تشکیل سازمان نظام آمارشناسی با توجه به نقش و جایگاه آمار و با هدف حمایت از حقوق استفاده کنندگان از خدمات آماری، حفظ حقوق صنفی شاغلان فعالیت های آماری موجب شد تا طرح نظام جامع آمار شناسی تدوین شده و در دست بررسی قرار بگیرد.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران، در حال حاضر بسیاری از طرح های آماری در کشور به باور جمعی از خبرگان و آمارشناسان ، توسط مجریانی فاقد تخصص لازم برای اجرای کارهای آماری انجام می شوند و به همین لحاظ صرفنظر از اینکه سالیانه مبالغ هنگفتی در این راه به هدر می رود، غالبا طرح های مذکور به دلیل بهره گیری از داده های نادرست از یک سو و تحلیل های آماری ناصواب به نتایج نادرست منتج می شوند و به تصمیم گیری های اشتباه می انجامند و از این راه جامعه را مورد تهاجم قرار می دهند و متضرر می سازند.

تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران با توجه به نقش و جایگاه آمار و با هدف حمایت از حقوق استفاده کنندگان از خدمات آماری، حفظ و حمایت از حقوق صنفی شاغلان فعالیت های آماری و ارتقای سطح دانش و مهارت حرفه ای آمارشناسان  ایده ای بود که توسط برخی آمارشناسان کشور مطرح و توسط انجمن آمار ایران و مشارکت برخی از صاحبنظران این حوزه در قالب پیش نویس یک طرح تدوین شد.

بنابراین، طرح تشکیل سازمان نظام آمارشناسی ایران که فوریت آن در جلسه مورخ 23/8/1390 مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید، اما با رد اصل طرح به دلیل ابهام در طرح مسئله و تردید در تناسب راهکار پیشنهادی به بایگانی سپرده شد، حال آنکه به زعم روسای مرکز آمار ایران و انجمن آمار ایران، با توسعه پژوهش ها بر ابعاد مسئله روز به روز افزوده می شود و راه برون رفت از این معضل ، تصویب قانون نظام آمارشناسی از سوی مجلس شورای اسلامی است.
 
اما مرکز پژوهش های مجلس با بررسی مجدد و همه جانبه سوابق موضوع و بهره گیری ازدیدگاه های آمارشناسان و حمایت های مرکز آمار ایران از تصوب نظام آمار شناسی به این جمع بندی دست یافت که مرکز آمار ایران با رفع ایرادهای وارده بر طرح نسبت به تهیه پیش نویس لایحه تشکیل نظام آمارشناسی ایران اقدام کند .

جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی با استفاده از مفاد پیش نویس مذکور، طرح قانونی تشکیل نظام آمارشناسی ایران را تقدیم مجلس شورای اسلامی کردند که در جلسه علنی روز دوشنبه مورخ 23/8/1390 مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد.

در این رابطه محسن محمدزاده رئیس انجمن آمار در گفتگو با خبرنگار اقتصاد باشگاه خبرنگاران، در بهمن 92 از تأیید ضرورت و اهمیت طرح نظام جامع آمارشناسی در مرکز پژوهش‌های مجلس خبر داد و گفت:‌ به تأیید این مرکز طرح مذکور به صورت لایحه به مجلس ارائه می‌شود.

وی اضافه کرد: این امر در پی آن صورت گرفته که اطلاعات در مرحله جمع‌آوری، خلاصه‌کردن ، تحویل داده‌ها یا در مرحله بهره‌برداری از نتایج آماری استفاده درست به نوع تخصصی و یا علمی نشده است که این امر در نتیجه‌ی آن بوده که عمدتاًَ آمارگیری توسط افرادی که از تبحر لازم برخوردار نیستند انجام شده است. 

محمدزاده افزود: طرح نظام جامع آمارشناسی در کمیسیون‌های مختلف مجلس در دست بررسی است ضمن آنکه از نظر کارشناسان و صاحب نظران در مرکز پژوهش‌های مجلس برای رفع نواقص استفاده شد که با نهایی شدن این طرح در کمیسیون و پس از مطرح شدن در صحن علنی مجلس اجرایی خواهد شد. 

رییس انجمن آمار ایران در اسفند 92  از مطرح شدن نسخه جامع نظام آمارشناسی در شوری عالی آمار خبرداد و گفت: خوشبختانه به ضرورت و اهمیت آن تأکید کرد.

وی با بیان اینکه نقاط ضعف و قانونی طرح جامع نظام آمارشناسی در شورای عالی آمار مرتفع می‌شود، افزود: این طرح تا دو هفته آینده، شرایط لازم برای طرح در هیئت دولت را می‌یابد و تا قبل از پایان سال در مجلس ارائه می‌شود. 

اما محمدزاده در ابتدای اردیبهشت 93 از ایراد جدید مرکز پژوهش های مجلس مبنی بر ضرورت تشکیل هیت مدیره قبل از راه اندازی سازمان نظام آمارشناسی خبرداد و گفت: در دوجلسه کمیسیون تخصصی برگزار شده اصلاحات لازم انجام شدو نهایتا تا یکماه آینده لایحه نظام آمارشناسی در شورای آمار نهایی می شود.

محمد‌زاده در ادامه در رابطه با ضرورت تشکیل نظام آمار شناسی افزود: در کشور ما در عین آنکه به رشته‌ی آمار در سطوح مختلف دانشگاهی پرداخته می‌شود متأسفانه بی‌اعتمادی عمومی ناشی از اطلاعات نادرست در جامعه‌ ایجاد شده است.

رییس انجمن آمار ایران تصریح  کرد: اگر اطلاعاتی که در دست برنامه‌ریزان قرار می‌گیرد از دقت و صحت لازم و کافی برخوردار نباشد برنامه‌های دقیق انجام نمی‌شود و نتیجه‌ای که مورد هدف اصلی بوده حاصل نمی‌شود که مشکلات زیادی را نیز به وجود می‌آورد که این امر نشان‌دهنده‌ی اهمیت علم آمار می‌باشد.

وی با بیان اینکه برای مدیریت نیاز به برنامه‌ریزی و برای برنامه‌ریزی نیاز به آمار دقیق، به روز و به هنگام است ادامه داد: به همین منظور در کشورهای مختلف مراکزی به صورت ملی برای تهیه آمار و اطلاعات و شاخص‌های دقیق برای برنامه‌ریزی تشکیل می‌شود و یا اینکه واحدهای اطلاعات و آمار در مراکز مختلف مدیریتی تشکیل می‌شود. 

رییس انجمن آمار ایران گفت: در بسیاری از دستگاه‌های دولتی در کشور واحدهای اطلاعات آمار دایر است ولی افراد مشغول در آن از تخصص آماری لازم برخوردار نیستند و گاهی از دانش‌آموختگان رشته‌های غیر مرتبط با آمار می‌باشد. 

محمد‌زاده بیان داشت: علاوه بر این طرح‌های آماری کلان در کشور اجرا و نتایج آن برای مدیران به منظور برنامه‌ریزی و بهره‌برداری استفاده می‌شود اما متأسفانه توسط افراد غیرمتخصص صورت می‌گیرد که طبیعتاً نتایج حاصل از دقت در شرایط لازم برخوردار نیستند. 

وی گفت: اگر ما نظام آمارشناسی داشته باشیم با شناسایی افراد ضمن آموزش‌های لازم، تعیین سطر و انتقال تجربیات نیز به راحتی صورت می‌گیرد. 

انتهای پیام/

گزارش از: زینب عبدی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار