"اگر دریاچه ارومیه نابود شود زیست چهارده میلیون نفر در معرض خطر می افتد بنابراین در دولت تدبیر و امید احیای این دریاچه جزو اولین برنامه ها خواهد بود و در نخستین روز دولت رسیدگی خواهد شد."
این سخن نشان می دهد حسن روحانی در سخنرانی سفر انتخاباتی خود به ارومیه عمق فاجعه ای که در شمالغرب ایران روی میدهد را درک کرده است، گویا او از حساسیت این موضوع در میان مردم آذربایجان به خوبی مطلع است.
در حماسه سیاسی 24خرداد 232 هزار و 821 نفر در آذربایجان غربی به حسن روحانی اعتماد می کنند و در واقع مهم ترین وعده انتخاباتی وی برای مردم آذربایجان را جدی می گیرند.
وفای به نخستین عهد انتخاباتی
روحانی پس از انتخاب به عنوان رئیس جمهور به عهد خود وفا می کند و موضوع دریاچه ارومیه در اولین جلسه هیات دولت مورد بررسی قرار می گیرد.
در نخستین نشست هیئت دولت به ریاست حسن روحانی که بیش از سه ساعت طول می کشد تصمیماتی درباره احیاء دریاچه ارومیه اتخاذ می شود.
در این جلسه معین می شود که کارگروه نجات دریاچه ارومیه با مسئولیت وزیر نیرو و عضویت وزرای جهاد کشاورزی، کشور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست و نماینده معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور ایجاد شود.
مرور دوباره راهکارهای پیشین
کارگروه ماموریت می یابد با استفاده از سوابق مطالعات و اقدامات قبلی و بررسیهای تخصصی و میدانی بیشتر، ظرف 2 ماه راهکارهای نجات دریاچه ارومیه را تدوین و جهت تصمیمگیری نهایی به دولت ارائه کند.
دوم بهمن ماه 92 ، وزیر نیرو، عیسی کلانتری را به عنوان دبیر ستاد احیاء دریاچه ارومیه معرفی می کند، چیت چیان با اعلام اینکه نتایج تحقیقات به هیئت دولت ارائه شده است می گوید: هماکنون اقدامات اولویتدار برای نجات دریاچه ارومیه در دولت به تائید رسیده است.
کنگره پشت کنگره، همایش پشت همایش
وی ادامه می دهد: ما احساس کردیم برای ارتقاء فعالیتها و ایجاد هماهنگیهای بهتر در این فعالیتها که در رأس ستاد نجات دریاچه ارومیه شخص معاون اول رئیسجمهور باشد و دولت نیز آن را تصویب کرد.
دانشگاهیان و کارشناسان خبره علوم زمین از برخی کشورها در اسفند ماه سال گذشته وارد میدان می شوند، دانشگاه ارومیه با برگزاری کنگره بین المللی نجات دریاچه ارومیه تصویر واقعی، نگران کننده و اسف بار دریاچه ارومیه را یکبار دیگر اثبات می کند.
همان زمان عیسی کلانتری در حاشیه کنگره بین المللی نجات دریاچه ارومیه در گفت و گو با خبرنگار تسنیم در ارومیه گفت: به محض اتمام فاز کارشناسی و علمی طرح احیاء دریاچه ارومیه وارد مرحله عملیاتی آن میشویم که احتمالا فاز علمی تا پایان بهار 93 به اتمام میرسد.
دریاچه ارومیه باید احیا شود
دبیر ستاد احیاء دریاچه ارومیه با ابراز نگرانی از شیب تند خشک شدن دریاچه ارومیه مدعی شد: دریاچه ارومیه باید احیاء شود و امیدوار بودن و یا امیدوار نبودن به احیاء آن اصلاً مطرح نیست و ما موظف به احیاء دریاچه ارومیه هستیم، بودجه مورد نظر برای احیاء دریاچه به محض ورود به فاز اجرایی تامین میشود و آقای رئیس جمهور درباره تامین بودجه قولهای مساعدی دادهاند، همچنین باید توجه داشته باشیم که بودجه دریاچه ارومیه شامل قانون بودجه نمیشود.
سال 92 در حالی در دولت یازدهم به پایان رسید که هیچ اقدام عملی برای رساندن جرعه ای آب به دریاچه نگون بخت ارومیه انفاق نیافتاد و به همین خاطر در اولین جلسه مجلس شورای اسلامی، نادر قاضی پور نماینده ارومیه در مجلس در تذکری وضعیت دریاچه ارومیه را وخیم و وخیم تر اعلام کرد.
وی در گفت وگو با خبرنگار تسنیم در ارومیه، با اشاره به وضعیت نگران کننده دریاچه ارومیه اظهار کرد: اینک 90 درصد دریاچه ارومیه خشک شده است و تمام کنگره ها و همایش هایی که در این باره برگزار شده، صرفا هزینه اضافی بود.
مذاکرات ایران و ژاپن درباره نجات تالابها و دریاچه ارومیه
چندی پیش معصومه ابتکار که به دعوت وزیر محیط زیست ژاپن به توکیو سفر کرده بود تفاهم نامه ای در خصوص احیاء ارومیه امضا کرد.
پیش از این نیز چند گروه کارشناسی برای بررسی راهکارهای احیاء دریاچه ارومیه به آذربایجان غربی سفر کرده است.
اکنون تصویری که مقابل چشمان همه ساکنان آذربایجان از تمام اقدامات دولت های نهم تا یازدهم در احیا دریاچه ارومیه است نمک زاری است که تا چند روز پیش به آن دریاچه ارومیه گفته می شد.