کاروان ورزشی ایران در دوره گذشته این بازیها که در سال 2010 در گوانگجو برگزار شد عنوان چهارمی را به خود اختصاص داد، اما به نظر همه کارشناسان تکرار این عنوان در شرایطی که ورزش ایران تجربه کرده بسیار سخت است. ورزش کشورمان در این 4 سال که از بازیهای گوانگجو میگذرد فراز و نشیبهای زیادی داشته و مشکلات زیادی هم پیش رویش بوده است. مشکلات مالی و مسئله تحریم که روی برخی رشتهها مانند تیراندازی تاثیر مستقیم دارد، خروج مربیان خارجی و قهر و آشتیهای ورزشکاران مدالآور و المپیک، تعلیق برخی فدراسیونها و عدم حضور در میادین مختلف، تعویق انتخابات کمیته ملی المپیک و همچنین تاخیر در انتخاب وزیر ورزش همه از مسائلی است که در این 4 سال رخ داده و اوضاع را برای تکرار مقام چهارمی مشکل کرده است.
اما مهمترین موضوعی که در این بین به چشم میخورد و به یک چالش تبدیل شده بحث انتخابات فدراسیونها است، فدراسیونهایی که یا تا بازیهای آسیایی دوره 4 سالهشان به پایان میرسد و یا در حال حاضر دوره 4 ساله رئیس به پایان رسیده و منتظر انتخابات هستند. تیراندازی، بوکس، قایقرانی، شمشیربازی، شطرنج، اسکی و بسکتبال رشتههایی هستند که در این دو دسته قرار میگیرند. حالا سوال اصلی این است که انتخابات این فدراسیونها بعد از بازیهای آسیایی باشد یا قبل از بازیها؟ در این بین نظرات مختلف است و کارشناسان ورزشی و مسئولان ورزش کشور هر کدام نظرات مختلفی را مطرح میکنند.
مهدی هاشمی، رئیس فدراسیون تیراندازی که به دلیل استفساریه مجلس فدراسیونش یکی از فدراسیونهای بلاتکلیف است، اعتقاد دارد برگزاری یا عدم برگزاری انتخابات جنبههای مثبت و منفی دارد. ممکن است برای برخی فدراسیونها جنبه مثبت بیشتر باشد و در مقابل برای برخی دیگر جنبه منفی، اما در حالت کلی عدم برگزاری باعث میشود که به مسئول فدراسیون به صورت موقت نگاه شود.
محمدجعفر کامبوزیا، رئیس فدراسیون شطرنج است که دوره 4 سالهاش به پایان رسیده و در حال حاضر این فدراسیون از نامزدهای ریاست ثبت نام میکند.
وی در گفتوگویی که با فارس داشته به صراحت اعلام کرده انتخابات فدراسیونها باید در زمان مقرر برگزار شود.
کامبوزیا در این باره میگوید: "انتخابات فدراسیونها از انتخابات ریاستجمهوری مهمتر نیست که در زمان جنگ برگزار کردیم. اگر انتخابات فدراسیونها به تاخیر بیفتد تخطی از قانون است. بازیهای آسیایی که از جنگ ایران و عراق مهمتر نیست."
برخی از کارشناسان هم اعتقاد دارند تاخیر در برگزاری انتخابات بهانه است و همیشه از این نوع بهانهها وجود دارد. هاشمیطبا، رئیس سابق سازمان تربیت بدنی و کمیته ملی المپیک یکی از افرادی است که تاخیر در برگزاری انتخابات را غلط میداند.
البته بهرام افشارزاده، مشاور عالی وزیر ورزش در این باره نظر متفاوتی دارد و میگوید برخی از رشتهها حساس هستند و مناسب نیست انتخاباتشان برگزار شود.
در مقابل این نظرات، نصرالله سجادی، معاون حرفهای و قهرمانی وزارت ورزش اعتقاد دارد لفظ کلمه انتخابات حاشیه دارد. بنابراین وزارت ورزش در نظر دارد برای فدراسیونی مانند بسکتبال که مسابقات جهانی و آسیایی را پیش رو دارد انتخاباتش بعد از بازیهای آسیایی برگزار شود.
به هر حال نظرات مختلفی وجود دارد و هدف از نوشتن این گزارش غلط یا درست بودن برگزاری انتخابات بعد یا قبل از بازیهای آسیایی نیست. چرا که نصرالله سجادی معاون وزیر ورزش یکی از کارهای موثری که در زمان حضورش در این وزارتخانه انجام داده برگزاری انتخابات در زمان مقرر بوده و همه مسئولان ورزش هم از این موضوع راضی هستند. اما حالا مسئله بازیهای آسیایی است و ممکن است تصمیم در این باره حتی به کسب مدال در این رقابتها تاثیر بگذارد. تصمیم درباره اینکه انتخابات این فدراسیونها بعد از بازیها باشد یا قبل از بازیها.
رقیبان ایران در بازیهای آسیایی که در دوره گذشته با مدال کمتری عناوین بعدی را به خود اختصاص دادهاند حالا در تلاش هستند و با سرمایهگذاری میخواهند این عنوان را از چنگ ایران درآورند. انتظار میرود مسئولان ورزش کشور با راهکاری مناسب بهترین شرایط را برای ورزشکاران ایران فراهم کرده تا بتوانند بهترین نتایج را کسب کنند.
قزاقستان، هند و ازبکستان از رقیبان اصلی ایران هستند و ما کمتر از 150 روز بیشتر برای حفظ چهارمی فرصت نداریم...