در این دور از انتخابات 107 فهرست انتخاباتی در قالب 36 ائتلافها و
جریانهای سیاسی گسترده با هم به رقابت میپردازند. بزرگترین و معروفترین
ائتلافها عبارتند از: ائتلاف دولت قانون بهرهبری نوری المالکی، ائتلاف
المواطن(شهروند) بهرهبری سیدعمار حکیم، جریان الاحرار وابسته به جریان
صدر، ائتلاف کردستان عراق شامل سه حزب عمده کُرد اتحادیه میهنی، اتحاد
دموکراتیک و جنبش تغییر، ائتلاف ملی بهرهبری ایاد علاوی نخست وزیر پیشین
عراق و ائتلاف سنّی متحدون بهرهبری اسامه نجیفی رئیس مجلس فعلی عراق.
درهای بیش از هشت هزار مرکز انتخاباتی و بیش از 55 هزار حوزه انتخابیه در تمام مناطق عراق، برای انجام رای گیری عمومی در سومین انتخابات پارلمانی پس از سرنگونی رژیم صدام معدوم و اولین انتخابات پس از خروج اشغالگران آمریکایی به روی واجدان شرایط رای دادن باز شد.
انتخابات پارلمانی عراق راس ساعت 7 صبح به وقت محلی بغداد(8:30 به وقت تهران) اغاز و راس ساعت 16 شب به وقت محلی(17:30 به وقت تهران) نیز به پایان میرسد، اما در صورت ازدحام رای دهندگان در برخی از حوزههای اخذ رای ممکن است، مدت زمان برخی از حوزهها برای اخذ رای تمدید شود، که به صلاحدید کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق و به خواست بازرسانی که در حوزهها حضور دارند ممکن است زمان تا چند ساعت هم تمدید شود.
اداره خطوط هوایی عراق نیز اعلام کرد که از ساعت 12 تا 6 بعد از ظهر امروز همه پروازها به فرودگاههای سراسر کشور متوقف است.
بر اساس بیانیه رسمی این اداره، این تصمیم در راستای تمهیدات امنیتی برای برگزاری انتخابات سراسری عراق گرفته شده است.
از سوی دیگر کمیساریای عالی مستقل برگزاری انتخابات عراق میزان مشارکت
مردمی در انتخابات مرحله ویژه را 91.46 درصد اعلام کرد، که این میزان از
مشارکت بالاترین حجم مشارکت از سال 2003 تا به امروز در تاریخ انتخابات
رسمی و آزاد عراق به شمار میآید.
انتخابات پارلمانی روز چهارشنبه بزرگترین رخداد در عراق به شمار می رود،
زیرا این رویداد، فراکسیونی را مشخص می کند که نامزد تصدی نخست وزیری را
معرفی می کند و مناصب عالی کشور را در اختیار می گیرد.
مراجع عظام نجف اشرف و مقامات عراقی از جمله نخست وزیر بر ضرورت مشارکت گسترده مردم در انتخابات پارلمانی تاکید کرده اند، چرا که به گفته آنها، صندوقهای رای سرنوشت کشور و نقشه سیاسی و ویژگیهای دولت جدید را مشخص می کند.
البته عراقیهای مقیم خارج از عراق در 19 کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران، سه روز زودتر رای خود را به صندوقها انداختند به طوری که در ایران، 18 مرکز رای گیری برای عراقیهای مقیم اختصاص یافت که بیشتر آنها در تهران پایتخت بود.
جلال طالبانی رئیس جمهوری عراق که همچنان در برلین آلمان برای تکمیل دوره درمان خود به سر می برد، رای خود را در این شهر اروپایی به صندوق انداخت. رسانههای کُرد روز دوشنبه عکسهایی نشان دادند که طالبانی را نشسته بر صندلی چرخدار در حال دادن رأی نشان میداد.
اولین رایی که در خارج از عراق به صندوق انداخته شد، مربوط به کشور نیوزیلند بوده است.
رای گیری از افراد خاص( نیروهای امنیتی، زندانیان و بیماران) هم پیش از موعد رسمی آن انجام شد و 500 مرکز رای گیری به این منظور اختصاص یافت. به گفته منابع عراقی، حدود یک میلیون نفر از نیروهای مسلح عراق در روی رای گیری مخصوص نظامیان در کنار زندانیان و بیماران خاص شرکت کردند. کمیساریای عالی مستقل برگزاری انتخابات عراق میزان مشارکت مردمی در انتخابات مرحله ویژه را 91.46 درصد اعلام کرد، که این میزان از مشارکت بالاترین حجم مشارکت از سال 2003 تا به امروز در تاریخ انتخابات رسمی و آزاد عراق به شمار میآید.
سومین انتخابات پارلمانی پس از صدام معدوم در یک نگاه :
تعداد واجدان شرایط رای دادن در عراق : 21 میلیون و 400 هزار نفر
تعداد حوزه های اخذ رای: 55 هزار حوزه
تعدادمراکز انتخاباتی : 8 هزار مرکز
تعداد ائتلافهای سیاسی : 36 ائتلاف
تعداد گروههای سیاسی : 71 گروه
تعداد نامزدها : بیش از 9 هزار نفر
تعداد نیروهای اجرای طرح امنیتی : بیش از یک میلیون نیروی امنیتی
تعداد ناظران بین المللی : هزار و 540 ناظر
محمد العسکری سخنگوی رسمی وزارت دفاع عراق اعلام کرده است بیش از یک میلیون نیروی امنیتی در اجرای طرح امنیتی ویژه انتخابات در سرتاسر عراق مشارکت می کنند.
با وجود حضور گروههای تروریستی مسلح در برخی مناطق الانبار و به طور مشخص در شهر فلوجه، دولت عراق بر عزم خود برای برگزاری انتخابات پارلمانی در این استان بحران زده تاکیدکرده است.
دولت عراق در این زمینه طرحهای امنیتی مستحکمی برای تامین امنیت انتخابات و حفظ جان شهروندان دربرابر حملات تروریستی احتمالی اجرا می کند.
علاوه بر نیروهای امنیتی و ارتش، نیروهای عشایر هم بر آمادگی خود برای مشارکت در حفظ امنیت انتخابات تاکید کرده اند.
وزارت کشور عراق اعلام کرده است تدابیر فراگیری برای تضمین امنیت انتخابات پارلمانی و سلامت روند برگزاری آن اتخاذ کرده است.
فرماندهی عملیات فرات مرکزی از طرح امنیتی ویژه روز انتخابات سراسری خبر داده که بر چگونگی تعامل با تهدیدهایی که از سمت صحرای غربی و مرزهای مشترک میان استانهای فرات مرکزی و الانبار ناشی می شود، متمرکز است.
تروریستهای تکفیری و در راس آنها البغدادی سرکرده گروه تروریستی موسوم به دولت اسلامی عراق تهدید کرده است تروریستهای وابسته به وی برای شکست انتخابات تلاش خواهند کرد.
وی با وجود مشارکت گسترده ائتلافهای سیاسی وابسته به اقلیت اهل سنت در انتخابات در تلاش برای شعله ور کردن آتش فتنه مذهبی و تحریک اهل سنت مدعی شده است که انتخابات پارلمانی با هدف تقویت جایگاه شیعیان به زیان اهل سنت برگزار می شود.
اعلام حالت منع آمد و شد به ویژه در استان الانبار و منع ورود پروازهای خارجی از جمله تدابیر امنیتی عراق برای حفظ امنیت هر چه بهتر انتخابات است.
حوزه انتخابیه بغداد بزرگترین حوزه انتخاباتی در عراق به شمار می رود و تمام ائتلافهای سیاسی مهم و کوچک تمرکز ویژه خود را بر این استان قرار داده اند تا جایی که حدود 80 ائتلاف و تشکل سیاسی رقابت سخت و تنگاتنگی را برای کسب آرای مردم پایتخت و شهرهای واقع در استان بغداد انجام می دهند.