به گزارش
خبرنگار علمی باشگاه خبرنگاران، پژوهشگران ایرانی خواص نانومیلههای طلا را به عنوان حامل رادیوداروها مورد ارزیابی قرار دادند. این نانومیلهها که دارای پوشش پلیمری هستند و با ایزوتوپ ید نشاندار شدهاند، در مقابل سیستم دفاعی بدن مقاوم بوده و تا مدت زمان زیادی در جریان خون باقی خواهند ماند.
به گفته دکتر سوده سادات سجادی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فنون هستهای، خواص منحصربفرد نانومیلههای طلا نظیر سهولت تولید، خواص نوری و زیست سازگاری، آنها را تبدیل به گزینه مناسبی جهت کاربرد در تصویربرداریهای مولکولی و حمل داروها میکند. در این کار نانوحاملهایی از جنس نانومیلههای طلا با پوشش پلیمر پلیاتیلنگلیکول (PEG) و نشاندار شده با ایزوتوپ ید 131 تولید و توزیع بافتی آن در بدن مورد مطالعه قرار گرفت. این محصول در صنایع پزشکی به ویژه تصویربرداری درون بدن موجود زنده و درمان بیماریهایی نظیر تومورها قابل کاربرد خواهد بود.
نانومیلههای اصلاح شده در این طرح، بدون نیاز به هیچ گروه عاملی با ید 131 نشاندار میشوند که از مزیتهای دیگر این محصول به شمار میرود. دلیل این امر میل ترکیبی بالای ید در اتصال با سطح نانومیلههای طلاست.
به گفته ی محققان با توجه به در دسترس بودن روشهای بسیار حساس برای ردیابی رادیوایزوتوپها با پوشش نانوذرات در بدن انتظار میرود با ترکیب نانومیلهها با ایزوتوپ ید 131، که عمدتاً برای تصویربرداری و درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد، منجر به ایجاد و توسعه سیستمهای درمانی و تصویربرداری هدفمند شود. علاوهبراین وجود همزمان ویژگی قدرت درمانی تابشی و فوتوگرمایی در این محصول، آن را تبدیل به گزینه مناسبی به عنوان یک عامل درمانی مفید میسازد.
طبق گفتههای سجادی، این محققان هم اکنون به دنبال تولید نانوذرات طلا با شکلها و اندازههای مختلف و نشاندارسازی آنها با دیگر رادیونوکلوئیدها و و ارزیابی توزیع بافتی نانوذرات نشاندار شده هستند.
وی در ادامه افزود: نانومیلههای طلا تقریباً خنثی هستند، در حالیکه نانوذرات کروی دارای بار منفی هستند. بار منفی و نیز نوع ساختار، موجب تجمع کمتر نانوذرات کروی نسبت به نانومیلهها درتومورها میشود. از طرف دیگر نانوذرات و ساختارهای ماکرومولکولی که بار منفی دارند به سرعت از جریان خون زدوده میشود. بنابراین، نانومیلههای طلا با ترکیب ویژگیهای زمان گردش در خون طولانی و نفوذپذیری بالاتر در مکان تومور، گزینه مناسبی جهت انجام آزمایشهای تشخیص تومور هستند. از طرفی، با اصلاح سطح نانومیلههای طلا به کمک PEG، شناسایی و جذب آنها توسط سیستم دفاعی به تأخیر افتاده و مشخصات توزیع بافتی و نحوه زدودگی این نانوساختارها از جریان خون، تغییر میکند.