارسی زبانان بیشتر از الفبای انگلیسی به جای الفبای فارسی استفاده می کنند (که یکی از دلایل آن کمبود نرم افزارهای قدرتمند فارسی است). گسترش این کاربرد خود موجب تضعیف الفبای فارسی خواهد شد.

تغییر هنجارها و التقاط فرهنگی
با توجه به تفاوت هنجارها از جامعه ای نسبت به جامعه دیگر، امکانات الکترونیکی از جمله فضای مجازی تبادل و تأثر فرهنگی را رونق می دهد. در این بین فرهنگ های ضعیف یا صاحبان فرهنگ های قدرتمند، اما کم تلاش متأثر از فرهنگ مهاجم قرار خواهند گرفت. فرهنگ اسلامی نیز در این تبادل گرچه فرهنگی با پشتوانه است، اما در صورتی که مسلمین در شناخت و شناساندن آن نکوشند در برابر فرهنگ مهاجم غرب دچار التقاط و تغییر خواهند شد.

ناامنی مالی و سرمایه گذاری
یکی از اساسی ترین باورهای مورد قبول اغلب جوامع، مالکیت بر اموال است. در فضای مجازی، با مطرح شدن مال الکترونیکی، که به شکل پول الکترونیکی، داده ها و اسناد با ارزش و... است، لزوم حفظ امنیت مالی و مراقبت از آن برعهده حکومت خواهد بود. از این رو یکی از آثار کلاهبرداری و سرقت الکترونیکی، ناامنی سرمایه گذاری در حوزه اموال الکترونیکی است.

کم رنگ شدن ارزش های مترقی
هرجامعه، صاحب ارزش هایی است که ناشی از فرهنگ آن است، اما برخی ارزش های مترقی در جوامع اسلامی است، که در اثر تأثیر از فرهنگ بی بندبار و اباحه گرغرب در حال کم رنگ شدن است. ارزش هایی مثل حیا و عفت زن، اهمیت داشتن شخصیت انسان نه جنسیت آن، قبح عریان نمایی بدن به ویژه شرمگاه و... که در نتیجه رواج استفاده از مطالب مستهجن و ملاک شدن بولالهوسی در روابط انسانی در حال کم رنگ شدن است. دین چابنر در مقاله ای، چنین پیامدهایی را ناشی از رواج اباحه گری جنسی و هرزه نگاری دانسته و می گوید: «مطالعات دقیق و گسترده ای در طول این سال ها در این باره صورت نگرفته است، ولی روانشناسان شبکه ای بی سی نیوز (ABC News)، براساس تجربیات خود در مواردی که با کودکان سروکار داشته آند، براین باورند که پسرانی که با تصاویر خشونت آمیز و مستهجن سروکار داشته اند، اغلب انگیزه های بوالهوسانه ای نسبت به دختران دارند؛ در عین حال، دختران نیز پاسخ مثبتی به این گونه تمایلات پسرها نشان می دهند». در نتیجه رواج بوالهوسی است که بلوتوث و ارسال تصاویر مستهجن در میان جوامع اسلامی رشد می یابد، روابط آزاد دختر و پسر ترویج می شود، کم پوشی و عریان پوشی در میهمانی ها و عروسی ها، به ویژه در میان جوانان گسترش می یابد.

گزارش از حسین جاهدی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار