آنچه که واضح است، رونمایی از موشک بالستیک به هیچ‌وجه نمی‌تواند پیامی مبنی بر تضمین انتقال قدرت درون خاک یک کشور داشته باشد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، چندی پیش تلویزیون رسمی "عربستان سعودی"، از فرمان "ملک‌عبدالله"، پادشاه این کشور، به تمامی نیروهای نظامی سعودی برای انجام بزرگ‌ترین رزمایش نظامی در طول تاریخ عربستان خبر داد.

روزنامه "البیان"، در گزارشی و به نقل از منابع خبری وابسته به دربار پادشاه عربستان نوشته بود "رزمایش بزرگ سیف عبدالله، که در آن، تمامی شاخه‌های نیروهای مسلح عربستان سعودی، از جمله گارد ملی، نیروهای هوایی، زمینی و دریایی شرکت خواهند داشت، گسترده‌ترین رزمایش نظامی در نوع خود در خاورمیانه به حساب می‌آید".




تصاویر منتشر شده از رزمایش "سیف‌ عبدالله"

همچنین این روزنامه، از مشارکت بیش از 100 هزار سرباز عربستانی در این رزمایش بزرگ خبر داده بود.

میزان گستردگی این رزمایش و حجم نیروهای حاضر در آن، مسئله‌ای بود که از همان آغاز افکار عمومی را به خود مشغول کرده و این پرسش را با خود به همراه می‌آورد که چرا حاکمان آل‌سعود، دست به برگزاری چنین اقدامی زده‌اند؟

در همین زمینه، روزنامه "مراة‌الجزیرة"، در گزارشی به بیان اهداف عربستان از برگزاری این رزمایش پرداخته و نوشت "این رزمایش در حقیقت مقدمه‌چینی برای برکناری ملک عبدالله از قدرت به نفع مقرن بن عبدالعزیز، برادرش است که این تصمیم پس از مذاکرات مستقیم و محرمانه میان فرستادگان بلندپایه آمریکایی با ملک عبدالله اتخاذ شد تا به این وسیله قدرت در عربستان از طریق تضمین روند انتقال قدرت و تحت نظارت مستقل پادشاه عربستان حفظ شود".

به این ترتیب، جامعه جهانی و افکار عمومی آماده مشاهده "رزمایش نظامی عربستان" و دریافت پیام این کشور مبنی بر تضمین انتقال قدرت به نسل سوم آل‌سعود شدند!

اما با گذشت 2 روز از آغاز برگزاری رزمایش "سیف‌عبدالله"، در سه منطقه از خاک عربستان، و 1 روز مانده به پایان این رزمایش، روزنامه البیان، با انتشار مطلبی، بار دیگر به گمانه‌زنی‌ها درباره اهداف احتمالی این رزمایش، و مخاطبان حقیقی پیام آن، دامن زد.

البیان، ضمن اشاره به موفقیت ارتش عربستان در برگزاری بدون نقص این رزمایش، از حضور "میهمانان ویژه‌ای" در رژه پایانی سیف‌عبدالله خبر داده و نوشته بود "مقامات ارشد برخی از کشورهای، از جمله، حمد بن‌عیسی آل‌خلیفه، پادشاه بحرین و همچنین محمد بن‌‍‌زاید، ولیعهد ابوظبی، در این مراسم حضور خواهند داشت".



لیست میهمانان رژه پایانی رزمایش سیف عبدالله، آنگاه پیچیده‌تر شد، که بنا بر خبر روزنامه البیان، نام "ژنرال شریف"، رئیس ستاد مشترک ارتش پاکستان نیز در آن به چشم می‌خورد.


"ژنرال شریف" در رزمایش عربستان

همچنین، "سلمان بن‌عبدالعزیز"، ولیعهد فعلی عربستان، و از رهبران تندرو این کشور، ریاست رژه پایانی این رزمایش را بر عهده داشت؛ امری که پیش‌بینی افکار عمومی، مبنی بر پیام تضمین انتقال قدرت در عربستان توسط این رژه را زیر سئوال می‌برد.



این در حالی بود، که همزمان با روز پایانی رزمایش سیف عبدالله، رزمایش دیگری، به نام تمرین مشترک، با حضور نیروهای هوایی "بحرین" و "مصر"، در بحرین آغاز می‌شد.

سر انجام موعد برگزاری رژه پایانی سیف عبدالله فرا رسید و ارتش این کشور در شهر "حفرالباطن" و در مقابل سلمان بن‌عبدالعزیز، رسانه‌ها و سایر مقامات سیاسی و نظامی کشورهای منطقه به نمایش تجهیزات نظامی خود پرداخت.

اما این رژه آنگاه خبرساز شد که در آن، برای اولین‌بار در خاورمیانه، از یک "موشک هسته‌ای" دور برد، رونمایی شد.

خبرگزاری "العالم" نوشت "عربستان سعودی، نخستین کشور در خاورمیانه است که آشکارا موشک‌های هسته‌ای DF-3 E خود را به نمایش گذاشت".






تصاویر منتشر شده از موشک‌های DF-3 E در رژه پایانی رزمایش سیف عبدالله

انتشار تصاویر این رژه نظامی، به سرعت، توجه تمامی رسانه‌ها و تحلیل‌گران را به خود جلب کرد، به طوریکه تنها پس از گذشت ساعتی از رونمایی از این موشک دور برد، رسانه‌ها به بررسی چگونگی دستیابی عربستان به این موشک، پیام حقیقی رزمایش سیف عبدالله و مخاطبان آن پرداختند.

برنامه موشکی عربستان از کجا آغاز شد؟

اما سابقه نیروی موشکی عربستان، محدود به سال‌های اخیر نیست و نگاهی به پیشینه شکل‌گیری این نیرو و اطلاعات موجود مرتبط با آن در عربستان، ما را از ابعاد عمیق این حادثه اگاه‌تر می‌کند.

طبق اطلاعات موجود در سایت وزارت دفاع عربستان، برنامه این کشور در حقیقت از سال 1980 آغاز شده است.

بنابراین، برخلاف اکثر تحلیل‌های موجود که شکل‌گیری برنامه موشکی عربستان را به رابطه این کشور با "پاکستان" ارجاع می‌دهد، باید در جستجوی کشور دیگری برای کمک‌های موشکی به عربستان بود چراکه در آن زمان، پاکستان به هیچ‌وجه، از توان موشکی قابل توجهی برخوردار نبود.

در آن زمان، "چین"، تنها کشور صاحب فناوری موشک بالستیکی بود که نسبت به صادرات آن نیز چندان بی‌میل نبود.


موشک‌های DF-3 E در دهه 80 در رژه ارتش چین

به این ترتیب، دولت چین در سال 1988، با صادرات محدود سلاح موشکی به عربستان موافقت کرده و موشک‌های میانبرد بالستیک DF-3 E، که مجهز به کلاهک اتمی بوده و بیش از یک دهه در اختیار ارتش خود بود را به عربستان ارسال کرد.

هرچند اخبار دقیقی از تعداد موشک‌های ارسالی از چین به عربستان در دست نیست، اما با نگاهی به تاسیساتی که تاکنون در خاک عربستان شناسایی شده‌اند، می‌توان برآوردی تقریبی از مخازن موشکی عربستان داشت.

به طور قطع، تا کنون 2 پایگاه، حاوی تاسیسات پشتیبانی و ذخیره‌سازی موشک‌های بالستیک به ترتیب در 90 و 45 کیلومتری جنوب غرب "ریاض"، به نام‌های "الجوفر" و "السلیل" توسط حکومت عربستان ساخته شده است.

پایگاه موشکی السلیل

این پایگاه، اولین تاسیسات شناسایی شده مرتبط با موشک‌های DF-3 E در خاک عربستان است که به نظر می‌رسد با توجه به موقعیت جغرافیایی‌اش، شرایط مناسبی را برای پنهان کردن و همچنین محافظت از زیرساخت‌های موشکی بالستیک عربستان فراهم می‌کند.



نکته بسیاری قابل توجه این است که اطلاعات این پایگاه موشکی برای اولین‌بار توسط یک روزنامه‌نگار صهیونیستی در روزنامه "یدیعوت آحارونوت" در مارس 2002 رسانه‌ای شد.

میزان اطلاعات این صهیونیست از پایگاه سری(!) موشکی عربستان به حدی بود که به طور کامل، جزئیات آن را نیز در روزنامه خود افشا کرده است!

در گزارش این پایگاه صهیونیستی آمده بود "کمپ موشک این پایگاه به سه بخش اصلی تقسیم می‌شود؛ دو گردان موشکی با تاسیسات پشتیبانی همراه و یک انبار موقت، محیط هر دو پادگان به دلیل محدودیت‌های زمینی با یکدیگر تفاوت دارد اما از نظر تملک تاسیسات تقریبا مشابه یکدیگر هستند، دسترسی به محوطه هر پادگان با نقاط کنترل عبور و مرور مجزا در سراسر مجتمع فراهم شده است، یک کمپ برای لانچرهای موشک و تجهیزات پشتیبانی و سه ذاغه مجزا که ظاهرا برای ذخیره‌سازی موشک استفاده می‌شود".






در ادامه این گزارش آمده است "گستردگی تاسیسات موشکی در گردان شمالی بیشتر از بخش جنوبی است و دلیل این امر مشخص نیست، هر یک از تاسیسات مشتمل بر تجهیزات مشابه و گاراژ حامل و یک گرداننده در سراسر گاراژ است که احتمالا وظیفه نگهداری از لانچرها را برعهده دارد، احتمال می‌رود تاسیسات شمالی امکان آموزش یا پشتیبانی نگهداری برای واحد DF-3 E را فراهم کند".



با وجود گزارش‌های متفاوت در مورد سکوهای پرتاب فراوان در این پایگاه، تاکنون تنها دو سایت پرتاب آماده در السلیل شناسایی شده است.

پایگاه موشکی الجوفر

الجوفر دومین پایگاه موشکی شناسایی شده در عربستان است که احتمال می‌رود حاوی موشک‌های DF-3 E باشد.

بخش‌های موجود در الجوفر، تشابه زیادی با تاسیسات السلیل دارد و مشتمل بر تاسیسات اداری و پشتیبانی و یک مجموعه امن برای پرتاب موشک است.



البته علاوه بر مسافت، تفوت دیگری نیز در این 2 پایگاه موشکی دیده می‌شود؛ الجوفر تنها دارای یک سکوی پرتاب است در حالی که السلیل 2 سکوی پرتاب را در خود جای داده است.

با توجه به تصاویر دریافتی تا سال 2004، به نظر می‌رسد تاسیسات الجوفر تا آن زمان به طور کامل عملیاتی نشده است؛ به این ترتیب می‌توان گفت پایگاه السلیل، اولین تاسیسات فعال موشکی در عربستان بوده است.



پایگاه‌های احتمالی عربستان برای ذخیره و پرتاب موشک‌های بالستیک

علاوه بر این دو پایگاه که به طور کامل شناسایی شده‌اند، احتمال دارد دو پایگاه موشکی دیگر نیز در عربستان وجود داشته باشد.

پایگاه موشکی روضة

این پایگاه، در فاصله تقریبی 280 کیلومتری غرب السلیل نزدیک اقامتگاه روضه واقع شده است.

هر چند، تاکنون هدف اصلی از این تاسیسات مشخص نیست و به طور قطع نمی‌توان حکم به موشکی بودن آن داد، اما شواهدی دال بر پشتیبانی این تاسیسات از عملیات موشک DF-3E در برخی ظرفیت‌ها وجود دارد.

گفتنی است؛ بخش قابل توجه تاسیسات روضه، در عمق 600 متری زمین ساخته شده است.



امکان دارد از این تاسیسات زیرزمینی، برای ذخیره‌سازی موشک‌های بالستیکی استفاده شود.

آنچه که فرض نظامی بودن این تاسیسات را قوت می‌بخشد، وجود یک شی طولانی 20 متری در آن است که با ابعاد سامانه پرتاب موشک‌های DF-3 E مطابقت دارد.

هر چند ساختار این سایت پرتاب با نمونه‌های دیگر در السلیل و الجوفر تفاوت دارد اما ابعاد آن، امکان برپا کردن و شلیک موشک را فراهم می‌کند.

البته علاوه بر نحوه ساخت تاسیسات روضه، شواهد دیگری نیز مبنی بر موشکی بودن این پایگاه وجود دارد.

موقعیت جغرافیایی روضه، در دورترین فاصله از دشمنان احتمالی گذشته و فعلی عربستان، همچون عراق و رژیم صهیونیستی قرار گرفته است، امری که تاسیسات روضه را به انباری مناسب و امن برای موشک‌های این کشور تبدیل می‌کند.

"پایگاه غربی"

این پایگاه در منطقه بیابانی شمال غربی عربستان ساخته شده است و برخی از تحلیل‌گران آن را جزو برنامه موشکی عربستن به حساب می‌آورند.

برخلاف سه پایگاه دیگر موشکی عربستان، تقزیبا هیچ تصویری از این تاسیسات موجود نبوده و بنابراین اطلاعات چندانی از آن در دست نیست.

تنها از لحاظ موقعیت جفرافیایی پایگاه غربی می‌توان گفت، به دلیل قرار گرفتن بخشی از آن در زیر زمین، و دور بودنش از مراکز جمعیتی و شهری عربستان، ظرفیت مناسبی را برای ذخیره‌سازی موشک‌های بالستیک این کشور در اختیار دارد.

چه اهدافی در تیررس موشک‌های عربستانی است؟

برد موشک‌های DF-3E این، مساحت 2800 کیلومتری را در بر می‌گیرد.

به این ترتیب، عربستان سعودی، با در اختیار داشتن موشک‌های DF-3 E در پایگاه‌های الجوفر و السلیل، می‌تواند حوزه‌های مختلفی از خاورمیانه (ایران، ترکیه، رژیم صهیونیستی) تا هند و حتی بخش‌های از اروپای غربی را در تیررس خود قرار دهد.



البته، به نکته نیز باید دقت کرد که موشک‌های DF3-3 E یک سلاح نسبتا غیر دقیق در هدف‌گیری به شمار می‌آیند.

چرا عربستان تاکنون از موشک‌های هسته‌ای استفاده نکرده است؟

تمام این‌ها، در حالی است که پس از این رونمایی گمانه‌زنی‌های زیادی درباره احتمال حمل کلاهک هسته‌ای توسط این موشک‌ها و استفاده از آن‌ها توسط عربستان سعودی شکل گرفته است.

در این زمینه، نگاهی به اظهارات گذشته برخی از مقامات عربستانی در باره عدم استفاده این کشور از موشک‌های بالستیک تاکنون می‌تواند راهگشا باشد.

به نظر می‌رسد مقامات عربستانی از عدم دقت این موشک‌ها آگاهی کامل دارند چرا که بندر بن سلطان، رئیس معزول دستگاه اطلاعاتی عربستان در خصوص عدم استفاده از این موشک‌ها علیه عراق و در حالی که منافع ملی عربستان در خطر بود گفته است "شاه فهد استفاده از این موشک‌ها را به دلیل دقت پایین آن‌ها ممنوع نمود و در ادامه گفت؛ مشکل ما نه با مردم عراق بلکه با صدام و رژیم اوست".



هرچند، نمی‌توان در عدم توانایی علمی عربستان در دستیابی این کشور به دانش هسته‌ای شک کرد، اما برخی اقدامات، از جمله پشتیبانی مالی عربستان از برنامه تولید سلاح اتمی پاکستان و عراق در سال 1975 از جمله نشانه‌های نگران‌کننده در این زمینه به شمار می‌رود.

البته نیروهای اتمی عراق با حمله رژیم صهیونیستی به راکتور اوسیراک در سال 1981 به طور کامل منهدم شد اما توانمندی هسته‌ای پاکستان همچنان به قوت خود باقی است.

با وجود اینکه عربستان از جمله امضاکنندگان معاهده NPT مبنی بر عدم استفاده از موشک‌هایی با کلاهک هسته‌ای است؛ اما عدم شفافیت عربستان در مورد تجهیز موشک‌های DF-3E با تسلیحات کشتارجمعی، سوالات مهمی را در پی داشته است.

طی روزهای گذشته، برخی از رسانه‌های، اقدام عربستان در رونمایی رسمی از موشک‌های بالستیک خود را واکنشی به مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب قلمداد کرده و گفته‌اند؛ عربستان از این راه خشم خود از بهبود روابط ایران و غرب را نشان داده است.

همچنین برخی دیگر از تحلیل‌ها با تکیه بر توان نظامی عربستان، این اقدام آل‌سعود را نوعی خودکفایی نظامی قلمداد کرده و این کشور را بی‌نیاز از حمایت‌های نظامی دانسته‌آند.

آنچه که واضح است، رونمایی از موشک بالستیک به هیچ‌وجه نمی‌تواند پیامی مبنی بر تضمین انتقال قدرت درون خاک یک کشور داشته باشد.

از سوی دیگر، تاکنون هیچ واکنشی از سوی نهادهای بین‌المللی مبنی بر حتی اظهار نگرانی از روند دستیابی عربستان به موشک‌هایی با قابلیت حمل کلاهک هسته‌ای دیده نشده است؛ نهادهایی که به صرف دستیابی دانشمندان کشورمان به دانش هسته‌ای صلح‌آمیز، ضمن ایجاد جو رسانه‌ای، اقداماتی غیر انسانی همچون تحریم‌های ظالمانه را نیز علیه کشورمان روا داشته‌آند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۷۶
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۲۰ ۰۷ بهمن ۱۳۹۷
جنگ ایران با عربستان حتمی ست درسته فعلا ایران قدرت اول منطقه هست ولی بااین سرعتی که عربستان به جلو پیش میره فکر کنم دراینده نچندان دور حرف اولو تو منطقه خواهد زد
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۱۷:۳۳ ۰۱ بهمن ۱۳۹۶
مرگ بر آل سعود
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۴۳ ۱۲ آذر ۱۳۹۶
خدا کمک کنه
Turkey
ناشناس
۱۰:۰۹ ۲۸ شهريور ۱۳۹۶
چون عربستان با آمریکا همآهنگ است
Iran (Islamic Republic of)
فرزاد
۱۱:۵۸ ۰۶ مرداد ۱۳۹۶
حالا فوقش هم داشته باشه تو جنگ هر سلاحی تمومی داره .مهم اینه بتونن جایگزین کنن که اونوقت بجا سوخت باید توش عصاره ملخ بریزن که اونم مثل ملخ میخواد بپره و قبل هدف باید پاشو چند جای کشور خودشون بزاره ....
Iran (Islamic Republic of)
ALI
۱۷:۴۲ ۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۳
ايران اگر قدرت نداشت اين همه دشمن هم نداشت ما از هيچ چيز نمي ترسيم و جانمان را در راه وطن مي دهيم حالا مي خواهد هر موشكي باشد
Iran (Islamic Republic of)
محسن
۰۸:۳۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
ایران عزیز خودمونو عشقه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۳۳ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان آنقدر تروریست سلفی و تکفیری داره که نیازی به این موشکها ندارد
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۸:۳۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
با سلام، به قول مولایمان علی (ع) دشمن را نباید هرگز خوار شمرد اگرچه کوچک باشد .این وهابیهای ملعون حاضرند تمام بمبهای هسته ای دنیا را روی سر شیعیان و بالاخص ایرانیان و پارسیان خالی کنند ولی یک ترقه هم به طرف رژیم منحوس صهیونیستی شلیک نکنند.پس همه شاخ وشونه کشیدن اینها برای ایران است و نه اسراییل و غیره.بنابراین باید به خود بیاییم و کاری بکنیم و دانش هسته ای خود را در تمام زمینه ها از جمله بمب هسته ای تکمیل کنیم و امپراطوری پارس بزرگ را بار دیگر احیا کنیم.
-
علی
۰۸:۳۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
پس چرااستعمارگران جهانخوار ؛عربستان راتحریم نمی کنند؟!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۲۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان وابسته است وابسته روزی زمینگیر می شود
Iran (Islamic Republic of)
ناصر
۰۸:۱۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
سلام دوستان عزیز چرااینقدر خبر رابزرک میکنید خبری نیست هرکشوری ایمان وتوکل به خدا داشته باشد پیروز است مگر در8سال دفاع مقدس جوانان ما بادست خالی جلو تمام کشورهاایستادگی نکردند بازهم بسیجیان ماآماده هستند وعربستان اصلا عددی نیست دربرابر ایران
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۱۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
واقعا براي دولت مردان عربستان متاسفم. کشوري که بايستي دين اسلام ، برادري و برابري را تشويق و در کل جهان گسترده نماييد دست به اينچنين کارهايي مي زند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۸:۰۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان عددی در مقابل ایران نیست .چون حتی آب خوردن آنها از خارج می آید. افتخار برای آنها نیست .که فقط مصرف کننده هستند
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۸:۰۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
با سلام در مقابل رزمندگان سر افراز ایران هیچ و پوچند دورود بر رهبر انقلاب اسلامی ایران
Iran (Islamic Republic of)
روشن
۰۷:۴۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
وقتی ما به این راحتی در مزاکرات از غنی سازی 20در صد میگذریم عربستان هم واسمون شاخ و شونه میکشه.
تضمین امنیت ما منوط به دستیابیمون به سلاح هسته ایه.
تا کی میخایم کوتاه بیایم.تاکی.....
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۰۷:۴۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
همین ها بودن 8سال پول دادن عراق باماجنگید
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۴۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
ازقدیم گفتن الاغ اگه صدتا اسلحه هم بارش باشه گرگ می خورش
Iran (Islamic Republic of)
سعید
۰۷:۲۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
این عربستانی ها بهتره برن سوسمارشون رو بخورن، نه اینکه موشکهایی که با پول نفت خریدن و بلد هم نیستند از اونا استفاده کنند رو نشون بدن،
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۰۷:۱۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
نظر من اين است كه خيلي بايد مواظب اين ها باشيم و مسئولين علي رتبه نظامي انشاالله كارشون بلد هستند.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۷:۱۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
من فکر میکنم بارگیری این موشکها هم توسط نیروهای سعودی نبوده چون آنها ترس از این را هم دارند که نکنه از قلاب جرثقیل بیفته و رزمایش را ... کنه
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۷:۱۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
ما باید موشک هسته ای داشته باشیم مثل کره شمالی جرات داشته باشیم آشکارا اعلام کنیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۲:۴۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
ما نباید با تعصب حرف بزنیم در حال حاضر عربستان و پاکستان کلاهک هسته ای دارن ما هم باید به فکر چاره باشیم
Iran (Islamic Republic of)
حمید
۰۲:۳۷ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
نزنین تو ذوق بچه مردم..اینا با کلی هزینه به خیال خودشون موشک گرفتن ، غافل از اینکه چینی ها به جای سوخت مایع داخل موشک رو پر آب کردن تحویلشون دادن
حالا فکر کنین بخوان پرتابش کنن ، دیگه آخر خندس
Iran (Islamic Republic of)
سوسنگرد
۰۲:۱۶ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
پاسخ ایران به هر تهدید محکم، قاطع و دندان شکن خواهد بود وایران را با این نمایش عروسکی نمی توان ترساند وهراسلحه ای مرد میخواهد که آنها ندارند....
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۰۲:۱۲ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
سلاح ایرانی ها
ایمان و اخلاص است
نه موشک های تو خالی
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۱:۱۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
اقا من بیشتر از خبر از نظرات لذت می برم
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۱:۰۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
این کار ها هیچ فایده ای نداره قدرت برتر نظامی در کل منطقه ایران است.
Iran (Islamic Republic of)
محمود بذرى
۰۰:۵۸ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
خود عربستان هم ميدونه كه قدرت اول و آخر منطقه ايرانه ، حالا با جنسهاى چينى ميخواد مثلا خودنمايى كنه . مهمترين افتخار عربستان در توليد و تكثير ملخ و صادرات آن به ديگر كشورهاى عربى است
شعار اصلى عربستانيها :
تا ملخ هست زندگى بايد كرد
Iran (Islamic Republic of)
پارسی
۰۱:۳۹ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳
درود به شرافتت.با این مثال زیبات
Iran (Islamic Republic of)
صالح
۰۰:۴۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
ایران عربستان رو عددی حساب نمیکنه
از عربستان گنده تر مثل اسراییل و امریکا از ایران میترسن نه به شعار واقعا مترسن چون میدونن اگه اشتباه کنن تمام منافعشون توی خاوره میانه به اتیش کشیده میشه ازجمله عربستان
Iran (Islamic Republic of)
محمد
۰۰:۴۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
شک نکنین این یک سیاست،با این حربه می خوان ایران هم قدرت پشت پردش و رو کن تا تجزیه وتحلیلشون کنن .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۰۰:۳۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
اگر این موشکا چینی باشن پس جای نگرانی نداره.
Iran (Islamic Republic of)
علی
۰۰:۲۰ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
اگر موشکهاش هم مثل کالاهای بنجلش نباشد
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۱:۵۳ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان و موشک ...فک نکنم فک کنم موشه نه موشک...
United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Taha SA
۲۰:۳۷ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
بچه ها نگران نباشید made in china هست .
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۳۱ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
هیچ کاری نمیتونن انجام بدن اگه یکی از این موشک های چینی رو پرتاب کنند تو خاک خودشون منفجرش میکنیم اصلا عربستان عددی نیست که توان مقابله با ما رو داشته باشه
United States of America
ناشناس
۲۰:۲۵ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
چرا ما نشون ندیم که قدرت اول منطقه کیه؟
Iran (Islamic Republic of)
saeed
۲۰:۲۰ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
دیگه همین کم بود که وهابی ها واسه ما شاخ و شونه بکشند.
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۰۷:۱۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
مطمئن باش اگر میتونستن با ما وارد جنگ مي شدند
Iran (Islamic Republic of)
مجتبی
۲۰:۲۰ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
ترسوها آنقدر به عملکرد این موشکها بی اعتمادن جرات استفاده از آنرا ندارن می ترسن نکنه همانجا منفجر شده خودشان را بکشد! جنس چینیه دیگه!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۹ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
این عربای عربستانی شب از ترس ایران خواب ندارند ..مشکل دارن اینا با خودشون...جرات ندارن از اینها استفاده کنند
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۱۸ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
اگر هم جرئت کنند باید همون چینیا بیان واسشون شلیک کنند.این ها که چیزی حالیشون نیست چند وقت پیش هم هواپیما های f-15 شون رو تو رزمایش به هم زدن.واقعا نابغه ان!
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۴۳ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
نگران نباشید تا سپاه قدس رو داریم غم نداریم مطمئن باشد اگه بخوان اقدامی بکنن قبل از اینکه پرتاب بشن بچه ها همون جا منفجرشون میکنن
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۲۰:۴۷ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
فقط حاج قاسم کافیشونه اگر انها هم یک حاج قاسم مثل ما داشتند باید ازشون میترسیدیم درود صد درود برخاک پاک پارسی
Iran (Islamic Republic of)
سید هاشم
۱۹:۳۷ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
آل سعود اگه آمریکاییها نباشن درب صندوق ماشیناشون را نمیتونن باز کنن. اگه آسانسوراشون از کار بیفته دست به دعا بر میدارن اونوقت میخوان موشک هسته ای شلیک کنن ؟!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Iran (Islamic Republic of)
فاطمه
۱۹:۳۶ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
ممنونم، خبر رو خونده بودم ولی هیچ جا انقد کامل نپرداخته بود
Iran (Islamic Republic of)
مهندس
۱۹:۳۳ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
من شک ندارم که این توانمندی های عربستان که حتی از آمریکا و اسرائیل هم خیلی کوچکتر است در حد ایران نیستند و حتی جز کوچکی هم از توانمندی های ایران نمیشوند.و همگی بدانید و شک نکنید که عربستان روزی می شود که جنگ درآن خیلی وخیم تر از سوریه و عراق شود/
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۹:۳۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
شاید عربستان جنگ افزارهایی رو خریداری کرده باشه .ولی اونچه که ایران رابا دیگر کشورهای عربی متمایز کرده جنگ هشت ساله دفاع مقدس وتولید جنگ افزارهای پیشرفته و دانش و فناوری بومی هست
Iran (Islamic Republic of)
میلاد
۱۹:۱۵ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
درسته که این موشکها قابلیت حمل کلاهک هسته ای دارند که دقیقا در چین موشکهای DF3 کلاهک هسته ای حمل میکنند اما فکر نمیکنم این موشک های عربستان عملا به کلاهک هسته ای تجهیز باشند ، هر چند این قابلیت را دارند !
Iran (Islamic Republic of)
رضا
۱۹:۱۰ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستانی ها لیاقت این را ندارن که حتی یک تانک تولید کنند اینها که خریداری شده از پول حجاجی است که به حج رفته اند با پول مردم مسلمان و شیعه میخواهند شیعه را از بین ببرند مرگبر وهابیت.
Iran (Islamic Republic of)
سلمان
۱۸:۵۴ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان چی فکر کرده،فکر کرده ما با این چیزا میترسم نه جانم ما با دست خالی هم حریف شما هستیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۸:۵۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
دادش اینا چینیه زیاد برد نداره فکر کنم یه نیم کیلومتری بره برگرده
Iran (Islamic Republic of)
payam
۱۸:۵۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
ایران هم یه رونمایی از موشک های خودش میکرد بد نبودا
Iran (Islamic Republic of)
محمد علی
۱۸:۴۴ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
من که خیلی خیلی ریز می بینم یا بهتر بگم اصلا نمی بینمشون . بیاد جلو تا ببینه چی بلایی شیر مردان پارسی سرش میارن .
Iran (Islamic Republic of)
رو
۱۸:۴۴ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
اربابان آل سعود ملعون یعنی آمریکای جنایتکار وبعضی از کشورهای اروپائی با آن همه ادعا در مقابل قدرت ایمان ملت و نیروهای مسلح ایران کم آورده و به چه کنم چه کنم افتاده اند . و هیچ غلطی نمی توانند بکنند چه برسد به این بی دست و پاها .
Canada
منتظر
۱۸:۴۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
سنگ بزرگ نشانه نزدن است
اللهم عجل لولیک الفرج..
United States of America
mohammad
۱۸:۴۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
هیچ کشوری را نباید دسته کم بگیریم ما از این کشورهای عربی در گذشته زیاد ضربه خوردیم و باید راجع به این موضوع کاملا تحقیق بشود و چاره اندیشی صورت گیرد.
Iran (Islamic Republic of)
عباس
۰۷:۱۱ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
من كاملا موافقم.
Iran (Islamic Republic of)
قدرت به چیه
۱۸:۲۹ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
اینا مثلا میخوان قدرتشونو به رخ ایرانیا بکشن که ما هم آره قوی هستیم.ولی همه دنیا اینو بدونن اون کسی پیروزه که سلاح ایمان به خدا رو داشته باشه نه این موشکهای تو خالی، و ما در هشت سال دفاع مقدس دیدیم و به همه نشون دادیم که قدرت ایمان به خدا و اهل بیت چقدره.
Iran (Islamic Republic of)
احسان
۱۸:۲۳ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
بازم چین!!!!!!!!!!!!!!!!
چین اینجا
چین اونجا
چین همه جا
Iran (Islamic Republic of)
behzad
۰۱:۵۹ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
خیالت راحت جنساشون تقلبیه .کار نمیکنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۸ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
اگر روزی هر کشوری بخوان غلطی علیه ایران انجام بدن هیچ یک از پایگاهایشان از موشک های ما ((سجیل)) درامان نخواهند بود.
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۷:۵۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
این تهدیدها هم مثل ترقه بازیه برای ما
Iran (Islamic Republic of)
اصغر
۱۷:۵۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
بنازم قدرت ایران که توان دفاعیش از آن امثال تهرانی مقدمهاست نه چین و آمریکا
Iran (Islamic Republic of)
reza
۱۶:۱۴ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
پس چرا آمریکا این شیطان بزرگ در این مورد واکنش خاصی نشان نداده است .هرچند سران هردو کشور شیطان صفتن.
France
علی
۰۲:۴۵ ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۳
دوست عزیز مگر نمیدانید امریکا بزرگترین جیره خوار آل سعود هست ؟
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۱۳ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان فکر کرده میتونه با اینکارا بر منطقه مسلط بشه ...وقدرت خودشو به ایران نشون بده.ولی کور خونده
Iran (Islamic Republic of)
START709
۱۶:۱۰ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
عربستان در برابر ايران سوسك هم نيست چه برسه بخواد ايران رو تهديد كنه
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۶:۰۷ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
به نظر من بد نیست ایران هم یه خودی نشون بده تا این عربستان بدونه قدرت اول منطقه ایرانه
Iran (Islamic Republic of)
مرتضی
۱۵:۵۹ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
آخه چقدر سیاست های دوگانه این غربی ها رو ما شاهد باشیم ، خسته شدیم
Iran (Islamic Republic of)
ناشناس
۱۵:۴۰ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
با آرزو ظهور حضرت مهدی و برچیده شدن ریشه ظلم در جهان از جمله آل سعود ....
Iran (Islamic Republic of)
سامان
۱۵:۳۱ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
چین...........
Netherlands
علی
۱۵:۲۶ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
به نظر من در پایان این خبر این جمله هم لازم بود : اقداماتی غیر انسانی همچون ترور دانشمندان هسته ای و تحریم های ظالمانه را نیز علیه کشورمان روا داشته اند.
Iran (Islamic Republic of)
ایمان
۱۵:۱۲ ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳
برای چین متاسفم
Iran (Islamic Republic of)
عليزاده
۰۰:۱۰ ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳
جنس چيني چينيه ديگه! رو هيچ چيزش نميشه اطمينان داشت شليك نكرده ميتركه
آخرین اخبار