از سوی دیگر پس از سه رقمی شدن متوسط مصرف روزانه بنزین درتعطیلات نوروز سال جاری، انتظار می رود اگر فاز دوم قانون هدفمندکردن یارانه ها در سال جاری اجرایی نشود در اواسط سال با بحران کم بود سوخت در کشور مواجه شویم،به طوری که اگر به دلیل بی تدبیری مسئولان صنعت نفت امروز قرار است 10 میلیون لیتر بنزین به کشور وارد شود قطعا با توجه به پایان نرسیدن پروژه های بنزین سازی کشور حجم واردات چندین برابر خواهد شد و این هزینه به جای آنکه در ساخت پالایشگاه های جدید مصرف شود دود شده و به هوا خواهد رفت.
نکته قابل توجه دیگری که باید مدنظر قرار داد آلودگی هواست.در زمستان سال گذشته شاهد تعطیلی چندین روزه ادارهها و مدارس بودیم که علت این آلودگی نیز علاوه بر مصرف زیاد بنزین در کشور و کلان شهرهایی چون تهران مصرف گازو ئیل و سوخت های سنگین در نیروگاه ها و صنایع بزرگ بود زیرا شدت مصرف گاز در خانه ها افزایش یافت و چارهای جز قطع گاز کارخانهها نبود؟
براساس آمارهای رسمی شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی سال 92 بیش از 38 میلیارد لیتر گازوئیل و 18 میلیارد لیتر نفت کوره مصرف شد که اگر مصرف گاز خانگی کنترل می شد شاهد چنین آلودگی در کلانشهرها نبودیم.
مطابق با قیمت گذاری انواع فرآورده های نفتی در بازار فوب خلیج فارس بدون احتساب هزینه بارگیری، تخلیه در اسکله ها، انتقال، ذخیره سازی، توزیع و عرضه و فرآورده های نفتی، هم اکنون قیمت یک لیتر فرآورده نفتی مرغوب حدود 50 سنت برآورد می شود.
بر این اساس سال گذشته مطابق با قیمت های فوب خلیج فارس و با احتساب هزینه های انتقال، توزیع، ذخیره سازی و عرضه حدود 50 میلیارد دلار انواع فراورده های نفتی در کشور دود شده است که مصرف این حجم فرآورده نفتی علاوه بر تحمیل هزینه بر اقتصاد ایران، افزایش آلایندگی، آسیب زیست محیطی، ترافیک و افزایش تصادفات جادهای، قاچاق و انحراف فرآورده های نفتی را هم به ارمغان آورده است.
راهکار کاهش 25 میلیارد دلاری مصرف سوخت
به گزارش فارس، آمارهای منتشر شده توسط دستگاه های متولی تولید و انتقال انرژی در ایران همچون وزارت نفت حاکی از آن است که با اجرای سیاست های مختلف قیمتی و غیر قیمتی می توان تا سقف 50 درصد در مصرف انواع فرآورده های نفتی در بخش حمل و نقل، صنایع، نیروگاه ها و بخش خانگی صرفه جویی کرد.
بر این اساس صرفا با طراحی و تولید فنآوریهای جدید کاهنده مصرف سوخت و انرژی در بخش صنایع و نیروگاهها، فعالسازی شرکتهای خدمات انرژی، توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی و اتخاذ سیاست های اقتصاد مقاومتی که یکی از رهنمودهای مقام معظم رهبری بوده می توان سالانه بین 20 تا 25 میلیارد دلار در مصرف انواع فرآورده های نفتی صرفه جویی کرد.
از سوی دیگر در صورتی که این صرفه جویی با اتخاذ سیاست های قیمتی و غیر قیمتی حاصل شود، سالانه 20 تا 25 میلیارد صرفه جویی در مصرف انواع فرآورده های نفتی حاصل می شود که با این حجم منابع مالی می توان مگا پروژه های بزرگ را در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی راه اندازی کرد.
پول ساخت 6 پالایشگاه نفت و گاز دود شد
در شرایط فعلی به طور همزمان طرح توسعه فازهای جدید پارس جنوبی شامل هشت طرح توسعه فازهای 13، 14، 19، 20، 21، 22 تا 24 پارس جنوبی در حال انجام است که با یکسال صرفهجویی در مصرف فرآوردههای نفتی میتوان کل این فازهای مشترک گازی را راه اندازی کرد.
با بهره برداری از این فازهای مشترک گازی، ظرفیت تولید گاز ایران به بیش از یک میلیارد متر مکعب در روز افزایش می یابد و علاوه بر تامین کل نیازهای داخلی امکان صادرات این انرژی پاک به کشورهای مختلف منطقه و جهان فراهم می شود.
علاوه بر این با احتساب هزینه 4 تا 4.5 میلیارد دلاری طراحی و ساخت هر پالایشگاه 300 هزار بشکهای نفت و میعانات گازی می توان با منابع حاصل از یکسال صرفه جویی در مصرف سوخت کشور 6 پالایشگاه جدید نفت و گاز احداث کرد.
با این منابع مالی همچنین می توان ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و فرآورده های پلیمری ایران را سالانه 25 میلیون تن افزایش داد و یا 25 هزار کیلومتر خطوط لوله جدید نفت و گاز با سایز 56 اینچی در نقاط مختلف کشور طراحی و احداث شوند.