به گزارش
سرویس اقتصادی باشگاه خبرنگاران، به نقل از روابط عمومي بانک مرکزي ، عليرضا مقتدايي ويژگي اصلي اين سامانه را افزايش کيفيت و سرعت انجام فرآيندهاي طرح هاي آماري خواند.
وي با اشاره به اين که مقدمات تغيير سال پايه اماري از سال 1389 آغاز شد، افزود: بانک مرکزي به منظور تغيير سال پايه شاخص هاي قيمت و ديگر بررسي هاي خود از سال 1389 با تدوين برنامه عملياتي اجراي طرح تجديدنظر، به اصلاح نقشه شهرهاي مورد بررسي پرداخته و پس از دريافت اطلاعات حاصل از انجام کار ميداني براي پالايش داده ها و اطلاعات دريافتي از بررسي ميداني اقدام به انتخاب بلوک هاي نمونه و فهرست برداري از آنها اقدام کرده است.
طرحهاي آمار ساختماني ،شاخص هاي قيمت ،طرحهاي آمار خدمات و صنعت و مسکن اجاري و طرحهاي نظر سنجي از عمده طرحهايي است که در هر دوره تجديد نظر مي شود.
وي افزود: در سال1390 تعداد 79 شهر با پوشش 70درصدي جمعيت کشور مورد بررسي قرار گرفت.
بر اساس طرح آماري منسجم با پوشش متناسب جغرافيايي و جمعيتي و همچنين با يک پوشش
زماني بهينه اقدام به جمع آوري اطلاعات بودجه خانوار در خصوص 16 هزار خانوار نمونه
کرده و پس از براورد سبد خانوار، 385 قلم کالا و خدمت به عنوان اقلام نماينده مصرف خانوارها در بررسي شاخص بهاي کالاها و خدمات مصرفي انتخاب شد.
وي در باره اينکه آيا سبدي که در نظر گرفته مي شود همه اقلام مصرفي خانوار را پوشش مي دهد؟ گفت : همه اقلام مصرفي که شامل خدمت و کالاست به نسبت اهميت در اين سبد نقش دارد.
هزينه هاي کالاها و خدمات مصرف شده در خانوار حدود يکهزار رديف اطلاعاتي در طرح بررسي بودجه خانوار است.
انتخاب اقلام نماينده سبد شاخص از ميان اين اقلام هم بر اساس دستورالعمل هاي توصيه شده موسسات معتبر بين المللي صورت مي گيرد .
اقلام منتخب نماينده بر اساس استانداردهاي بين المللي در 12 گروه اصلي طبقه بندي مي شود و مي توان گفت اين 385 قلم کالا و خدمت انتخاب شده از ميان کل اقلامي است که خانوار ايراني مصرف کرده است يا يک قلم انتخاب مي شود
يا در صورت انتخاب نشدن ؛ اهميت آن (هزينه آن) به کالاها و خدمات مشابه داده مي شود.
وي افزود: تعداد منابع اطلاعجهت بررسي تغييرات قيمت اقلام 40 هزار منبع است و به صورت متوسط ماهانه 121 هزار مظنه قيمت جمع آوري مي شود.
مقتدايي ، تغيير سال پايه را مسبوق به سابقه در سال هاي1315، 1338، 1348، 1353، 1361، 1369، 1376 و 1383و 1390 خواند و افزود: تغيير سال پايه به معناي بهنگام سازي سبد مصرفي خانوار است که بر اساس آخرين علايق و سلايق خانوار به روز رساني مي شود و از طرف ديگر هر چند سال يکبار قطعاً الگو ها در حوزه صنعت ، واردات و صادرات نيز تغيير مي يابد بر اين اساس، بانک مرکزي به صورت متوسط هر چند سال يکبار سال پايه را تغيير مي دهد و براي کوتاه کردن اين فاصله نيز تلاش مي کنيم.