از مهمترین شیوه‌های مدیریت در خانه، حرکت و تلاش برای صرفه‌جویی در مصرف است. در این بخش زنان با استفاده از شیوه‌های مرسوم همچنین تدابیر وخلاقیت و ایجاد شیوه‌های نوین و متناسب با سطح زندگی خانواده می‌توانند کمک مهمی در تصحیح مصرف خانواده و آموزش مصرف صحیح به فرزندان داشته باشند.

به گزارش گروه بازار باشگاه خبرنگاران، صرفه‌جویی در مصرف انواع انرژی‌های برق، گاز و استفاده زیاد نکردن از لامپ‌های برق به‌خصوص در ساعات اوج مصرف، استفاده از لامپ‌های کم مصرف، روشن نکردن دستگاه‌های سرمایشی و گرمایشی با اندک گرمی و سردی هوا، بالا نبودن درجه حرارتی وسایل گرماساز در زمستان (به گونه‌ای که افراد خانواده لباس تابستانی استفاده کنند)، کم کردن درجه حرارت وسایل گرمایی هنگام خواب، به کار بردن درزگیر برای درها و پنجره‌ها و ...

صرفه‌جویی در مصرف آب: مثل استفاده کمتر از آب هنگام شستشوی ظرف‌ها، موقع استحمام بچه‌ها شیر آب را کمتر باز کرده تا جریان آب کمتر شود و یا استفاده از سر دوشهای مخصوص که با زیاد کردن فشار آب، مقدار آب مصرفی را کاهش می‌دهند و یا تا حد امکان نشستن حیاط و ماشین با آب تصفیه شده.
 
صرفه‌جویی در مصرف غذا: مثل خودداری از خرید بیش از اندازه نیاز مواد غذایی، نگهداری صحیح مواد غذایی و جلوگیری از فساد آن‌ها، پرهیز از خرید مواد غیر ضروری، نگهداری صحیح نان و خرید به موقع آن، تبدیل میوه‌های اضافی به لواشک یا کمپوت یا رب، تبدیل پلوی زیادی به غذای دیگر مثل عدس‌پلو، دلمه، یا تبدیل ماست ترش به دوغ.
 
صرفه‌جویی در پوشاک: مثل نگهداری صحیح از لباسها، نگهداری لباس تمیز و سالم بچه‌های بزرگتر برای کوچکترها، آموختن طرز صحیح استفاده از کفش و لباس به بچه‌ها، تبدیل برخی لباسها به ملافه یا بالش یا دستگیره.
 
صرفه‌جویی برای خرید هدیه: مثل آموختن شیوه‌های کاردستی و هنرهای دستی و تزئینی که علاوه بر پر کردن وقت فراغت، به جای خرید کالاهای گران قیمت می‌توان از آنها برای هدیه دادن استفاده کرد، پیش‌بینی‌ هدایای لازم و خرید زودتر آن از نمایشگاه‌هایی که با تخفیف، فروش فصلی می‌کنند.
 
صرفه‌جویی در وسایل مدرسه بچه‌ها: مثل آموزش نحوه استفاده صحیح از کیف و کتاب و قلم و دفتر و روپوش به فرزندان تا مدت طولانی‌تری از آنها استفاده شود و حتی برای بچه‌های بعدی نگه داشته شود. در مورد استفاده از کاغذ به بچه‌ها باید توضیح و آموزش داد که بابت تهیه کاغذ سالانه چه هزینه هنگفتی ارز از کشور خارج می‌شود و یا چه تعداد درختان که در واقع ریه‌های زمین هستند نابود می‌شوند تا کاغذ مورد نیاز تهیه شود.

صرفه‌جویی در دارو:
امروزه قسمتی از یخچال‌های خانگی به انباری از داروهای باقیمانده از دوران بیماری افراد خانواده اختصاص یافته است. گرچه رعایت بخشی از این امر مربوط به پزشکان است که داروی کمتری را برای بیمار تجویز کنند ولی می‌توان قبل از آن که تاریخ مصرف داروها سپری شود آ‌نها را به مراکز خیریه درمانی و ... تحویل داد تا هم از هدر رفتن آنها جلوگیری شود و هم کسانی که به این داروها (که ممکن است برخی از آنها کمیاب هم باشد) نیازمندند از آن استفاده کنند.
 
صرفه‌جویی برای استفاده صحیح از وسایل خانه:
معمولا هنگام خرید وسایل خانه مثل تلویزیون، بخاری و .... دفترچه‌های راهنما همراه این وسایل است، خواندن دقیق این دفترچه‌ها و عمل به دستورالعمل‌های آن کمک خوبی برای استفاده بهتر و بیشتر و پرهیز از تعمیر مجدد این وسایل است. همچنین خرید لوازم منزل به صورت نقدی. (می‌توان برای تهیه وسیله‌ای با پس‌انداز، طی مدتی خرید کرد نه به صورت اقساطی)
 
صرفه‌جویی در مسکن: می‌توان با گذشت و بردباری و توجه به حقوق یکدیگر، حداقل برای مدتی از منزل پدرشوهر یا پدرزن استفاده کرد (که این مورد برای تسریع در ازدواج جوانان بسیار موثر است).

همچنین با استفاده صحیح از خانه وملزومات آن مثل درها و پنجره‌ها و کمدها و تعمیر قسمتهای مختلف آن مثل خرابی پشت بام یا لوله‌های آب با هزینه کمتر می‌توان از خرابی‌های بیشتر و تحمیل مخارج سنگین‌تر جلوگیری کرد. این امور را در خانه‌های اجاره‌ای باید با دقت بیشتری اعمال کرد، زیرا که مال دیگری در اختیار انسان است و باید احساس امانت‌داری را در وجود خود و فرزندان حفظ و تقویت کرد.
 
صرفه‌جویی در زمان: با برنامه‌ریزی و پرهیز از بی‌نظمی باید مدیریت زمان را برعهده گرفت. مثلا به جای خریدهای مکرر و روزانه سعی کرد خرید به صورت هفتگی و یا ماهانه انجام شود و حتی در مواردی که امکان دارد. مهمانی‌های غیر ضروری، خریدهای حساب نشده، سرگرم شدن بیش از اندازه به برنامه‌های تلویزیونی و رایانه‌ای، صحبتهای بیش از حد ضرورت با تلفن، مجادلات و بگومگوهای بی‌فایده و ... هم از موارد اتلاف وقت است.
 
همچنین می‌توان در مورد انجام کارهای اداری با تلفن و یا مراجعه به کتاب شهر و یا نقشه‌های شهری، آدرس و ساعات کاری، حضور مسئول مربوط و لزوم حضور در اداره را جویا شد و یا در مورد مراجعه به بانکها و پرداختن قبوض از شیوه‌های اینترنتی و یا پستی استفاده کرد و از سفرهای غیر ضروری در سطح شهر خودداری کرد.
 
در پایان این مطلب که در کتاب اقتصاد در خانواده آمده به صرفه جویی در تولید زباله اشاره شده است و با تفکیک زباله‌ها از خانه می‌توان بخشی از زباله‌ها به‌خصوص روزنامه‌های باطله، دفاتر غیرلازم و .. در خانه را به چرخه بازیافت برگرداند.

انتهای پیام/
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار