به گزارش
گروه بازار باشگاه خبرنگاران، راهکار شناخت بهترین اسکنر یکی از مواردی است که شاید تنها از پس کارشناسان برآید اما اگر می خواهید به اندازه یک کارشناس در خرید اسکنر حرفه ای شوید می توانید گزارش زیر را بخوانید.
اسکنرها معمولا به چهار دسته تقسیم می شوند: اسکنرهای Flatbed یا رومیزی، اسکنرهای Sheet fed که در آن لنز اسکنر ثابت است و کاغذ با سرعت استاندارد از جلوی لنز عبور کرده و اسکن می شود، اسکنرهای Handheld که به جای حرکت لنز اصلی توسط موتور، کاربر باید با دست عملیات اسکن را انجام داد، و اسکنرهای Drum که معمولا توسط شرکت های چاپ و نشر مورد استفاده قرار می گیرند و تصاویر فوق العاده دقیقی باز سازی می کنند.
بخش های کلی یک اسکنر معمولی عبارتند از CCD آینه، هد، اسکن، صفحه شیشه ای، لامپ، عدسی، کاور یا درپوش، موتور، میله های تثبیت کننده، کمربند، منبع تغذیه، پورت و مدار کنترلی.
اصلی ترین بخش یک اسکنر، CCD است که چشم اسکنر برای ثبت و ضبط تصاویر است و CCD در حال حاضر رایج ترین فناوری در اسکنرهاست. CCD مجموعه ای کوچک از دیودهای حساس به نور است که قابلیت تبدیل نور به بار الکتریکی را دارند. ا
ین دیودها در صفحه ای به نام Photosites قرار گرفته اند که به نور حساس است. برخورد پرتوهای نوری به این صفحه، منجر به شارژ دیودها و آزادسازی بارهای الکتریکی می شود. ذخیره و ثبت این اطلاعات امکان ضبط تصاویر با استفاده از این تکنولوژی را فراهم می کند.
در اسکنر نیز پرتوهای نور پس از گذشتن از عدسی و برخورد به آینه ها، به CCD رسیده و ثبت تصویر را ممکن می کنند. البته ممکن است جزییات کار در برخی مدل ها و برندها متفاوت از سایر مدل ها باشد اما به طور کلی در حال حاضر کارکرد اغلب اسکنرها به همین صورت است.
برای پروسه اسکن مراحل مختلفی لازم است تا یک سند به طور موفقیت آمیز اسکن شود. در اینجا مراحل کار در اسکنر رومیزی (Flatbed) توضیح داده شده است.
کاغذ مربوطه را روی بخش شیشه ای اسکنر قرار داده و درپوش را می گذاریم. در اغلب اسکنرها، بخش داخلی درپوش با رنگ سفید پوشیده شده است. البته ممکن است در برخی مدل ها این قسمت مشکی رنگ باشد. رنگ یکدست بخش داخلی درپوش اسکنر، به نرم افزار این امکان را می دهد که قبل از شروع عملیات اسکن، بخش های ضروری را برای اسکن سند مربوطه تشخیص دهد.
در بسیاری از اسکنرها، امکان برداشتن کامل درپوش اسکنر به منظور اسکن صفحه ای از یک کتاب قطور نیز وجود دارد. یک لامپ برای روشن کردن سطح کاغذ در زیر شیشه اسکنر قرار دارد. این لامپ در اسکنرهای جدید از نوع فلورسنت کاتدی یا لامپ زنون است در حالی که در اسکنرهای قدیمی تر از لامپ فلورسنت معمولی بدین منظور استفاده می شد.
سیستم مکانیکی که شامل آینه ها، عدسی ها، فیلتر و CCD می شود، بخش هد اسکن را در اسکنر تشکیل می دهند. این بخش به آرامی توسط یک تسمه که به موتور متصل است، سطح کاغذ را پویش می کند. علاوه بر این تسمه، هد اسکن به یک میله اطمینان نیز متصل است تا هیچ گونه انحرافی در حرکت آن ایجاد نشود. یک بار حرکت هد از بالا تا پایین سند، به معنی به اتمام رسیدن عملیات اسکن است.
تصویر سند به وسیله یک آینه زاویه دار به آینه ای دیگر منعکس می شود. در برخی مدل ها حتی از سه آینه استفاده می شود. آخرین آینه تصویر را روی عدسی منعکس کرده و عدسی تصویر را برای دریافت توسط CCD فوکوس می کند.
وضعیت فیلترها و عدسی ها در اسکنرهای مختلف متفاوت است. در برخی مدل ها تصویر به سه فیلتر رنگی (سبز، قرمز و آبی) تقسیم شده و توسط CCD دریافت و ثبت می شود، سپس فیلترها توسط نرم افزار مربوطه دوباره جمع آوری می شوند و تصویری تمام رنگی تحویل می دهد.
وضوح و عمق تصویر اسکنرها اسکنرها از لحاظ وضوح و عمق دریافت تصاویر در مدل های مختلفی عرضه می شوند. اغلب آنها دارای رزولوشن سخت افزاری ۳۰۰ نقطه در اینچ (۳۰۰ DPI) هستند که حداقل استاندارد لازم برای اسکنرها به حساب می آید. DPI در اسکنرها با تعداد سنسورهای موجود در هر سطر و هر ستون از CCD اندازه گیری می شود.
دقت موتور در حرکت نیز بر کیفیت نهایی دستگاه موثر است. شفافیت و وضوح تصویر به لنز و کیفیت منبع روشنایی اسکنر نیز بستگی دارد. اسکنرهای مجهز به لامپ زنون، کیفیت و وضوحی بیشتر را در مقایسه با اسکنرهای فلورسنتی نتیجه می دهند.
عمق تصویر در واقع پروسه ای است که توسط نرم افزار اضافه می شود. در این پروسه، پیکسل هایی اضافی توسط نرم افزار، مابین پیکسل های واقعی اسکن شده قرار داده می شود.
این پیکسل های اضافه به طور متوسط در بین تک تک پیکسل های قبلی قرار می گیرند. برای مثال اگر رزولوشن سخت افزاری یک اسکنر ۳۰۰۳۰۰ باشد و عمق تصویر ۶۰۰۶۰۰، نرم افزار مربوطه این قابلیت را دارد که در کنار نقاط سطرها و ستون های اسکن شده توسط دستگاه، یک پیکسل اضافه کند.
خصوصیت دیگری که بر کیفیت اسکنرها موثر است عمق بیت یا Bit depth است که با Color depth یا عمق رنگ نیز شناخته می شود. این مقدار، نمایانگر عددی است که تعداد رنگ های قابل درک توسط اسکنر مربوطه را مشخص می کند. حداقل عدد لازم برای ایجاد تمام رنگ ها در یک اسکنر ۲۴ bit است.
تمامی اسکنرهای رنگی بازار حداقل از این عدد جهت دریافت و ذخیره تصاویر با رنگ واقعی برخوردار هستند. در برخی مدل ها نیز عمق رنگ های ۳۰ و ۳۶ مشاهده می شود.
با اینکه یک اسکنر با عمق رنگ ۲۴ برای پردازش تصاویر رنگی کافی است اما چنانچه می خواهید طیف های رنگی بیشتری توسط دستگاه تان اسکن کنید، بد نیست مدل های بالاتر را هم مورد بررسی قرار دهید چرا که نظرات بسیاری در خصوص تفاوت قابل توجه در کیفیت اسکن دستگاه ها با عمق رنگ های مختلف وجود دارد.
انتقال تصویر مرحله اسکن، بخش مهمی از کار پردازش اسناد کاغذی به دیجیتال به شمار می رود اما برای نگهداری و ویرایش تصاویر اسکن شده لازم است آنها را به رایانه انتقال دهیم. انتقال اطلاعات از اسکنر به کامپیوتر و بالعکس، به طور کلی توسط چند پورت خاص صورت می پذیرد.
چگونه یک اسکنر مناسب بخریم؟ خرید یک اسکنر به عوامل متعددی همچون سایز اسناد، نوع اسناد (متن، عکس، کارت ویزیت و کتاب)، میزان استفاده و حتی فواصل زمانی استفاده از دستگاه وابسته است. با توجه به این نکات، خرید یک اسکنر کاربردی و مناسب با هزینه ای متعادل می تواند به امری چالش بر انگیز تبدیل شود.
فارغ از تعداد شرکت هایی که اسکنر تولید می کنند، اسکنرها در مدل های مختلف و با کاربردها و اندازه های متفاوت ساخته می شوند. قبل از خرید می توانید با پرسیدن سوالاتی از خود در خصوص اسکنر مورد نیاز و بودجه تان، دستگاه مناسب را تشخیص دهید و بدانید دقیقا چه دستگاهی با چه خصوصیاتی مورد نیازتان است.
چه چیزی را بیشتر اسکن می کنید دانستن اینکه در صورت خرید یک اسکنر چه چیزهایی را ممکن است بیشتر اسکن کنید، می تواند به هدف گذاری شما برای خرید اسکنر مورد نیازتان کمک زیادی کند. اغلب اوقات، تصاویر یا اسناد متنی برای اسکن مورد استفاده قرار می گیرند اما گزینه هایی مانند کتاب، صفحات مجلات، تمبر، اسلاید، کارت ویزیت و حتی نگاتیو عکس هم هستند که ممکن است شما بیشتر بخواهید آنها را اسکن کنید.
باید بدانید برای برخی از این گزینه ها، اسکنرهای مخصوصی وجود دارد و چنانچه شما به صورت اختصاصی قصد کار با یک مورد خاص را دارید، بهتر است سراغ گزینه های مخصوص بروید اما در صورتی که تنها به یک اسکنر برای کارهای عمومی تر نیاز دارید، می توانید یک اسکنر معمولی که تقریبا بتواند همه این موارد را اسکن کند، تهیه کنید.
علاوه بر این، باید به سایز اسناد یا تصاویری که قصد اسکن آنها را دارید نیز توجه کنید. برای مثال در صورتی که باید پوسترهایی در سایز A۳ اسکن کنید، مطمئنا خرید یک اسکنر با حداکثر سایز A۴ کار عاقلانه ای نیست، ضمنا اگر به صورت متناوب باید کاغذهایی را به صورت پشت و رو اسکن کنید، بهتر است در فکر خرید اسکنری با قابلیت اسکن دوروی صفحات باشید.
اگر قصد خرید یک اسکنر رومیزی دارید اسکنرهای رومیزی نمونه های مناسبی هستند؛ کاربردی و راحت اما اگر قصد اسکن اسناد، تصاویر یا تمبرهای صدمه دیده و قدیمی که سالم ماندن اصل آنها بسیار مهم است، دارید، باید توجه داشته باشید که استفاده از یک اسکنر رومیزی ممکن است به این تصاویر یا اسناد صدمه بزند.
می توانید برای اسکن این گونه موارد، به فکر خرید یک اسکنر Sheet feeder باشید. در این نمونه ها، کاغذ یا تصویر مربوطه برای پیشگیری از صدمه بیشتر در پوششی پلاستیکی قرار گرفته و سپس در اسکنر قرار می گیرند. نکته مهم دیگر در خصوص خرید اسکنرهای رومیزی سرعت آنهاست.
اما در صورتی که نیاز به سرعت بالای اسکن دارید و تعداد اسناد یا تصاویری که قصد اسکن آنها را دارید نیز بالاست، بهتر است از خرید یک اسکنر رومیزی دست بکشید. این اسکنرها به طور متوسط سرعت پایینی دارند و مشخص است که برای اسکن هر صفحه باید عملیات را به صورت مجدد تکرار کنید.
آیا می خواهید یک اسکنر Sheet Feeder بخرید اگر قصد اسکن سریع تعداد زیادی کاغذ را دارید، خرید یک Sheet Feeder توصیه می شود. تصور کنید که در هر بار اسکن باید چندین صفحه را اسکن کنید، با یک اسکنر رومیزی باید عملیات اسکن به تعداد کاغذها تکرار شود در حالی که در صورت داشتن یک اسکنر Sheet Feeder کاغذها را یک بار در اسکنر گذاشته و تنها منتظر می مانید عملیات اسکن تمام شود.
برخی از انواع این اسکنرها، می توانند کاغذهایی ضخیم تر مانند کارت ها را نیز به راحتی اسکن کنند. چنانچه حجم کار شما بسیار بیشتر از چند کاغذ در هر بار اسکن است، بهتر است به جای خرید نمونه های دستی از یک Sheet Feeder نسبت به خرید یک ADF اقدام کنید. ADF خلاصه شده عبارت Automatic Document Feeder است که توانایی اسکن خودکار یک دسته بزرگ کاغذ را با سرعتی بالا و در یک مرحله دارد.
اسکن Duplex مورد نیازتان است؟ اسکن Duplex به معنی اسکن دوروی کاغذ در یک بار اسکن است. چنانچه باید حجم زیادی از کاغذهایی که پشت و روی آنها پرینت شده است را اسکن کنید، لازم است به فکر اسکنرهایی باشید که اجازه اسکن دوبلکس را به شما می دهند. اسکنرهایی که این امکان را به کاربر می دهند به دو نوع تقسیم می شوند.
برخی به صورت همزمان دو سمت کاغذ را اسکن می کنند و سایر مدل ها پس از اسکن یک سمت کاغذ، آن را برمی گردانند و روی دیگرش را نیز اسکن می کنند که در این روش سرعت عمل کمی پایین تر است. این اسکنرها به طور کلی از اسکنرهای معمولی گران تر هستند. پس اگر واقعا نیازی به این گونه اسکنرها ندارید، توصیه می شود هزینه اضافی صرف خرید آنها نکنید.
چه رزولوشنی مد نظر شماست رزولوشن یا همان وضوح تصویر برای اسکن اسناد متنی مساله مهمی به حساب نمی آید. حتی تفکیک تصویری تا ۲۰۰ نقطه در اینچ نیز می تواند برای اسکن یک سند متنی کیفیتی کافی و مناسب ارائه دهد، حال آنکه همه اسکنرها حداقل با رزولوشن ۳۰۰ نقطه بر اینچ عرضه می شوند اما برای تصاویر، بهتر است با رزولوشن ۶۰۰ نقطه بر اینچ عملیات اسکن را انجام داد تا هنگام پرینت عکس، کیفیتی معقول به دست آید.
برای اسکن نمونه های مختلف، باید رزولوشن های متفاوتی را به صورت پیش فرض رعایت کرد. برای مثال برای اسکن یک نگاتیو یا تمبر بهتر است رزولوشنی بالا را مورد استفاده قرار داد تا بتوان فایل اسکن شده را به اندازه کافی و بدون کاهش کیفیت بزرگ کرد.
اندازه عکس های مورد نظرتان چقدر است بهتر است قبل از خرید اسکنر، نگاهی کلی به اندازه اسناد و تصاویری که می خواهید آنها را اسکن کنید بیندازید. اغلب اسکنرهای رومیزی برای اسکن سایز استاندارد A۴ ساخته می شوند.
البته برای اسکن تصاویر بزرگ تر از این اندازه می توان نرم افزارهای مخصوص را به کار برد و عکس را به صورت تکه تکه اسکن کرد و سپس توسط نرم افزار به صورت یکدست درآورد. اگر اغلب نمونه ها بزرگ تر از این سایز هستند، بهتر است به فکر خرید اسکنری بزرگ تر باشید.
انتهای پیام/